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Registros recuperados : 24 | |
6. | | NOGUEIRA, M. do S. da R.; FREIRE, S. de C. L.; FREIRE FILHO, F. R.; BEZERRA, A. A. de C. Caracteristicas fenologicas de oito cultivares locais de caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.). In: CONGRESSO NACIONAL DE GENETICA, 44., 1998, Aguas de Lindoia. Programa e resumos... Aguas de Lindoia: SBG, 1998. Genetics and Molecular Biology, v. 21, n. 3, p. 217. Supplement. Resumo n. 46. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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8. | | BEZERRA, A. A. de C.; FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, F. M. R. da; NOGUEIRA, M. do S. da R. Variabilidade genetica e herdabilidade em caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) de crescimento determinado. In: CONGRESSO NACIONAL DE GENETICA, 44., 1998, Aguas de Lindoia. Programa e resumos... Aguas de Lindoia: SBG, 1998. Genetics and Molecular Biology, v. 21, n. 3, p. 217. Supplement. Resumo n.47. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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9. | | FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; RIBEIRO, V, Q.; SILVA, K. J. D. e; NOGUEIRA, M. do S. da R. Melhoramento genético e potencialidades do feijão-caupi no Brasil. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 2., 2009, Belém, PA. Da agricultura de subsistência ao agronegócio: anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2009. p. 120-135. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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10. | | FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; NOGUEIRA, M. do S. da R.; RODRIGUES, E. V. Cropping, breeding and the potential of cowpea in Brazil. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011. Teresina. Palestras e resumos...Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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11. | | NOGUEIRA, M. do S. da R.; MOURA, R. M. de; LEÃO, U. S.; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; BRIOSO, P. S. T. Avaliação da resistência e da produção de massa seca em genótipos de feijão-caupi submetidos à infecção viral. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 3., 2013, Recife. Feijão-Caupi como alternativa sustentável para os sistemas produtivos familiares e empresariais. Recife: IPA, 2013. CONAC 2012. Disponível em: http://www.conac2012.org/resumos/pdf/220a.pdf. Acesso em: 07 ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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12. | | BERNARDO, K. A. da S.; CRUZIO, A. S.; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; NOGUEIRA, M. do S. da R.; SANTOS, T. P. da S. Avaliação preliminar de famílias de F2:3 de feijão-caupi com de inflorescência composta. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 3., 2013, Recife. Feijão-Caupi como alternativa sustentável para os sistemas produtivos familiares e empresariais. Recife: IPA, 2013. CONAC 2012. Disponível em: http://www.conac2012.org/resumos/pdf/182a.pdf. Acesso em: 02 ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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13. | | NOGUEIRA, M. do S. da R.; FREIRE FILHO, F. R.; OLIVEIRA, C. R. R. de; BARROS, G. B.; BRIOSO, P. S. T.; RIBEIRO, V. Q. Avaliação da reação de genótipos de feijão-caupi a infecção por vírus por meio dos efeitos qualitativos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil: [anais]. Búzios: SBMP, 2011. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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14. | | MELO, L. F. de; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; NOGUEIRA, M. do S. da R.; CRUZIO, A. S.; VIEIRA, P. F. de M. J. Produtividade de linhagens de feijão-caupi com grãos de tegumento branco rugoso extra grandes em cultivo de sequeiro. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 3., 2013, Recife. Feijão-Caupi como alternativa sustentável para os sistemas produtivos familiares e empresariais. Recife: IPA, 2013. CONAC 2012. Disponível em: http://www.conac2012.org/resumos/pdf/182c.pdf. Acesso em: 05 ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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16. | | FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; NOGUEIRA, M. do S. da R.; RODRIGUES, E. V. Produção, melhoramento genético e potencialidades do feijão-caupi no Brasil. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 4., 2011. Teresina. Palestras e resumos...Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 21 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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17. | | FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; RIBEIRO, V. Q.; NOGUEIRA, M. do S. da R. