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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
20/09/2018 |
Data da última atualização: |
31/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NEVES, R. J.; DINIZ, R. P.; OLIVEIRA, E. J. de. |
Afiliação: |
REIZALUAMAR J. NEVES, UFRB; RAFAEL P. DINIZ, UFRB; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF. |
Título: |
Productive potential of cassava plants (Manihot esculenta Crantz) propagated by leaf buds. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 90, n.2, p. 1733-1747, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
New techniques of rapid multiplication of cassava (Manihot esculenta Crantz) have been developed, requiring technical support for large-scale use. This work main to evaluate the agronomic performance of plantlets obtained by leaf buds technique against stem cuttings in the field conditions. The work was conducted using the randomized block design in a factorial scheme with 3 varieties (BRS Kiriris, 98150-06, 9624-09) × 4 origins of the plantlets (conventional ? stem cuttings of 20 cm length, leaf buds of the upper, middle and inferior stem part) × 2 agrochemicals (control and treated). There was a remarkable decrease in some agronomic traits that ranged from 23% (number of branches) to 62% (shoot weight) when using leaf buds plantlets. The treatment of plantlets with agrochemicals promoted significant increases in all traits, ranging from 26% (number of roots per plant) to 46% (shoot weight). The plantlets originating from leaf buds of the upper and middle parts were able to generate stem-like plants similar to stem-derived ones. Despite its lower agronomic performance under field conditions, multiplication by leaf buds may generate five times the number of propagules in comparison with the conventional multiplication, and therefore it could be a viable alternative for rapid cassava multiplication. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus Nal: |
Fields; Plant propagation; Roots; Vigor. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
11/11/2010 |
Data da última atualização: |
27/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIEIRA, A. D. S.; SILVA, L. M. F. da; BENEVIDES, S. D.; LAGUNA, L. E.; PONTES, L. M. F.; MORORÓ, A. M.; SANTOS, K. M. O. dos; BURITI, F. C. A.; EGITO, A. S. do. |
Afiliação: |
SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPC; LUIS EDUARDO LAGUNA, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC. |
Título: |
Influência da temperatura de cozimento da massa na viabilidade de Lactobacillus acidophilus em queijo coalho caprino. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ, 7., 2010, Sobral. Iniciação para o semiárido: [Resumos]. Sobral: Universidade Estadual Vale do Acaraú, 2010. 1 CD ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Probiótico; Produto lácteo; Queijo de cabra; Sobrevivência de probióticos. |
Thesagro: |
Caprino; Produto derivado do leite; Queijo; Tecnologia de alimento. |
Thesaurus NAL: |
Brazil; Cheese milk; Food technology; Functional foods; Goat cheese; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/48946/1/RAC-Influencia-da-tempratura.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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