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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
22/09/2017 |
Data da última atualização: |
18/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FEDDERN, V.; PRÁ, M. C. de; MORES, R.; NICOLOSO, R. da S.; COLDEBELLA, A.; ABREU, P. G. de. |
Afiliação: |
VIVIAN FEDDERN, CNPSA; MARINA CELANTE DE PRÁ, UFSC; RÚBIA MORES, URI; RODRIGO DA SILVEIRA NICOLOSO, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA. |
Título: |
Egg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 41, n. 3, p. 322-333, 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1413-70542017413002317 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Eggs are one of nearly perfect protein foods, offering nutrients of great biological value. However, during storage, egg albumen and yolk components may alter and deteriorate egg quality. Therefore, the aim of this work was to assess egg quality during 9-week storage. Parameters such as Haugh unit, weight loss, egg width and length, specific gravity, yolk and albumen dimensions and their pH were evaluated weekly. A total of 270 eggs (n=5) collected from two different hen strains were evaluated under room (20 to 35 °C in summer; 11.2 to 29.7 °C in autumn) and refrigerated (0 to 5 °C in summer; -3.1 to 6.5 °C in autumn) temperatures. For storage time, an unfolding analysis was accomplished by regression analysis using orthogonal polynomials. As a second approach, principal component analysis (PCA) was performed in order to assess correlations among quality parameters on storage conditions and laying hen strains. By the end of the 9-week storage period, eggs kept under refrigeration presented similar quality parameters to eggs stored at room temperature for only 3 weeks. In contrast, eggs kept at room temperature presented faster degradation from week 1 to 5. No differences on egg quality parameters were noticed between white and brown shells eggs. PCA suggests that better egg quality (first week) was associated mainly with higher egg weight and its specific gravity, Haugh unit and albumen height. Eggs stored at room temperature should be consumed in 2 weeks or refrigerated until 8 weeks, preserving internal quality from farm to retail. RESUMO: Os ovos são um dos alimentos que oferecem nutrientes de grande valor biológico. Entretanto, no armazenamento, alguns componentes da clara e gema podem se alterar, deteriorando a qualidade dos ovos. Assim, este trabalho objetivou avaliar semanalmente parâmetros de qualidade como unidade Haugh, perda de peso, largura/comprimento do ovo, densidade específica, dimensões da clara/gema e pH durante 9 semanas de armazenamento. Foram coletados 270 ovos de duas linhagens de poedeiras e avaliados a temperatura ambiente (20 a 35 °C no verão; 11,2 a 29,7 °C no outono) e refrigerada (0 a 5 °C no verão; -3,1 a 6,5 ºC no outono). Para as condições de armazenamento, foi realizada uma análise de desdobramento por regressão por polinômios ortogonais. Ainda, análise de componentes principais (PCA), objetivou avaliar correlações entre parâmetros de qualidade em diferentes condições de armazenamento e linhagens de poedeira. Após 9 semanas de armazenamento, os ovos refrigerados apresentaram qualidade similar àqueles armazenados a temperatura ambiente por 3 semanas. Porém, sem refrigeração, os ovos apresentaram uma degradação mais rápida da semana 1 a 5. Não foram observadas diferenças nos parâmetros de qualidade dos ovos entre as diferentes colorações de casca (linhagens de poedeiras). PCA sugere que a melhor qualidade dos ovos (primeira semana) foi associada principalmente com valores elevados de peso e densidade específica do ovo, unidade Haugh e altura do albúmen. Ovos armazenados a temperatura ambiente devem ser consumidos até duas semanas ou mantidos sob refrigeração até 8 semanas, preservando a qualidade interna desde a granja até o armazenamento no varejo. MenosABSTRACT: Eggs are one of nearly perfect protein foods, offering nutrients of great biological value. However, during storage, egg albumen and yolk components may alter and deteriorate egg quality. Therefore, the aim of this work was to assess egg quality during 9-week storage. Parameters such as Haugh unit, weight loss, egg width and length, specific gravity, yolk and albumen dimensions and their pH were evaluated weekly. A total of 270 eggs (n=5) collected from two different hen strains were evaluated under room (20 to 35 °C in summer; 11.2 to 29.7 °C in autumn) and refrigerated (0 to 5 °C in summer; -3.1 to 6.5 °C in autumn) temperatures. For storage time, an unfolding analysis was accomplished by regression analysis using orthogonal polynomials. As a second approach, principal component analysis (PCA) was performed in order to assess correlations among quality parameters on storage conditions and laying hen strains. By the end of the 9-week storage period, eggs kept under refrigeration presented similar quality parameters to eggs stored at room temperature for only 3 weeks. In contrast, eggs kept at room temperature presented faster degradation from week 1 to 5. No differences on egg quality parameters were noticed between white and brown shells eggs. PCA suggests that better egg quality (first week) was associated mainly with higher egg weight and its specific gravity, Haugh unit and albumen height. Eggs stored at room temperature should be consumed in 2 weeks or refrig... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Clara de ovo; Produção de ovos. |
Thesagro: |
Armazenamento de alimento; Gema de ovo; Ovo; Perda de peso; Qualidade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04117naa a2200277 a 4500 001 2076106 005 2017-12-18 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1413-70542017413002317$2DOI 100 1 $aFEDDERN, V. 245 $aEgg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aABSTRACT: Eggs are one of nearly perfect protein foods, offering nutrients of great biological value. However, during storage, egg albumen and yolk components may alter and deteriorate egg quality. Therefore, the aim of this work was to assess egg quality during 9-week storage. Parameters such as Haugh unit, weight loss, egg width and length, specific gravity, yolk and albumen dimensions and their pH were evaluated weekly. A total of 270 eggs (n=5) collected from two different hen strains were evaluated under room (20 to 35 °C in summer; 11.2 to 29.7 °C in autumn) and refrigerated (0 to 5 °C in summer; -3.1 to 6.5 °C in autumn) temperatures. For storage time, an unfolding analysis was accomplished by regression analysis using orthogonal polynomials. As a second approach, principal component analysis (PCA) was performed in order to assess correlations among quality parameters on storage conditions and laying hen strains. By the end of the 9-week storage period, eggs kept under refrigeration presented similar quality parameters to eggs stored at room temperature for only 3 weeks. In contrast, eggs kept at room temperature presented faster degradation from week 1 to 5. No differences on egg quality parameters were noticed between white and brown shells eggs. PCA suggests that better egg quality (first week) was associated mainly with higher egg weight and its specific gravity, Haugh unit and albumen height. Eggs stored at room temperature should be consumed in 2 weeks or refrigerated until 8 weeks, preserving internal quality from farm to retail. RESUMO: Os ovos são um dos alimentos que oferecem nutrientes de grande valor biológico. Entretanto, no armazenamento, alguns componentes da clara e gema podem se alterar, deteriorando a qualidade dos ovos. Assim, este trabalho objetivou avaliar semanalmente parâmetros de qualidade como unidade Haugh, perda de peso, largura/comprimento do ovo, densidade específica, dimensões da clara/gema e pH durante 9 semanas de armazenamento. Foram coletados 270 ovos de duas linhagens de poedeiras e avaliados a temperatura ambiente (20 a 35 °C no verão; 11,2 a 29,7 °C no outono) e refrigerada (0 a 5 °C no verão; -3,1 a 6,5 ºC no outono). Para as condições de armazenamento, foi realizada uma análise de desdobramento por regressão por polinômios ortogonais. Ainda, análise de componentes principais (PCA), objetivou avaliar correlações entre parâmetros de qualidade em diferentes condições de armazenamento e linhagens de poedeira. Após 9 semanas de armazenamento, os ovos refrigerados apresentaram qualidade similar àqueles armazenados a temperatura ambiente por 3 semanas. Porém, sem refrigeração, os ovos apresentaram uma degradação mais rápida da semana 1 a 5. Não foram observadas diferenças nos parâmetros de qualidade dos ovos entre as diferentes colorações de casca (linhagens de poedeiras). PCA sugere que a melhor qualidade dos ovos (primeira semana) foi associada principalmente com valores elevados de peso e densidade específica do ovo, unidade Haugh e altura do albúmen. Ovos armazenados a temperatura ambiente devem ser consumidos até duas semanas ou mantidos sob refrigeração até 8 semanas, preservando a qualidade interna desde a granja até o armazenamento no varejo. 650 $aArmazenamento de alimento 650 $aGema de ovo 650 $aOvo 650 $aPerda de peso 650 $aQualidade 653 $aClara de ovo 653 $aProdução de ovos 700 1 $aPRÁ, M. C. de 700 1 $aMORES, R. 700 1 $aNICOLOSO, R. da S. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aABREU, P. G. de 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 41, n. 3, p. 322-333, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registros recuperados : 144 | |
