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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/04/2024 |
Data da última atualização: |
11/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FEDDERN, V.; RUCKS, C.; GRESSLER, V.; CUNHA JUNIOR, A.; AROEIRA, C. N.; NIÑO, A. M. M. |
Afiliação: |
VIVIAN FEDDERN, CNPSA; CAROLINA RUCKS, INSTITUTO FEDERAL CATARINENSE; VANESSA GRESSLER, CNPSA; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; CAROLINA NAVES AROEIRA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ALFREDO MARCIAL MONTES NIÑO, MICROBIÓTICOS ANÁLISES LABORATORIAIS S/C LTDA. |
Título: |
Survey of tetracyclines residues in brazilian swine muscle. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 47, n. 6, e-20240009, p. 1-4, 2024. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The use of antibiotics is still intensive in animal production. Among the most used veterinary products in pig farming, tetracyclines can be highlighted. When used in excess, these substances can leave residues in food, which depending on the concentration pose a risk on consumers. Brazil, as one of the world’s largest producer and exporter of animal protein, must be attentive to the laws and ensure that their meat products are safe for human health. So, the concentration of veterinary residues eventually detected must be below the maximum residue limits (MRLs) stipulated by the regulatory agencies. To contribute with subsidies for decision making in pork safety to the annual monitoring program, performed by the Ministry of Agriculture and Livestock, this study aimed to evaluate the residues of tetracyclines in swine muscle from the federal inspection system, by validated and officially accepted analytical methodology (HPLC-UV). Any suspect results obtained from the HPLC-UV analysis can be confirmed immediately by injecting the samples onto a LC-MS/MS system. The results showed that all evaluated samples had concentrations of tetracycline residues below the MRL, and therefore, can be considered safe for human consumption. Resumo: O uso de antibióticos ainda é crescente na produção animal intensiva. Dentre os produtos de uso veterinário mais utilizados na suinocultura podem se destacar as tetraciclinas. Quando usados em excesso, essas substâncias podem deixar resíduos nos alimentos, que dependendo da concentração são alvo de preocupação para o consumidor. O Brasil, como um dos maiores produtores e exportadores de proteína animal do mundo, deve estar atento às legislações e garantir que seus produtos cárneos sejam seguros para a saúde humana. Assim, a concentração de resíduos veterinários eventualmente detectada deverá estar abaixo dos limites máximos de resíduos (LMR) estipulados pelas agências reguladoras. Para contribuir com subsídios para tomada de decisão na segurança de carne suína, ao programa de monitoramento anual, realizado pelo Ministério da Agricultura e Pecuária, este estudo teve como objetivo avaliar resíduos de tetraciclinas em carne suína oriunda de sistema de inspeção federal, por metodologia analítica validada e aceita oficialmente (HPLC-UV). Quaisquer resultados suspeitos obtidos na análise HPLC-UV podem ser confirmados imediatamente injetando as amostras em um sistema LC-MS/MS. Os resultados mostraram que todas amostras avaliadas apresentaram concentração de resíduos de tetraciclinas abaixo do LMR, sendo, portanto, seguros para consumo humano. MenosAbstract: The use of antibiotics is still intensive in animal production. Among the most used veterinary products in pig farming, tetracyclines can be highlighted. When used in excess, these substances can leave residues in food, which depending on the concentration pose a risk on consumers. Brazil, as one of the world’s largest producer and exporter of animal protein, must be attentive to the laws and ensure that their meat products are safe for human health. So, the concentration of veterinary residues eventually detected must be below the maximum residue limits (MRLs) stipulated by the regulatory agencies. To contribute with subsidies for decision making in pork safety to the annual monitoring program, performed by the Ministry of Agriculture and Livestock, this study aimed to evaluate the residues of tetracyclines in swine muscle from the federal inspection system, by validated and officially accepted analytical methodology (HPLC-UV). Any suspect results obtained from the HPLC-UV analysis can be confirmed immediately by injecting the samples onto a LC-MS/MS system. The results showed that all evaluated samples had concentrations of tetracycline residues below the MRL, and therefore, can be considered safe for human consumption. Resumo: O uso de antibióticos ainda é crescente na produção animal intensiva. Dentre os produtos de uso veterinário mais utilizados na suinocultura podem se destacar as tetraciclinas. Quando usados em excesso, essas substâncias podem deixar resídu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Clortetraciclina; Doxiciclina. |