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético e perspectivas. In: VIDAL NETO, F. das C.; CAVALCANTI, J. J. V. (Ed.). Melhoramento genético de plantas no Nordeste. Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 85-149, Cap. 4. Autoria: KAESEL JACSON [i.e. JACKSON] DAMASCENO E SILVA. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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18. | | FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e; RIBEIRO, V. Q.; NOGUEIRA, M. do S. da R. Feijão-caupi: melhoramento genético, resultados e perspectivas. In: SIMPÓSIO NORDESTINO DE GENÉTICA E MELHORAMENTO DE PLANTAS, 1., 2009, Fortaleza. O melhoramento genético no contexto atual: anais. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical: SBMP - Regional Ceará, 2009. p. 25-59 Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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19. | | LEÃO, U. S.; EIRAS, M.; FREIRE FILHO, F. R.; NOGUEIRA, M. do S. da R.; RODRIGUES, L. K.; RIBEIRO, V. Q.; LOPES, A. C. de A. Selection of phenotypic traits and resistance to Cowpea severe mosaic virus and Cowpea aphid-borne mosaic virus in cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] seeds with rugose white coat. Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 4, p. 470-481, Apr. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte. |
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20. | | OLIVEIRA, C. R. R. de; FREIRE FILHO, F. R.; NOGUEIRA, M. do S. da R.; BARROS, G. B.; EIRAS, M.; RIBEIRO, V. Q.; LOPES, A. C. de A. Reação de genótipos de feijão-caupi revela resistência às coinfecções pelo Cucumber mosaic virus, Cowpea aphid-borne mosaic virus e Cowpea severe mosaic virus. Bragantia, Campinas, v. 71, n. 1, p. 59-66, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 24 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
01/09/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
AYALA, L. M.; EUPEN, M. van; ZHANG, G.; PÉREZ-SOBA, M.; MARTORANO, L. G.; LISBOA, L. S.; BELTRÃO, N. E. |
Afiliação: |
Laura Miguel Ayala, Alterra Wageningen University and Research Centre Alterra Wageningen University and Research; Michiel van Eupen, Alterra Wageningen University and Research Centre Alterra Wageningen University and Research; Guoping Zhang, Water Footprint Network, International Water House; Marta Pérez-Soba, Alterra Wageningen University and Research Centre Alterra Wageningen University and Research; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; Leila S. Lisboa, ESALQ/USP; Norma E. Beltrão, UEPA. |
Título: |
Impact of agricultural expansion on water footprint in the Amazon under climate change scenarios. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Science of the Total Environment, v. 569/570, p. 1159-1173, Nov. 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1016/j.scitotenv.2016.06.191 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agricultural expansion and intensification are main drivers of land-use change in Brazil. Soybean is the major crop under expansion in the area. Soybean production involves large amounts of water and fertiliser that act as sources of contamination with potentially negative impacts on adjacent water bodies. These impacts might be intensified by projected climate change in tropical areas. A Water Footprint Assessment (WFA) serves as a tool to assess environmental impacts of water and fertiliser use. The aim of this study was to understand potential impacts on environmental sustainability of agricultural intensification close to a protected forest area of the Amazon under climate change. We carried out a WFA to calculate the water footprint (WF) related to soybean production, Glycine max, to understand the sustainability of the WF in the Tapajós river basin, a region in the Brazilian Amazon with large expansion and intensification of soybean. Based on global datasets, environmental hotspots ? potentially unsustainable WF areas ? were identified and spatially plotted in both baseline scenario (2010) and projection into 2050 through the use of a land-use change scenario that includes climate change effects. Results show green and grey WF values in 2050 increased by 304% and 268%, respectively. More than one-third of the watersheds doubled their grey WF in 2050. Soybean production in 2010 lies within sustainability limits. However, current soybean expansion and intensification trends lead to large impacts in relation to water pollution and water use, affecting protected areas. Areas not impacted in terms of water pollution