82. | | FEDDERN, V.; PRÁ, M. C. de; MORES, R.; NICOLOSO, R. da S.; COLDEBELLA, A.; ABREU, P. G. de. Egg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains. Ciência e Agrotecnologia, v. 41, n. 3, p. 322-333, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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83. | | SILVA, F. A. da; AVILA, V. S. de; NICOLOSO, R. da S.; BIANCO, A. M.; KRABBE, E. L. Compostagem como ferramenta para destinação de carcaças de aves. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1254, ano 107, n. 04, p. 20-25, 2016.Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia |
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85. | | GRAVE, R. A.; NICOLOSO, R. da S.; CASSOL, P. C.; HIGARASHI, M. M.; ANTONIAZZI, A.; VIEIRA, R. Emissão de óxido nitroso de um nitossolo sob adubação orgânica e sistemas de preparo do solo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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86. | | HANSEL, F. D.; AMADO, T. J. C.; KELLER, C.; BORTOLOTTO, R. P.; NICOLOSO, R. da S.; NORA, D. D. Emissões de dióxido de carbono em sistema plantio direto de longa duração. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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88. | | MATTEI, R. M.; CORREA, J. C.; REBELLATTO, A.; NICOLOSO, R. da S.; HENTZ, P.; LOPES, L. dos S. A fertilidade do solo por fertilizantes orgânicos peletizado e farelado com cama de aves. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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90. | | SARDÁ, L. G.; GRAVE, R. A.; FALKOSKY, C.; RIBEIRO, S. M. S.; NICOLOSO, R. da S.; HIGARASHI, M. M. Global warming potential of three swine manure management systems used in Brazil. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE GERENCIAMENTO DE RESÍDUOS AGROPECUÁRIOS E AGROINDUSTRIAIS, 4., 2015, Rio de Janeiro, RJ. Anais... Brasília: Embrapa, 2015.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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91. | | RECH, C.; ALBUQUERQUE, J. A.; CORREA, J. C.; NICOLOSO, R. da S.; BORTOLINI, D.; COSTA, A. da. Injeção de dejetos líquido de suínos nas propriedades físicas de um nitossolo vermelho distroférrico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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92. | | SARDÁ, L. G.; HIGARASHI, M. M.; NICOLOSO, R. da S.; FALKOSKI, C.; RIBEIRO, S. M. S.; SOARES, H. M. The influence of use additives on nitrous oxide emission during swine slurry composting. In: LATIN AMERICAN CONGRESS, 4., 2015, Florianópolis. Anais... Florianópolis: UFSC, 2015. Disponível on line. SOLABIAA.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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95. | | NICOLOSO, R. da S.; RIVERA-ZAYAS, J.; HSIAO, C-H.; AKLEY, E. K.; BACCO, G.; RICE, C. W. Soil health assessment in a longterm tillage experiment from central Kansas. In: THE FUTURE OF LONG-TERM EXPERIMENTS IN AGRICULTURAL SCIENCE, 2018, Harpenden. Abstracts. Harpenden: Rothamsted Research, 2018. Workshop 2: Design, data management and sharing, metaanalysis for LTEs and modelling.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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97. | | REBELLATTO, A.; CORREA, J. C.; CASSOL, P. C.; HENTZ, P.; NICOLOSO, R. da S.; LOPES, L. dos S. Monitoramento de fósforo e nitrato em solos com uso de fertilizantes organominerais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013. Florianópolis. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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98. | | BRAGAGNOLO, J.; AMADO, T. J. C.; NICOLOSO, R. da S.; SANTI, A. L.; FIORIN, J. E.; TABALDI, F. Optical crop sensor for variable-rate nitrogen fertilization in corn: II - Indices of fertilizer efficiency and corn yield. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 37, p. 1299-1309, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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99. | | BRAGAGNOLO, J.; AMADO, T. J. C.; NICOLOSO, R. da S.; JASPER, J.; KUNZ, J.; TEIXEIRA, T. de G. Optical crop sensor for variable-rate nitrogen fertilization in corn: I - Plant nutrition and dry matter production. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 37, p. 1288-1298, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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100. | | HENTZ, P.; CORREA, J. C.; FONTANELI, R. S.; REBELATTO, A.; NICOLOSO, R. da S.; SEMMELMANN, C. E. N. Poultry litter and pig slurry applications in an integrated crop-livestock system. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 40, 2016. 12 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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