Thesagro: |
Antibiótico; Músculo; Porco Tipo Carne; Resíduo Quimico; Tetraciclina. |
Thesaurus Nal: |
Antibiotics; Chemical residues; Chlortetracycline; Doxycycline; Pork. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163513/1/Vivian-Survey-of-tetracyclines-residues.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registro |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
25/02/2013 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
STARK, S. C.; LEITOLD, V.; WU, J. L.; HUNTER, M. O.; CASTILHO, C. V. de; COSTA, F. R. C.; MCMAHON, S. M.; PARKER, G. G.; SHIMABUKURO, M. T.; LEFSKY, M. A.; KELLER, M.; ALVES, L. F.; SCHIETTI, J.; SHIMABUKURO, Y. E.; BRANDÃO, D. O.; WOODCOCK, T. K.; HIGUCHI, N.; CAMARGO, P. B. de; OLIVEIRA, R. C. de; SALESKA, S. R. |
Afiliação: |
Scott C. Stark; Veronika Leitold; Jin L. Wu; Maria O. Hunter; Carolina V. de Castilho; Flávia R. C. Costa; Sean M. McMahon; Geoffrey G. Parker; Mônica Takako Shimabukuro; Michael A. Lefsky; Michael Keller; Luciana F. Alves; Juliana Schietti; Yosio Edemir Shimabukuro; Diego O. Brandão; Tara K. Woodcock; Niro Higuchi; Plinio B. de Camargo; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; Scott R. Saleska. |
Título: |
Amazon forest carbon dynamics predicted by profiles of canopy leaf area and light environment. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Ecology Letters, v. 15, n. 12, p. 1406-1414, dez. 2012. |
DOI: |
10.1111/j.1461-0248.2012.01864.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tropical forest structural variation across heterogeneous landscapes may control above-ground carbon dynamics. We tested the hypothesis that canopy structure (leaf area and light availability) ? remotely estimated from LiDAR ? control variation in above-ground coarse wood production (biomass growth). Using a statistical model, these factors predicted biomass growth across tree size classes in forest near Manaus, Brazil. The same statistical model, with no parameterisation change but driven by different observed canopy structure, predicted the higher productivity of a site 500 km east. Gap fraction and a metric of vegetation vertical extent and evenness also predicted biomass gains and losses for one-hectare plots. Despite significant site differences in canopy structure and carbon dynamics, the relation between biomass growth and light fell on a unifying curve. This supported our hypothesis, suggesting that knowledge of canopy structure can explain variation in biomass growth over tropical landscapes and improve understanding of ecosystem function. |
Palavras-Chave: |
Biomass growth; Carbon balance; Gap fraction; Leaf area profiles; Remote sensing of canopy structure. |
Thesaurus NAL: |
lidar. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02301naa a2200433 a 4500 001 1950777 005 2022-11-10 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/j.1461-0248.2012.01864.x$2DOI 100 1 $aSTARK, S. C. 245 $aAmazon forest carbon dynamics predicted by profiles of canopy leaf area and light environment.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aTropical forest structural variation across heterogeneous landscapes may control above-ground carbon dynamics. We tested the hypothesis that canopy structure (leaf area and light availability) ? remotely estimated from LiDAR ? control variation in above-ground coarse wood production (biomass growth). Using a statistical model, these factors predicted biomass growth across tree size classes in forest near Manaus, Brazil. The same statistical model, with no parameterisation change but driven by different observed canopy structure, predicted the higher productivity of a site 500 km east. Gap fraction and a metric of vegetation vertical extent and evenness also predicted biomass gains and losses for one-hectare plots. Despite significant site differences in canopy structure and carbon dynamics, the relation between biomass growth and light fell on a unifying curve. This supported our hypothesis, suggesting that knowledge of canopy structure can explain variation in biomass growth over tropical landscapes and improve understanding of ecosystem function. 650 $alidar 653 $aBiomass growth 653 $aCarbon balance 653 $aGap fraction 653 $aLeaf area profiles 653 $aRemote sensing of canopy structure 700 1 $aLEITOLD, V. 700 1 $aWU, J. L. 700 1 $aHUNTER, M. O. 700 1 $aCASTILHO, C. V. de 700 1 $aCOSTA, F. R. C. 700 1 $aMCMAHON, S. M. 700 1 $aPARKER, G. G. 700 1 $aSHIMABUKURO, M. T. 700 1 $aLEFSKY, M. A. 700 1 $aKELLER, M. 700 1 $aALVES, L. F. 700 1 $aSCHIETTI, J. 700 1 $aSHIMABUKURO, Y. E. 700 1 $aBRANDÃO, D. O. 700 1 $aWOODCOCK, T. K. 700 1 $aHIGUCHI, N. 700 1 $aCAMARGO, P. B. de 700 1 $aOLIVEIRA, R. C. de 700 1 $aSALESKA, S. R. 773 $tEcology Letters$gv. 15, n. 12, p. 1406-1414, dez. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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