dropped by 20.6% in 2050 for the whole catchment, while unsustainability increased 8.1%. Management practices such as water consumption regulations to stimulate efficient water use, reduction of crop water use and evapotranspiration, and optimal fertiliser application control could be key factors in achieving sustainability within a river basin. MenosAgricultural expansion and intensification are main drivers of land-use change in Brazil. Soybean is the major crop under expansion in the area. Soybean production involves large amounts of water and fertiliser that act as sources of contamination with potentially negative impacts on adjacent water bodies. These impacts might be intensified by projected climate change in tropical areas. A Water Footprint Assessment (WFA) serves as a tool to assess environmental impacts of water and fertiliser use. The aim of this study was to understand potential impacts on environmental sustainability of agricultural intensification close to a protected forest area of the Amazon under climate change. We carried out a WFA to calculate the water footprint (WF) related to soybean production, Glycine max, to understand the sustainability of the WF in the Tapajós river basin, a region in the Brazilian Amazon with large expansion and intensification of soybean. Based on global datasets, environmental hotspots ? potentially unsustainable WF areas ? were identified and spatially plotted in both baseline scenario (2010) and projection into 2050 through the use of a land-use change scenario that includes climate change effects. Results show green and grey WF values in 2050 increased by 304% and 268%, respectively. More than one-third of the watersheds doubled their grey WF in 2050. Soybean production in 2010 lies within sustainability limits. However, current soybean expansion and intensification tre... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Sustentabilidade; Uso da água. |
Thesagro: |
Produção; Soja. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02800naa a2200253 a 4500 001 2052204 005 2022-05-24 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1016/j.scitotenv.2016.06.191$2DOI 100 1 $aAYALA, L. M. 245 $aImpact of agricultural expansion on water footprint in the Amazon under climate change scenarios.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aAgricultural expansion and intensification are main drivers of land-use change in Brazil. Soybean is the major crop under expansion in the area. Soybean production involves large amounts of water and fertiliser that act as sources of contamination with potentially negative impacts on adjacent water bodies. These impacts might be intensified by projected climate change in tropical areas. A Water Footprint Assessment (WFA) serves as a tool to assess environmental impacts of water and fertiliser use. The aim of this study was to understand potential impacts on environmental sustainability of agricultural intensification close to a protected forest area of the Amazon under climate change. We carried out a WFA to calculate the water footprint (WF) related to soybean production, Glycine max, to understand the sustainability of the WF in the Tapajós river basin, a region in the Brazilian Amazon with large expansion and intensification of soybean. Based on global datasets, environmental hotspots ? potentially unsustainable WF areas ? were identified and spatially plotted in both baseline scenario (2010) and projection into 2050 through the use of a land-use change scenario that includes climate change effects. Results show green and grey WF values in 2050 increased by 304% and 268%, respectively. More than one-third of the watersheds doubled their grey WF in 2050. Soybean production in 2010 lies within sustainability limits. However, current soybean expansion and intensification trends lead to large impacts in relation to water pollution and water use, affecting protected areas. Areas not impacted in terms of water pollution dropped by 20.6% in 2050 for the whole catchment, while unsustainability increased 8.1%. Management practices such as water consumption regulations to stimulate efficient water use, reduction of crop water use and evapotranspiration, and optimal fertiliser application control could be key factors in achieving sustainability within a river basin. 650 $aProdução 650 $aSoja 653 $aSustentabilidade 653 $aUso da água 700 1 $aEUPEN, M. van 700 1 $aZHANG, G. 700 1 $aPÉREZ-SOBA, M. 700 1 $aMARTORANO, L. G. 700 1 $aLISBOA, L. S. 700 1 $aBELTRÃO, N. E. 773 $tScience of the Total Environment$gv. 569/570, p. 1159-1173, Nov. 2016.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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