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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/11/2023
Data da última atualização:  15/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NATARELLI, C. V. L.; BARROS, H. E. A. de; FREITAS, H. R.; BUFALO, T. C. e; DIAS, E. S.; OLIVEIRA, J. E. de; MARCONCINI, J. M.
Afiliação:  Federal University of São Carlos; Department of Food Science, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; Department of Physics, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; Department of Physics, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; Department of Biology, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; Department of Engineering, Federal University of Lavras, Lavras, MG, Brazil; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  PVA/zein nanofibers obtained by solution blow spinning.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Materials Science, v. 58, n. 33, 2023.
Páginas:  13518 - 13529
DOI:  htps://doi.org/10.1007/s10853-023-08861-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Immiscible and not fully miscible polymers are difcult to process into nanofbers. Nanofbers production techniques, such as solution blow spinning (SBS), come as alternatives to produce materials from PVA and zein. In this study, PVA/zein nanofbers were produced with the solution blow spinning (SBS) technique, while using an aqueous solution of 60% acetic acid as solvent. Nanofbers with diferent material contents were obtained with the fber?s average diameters smaller than 300 nm. FTIR spectroscopy showed that the fbers contain both materials and that only physical interactions were present between the polymers. Wetability analysis showed that increasing the zein content in the nanofbers mats to over 37.5% changed the nanofbers mats from being hydrophilic to being hydrophobic. Water vapor permeability did not signifcantly change when varying the zein content, keeping it at a higher value due to the porous structure of the nanofbers mats. Erosion of the nanofbers mats was diminished with higher zein content, while the fungal susceptibility was enhanced. The results of this study made it possible to support the proposed degradation pathway for the produced nanofbers mats and expanding the range of applications for these materials.
Palavras-Chave:  FTIR spectroscopy; Solution blow spinning.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18309 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1102023/117
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1.Imagem marcado/desmarcadoNATARELLI, C. V. L. Utilização de montmorilonita organofilizada para aplicações de liberação controlada de herbicida. 2019. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal de Lavras. Lavras, 2019. Orientador: Dr. José Manoel Marconcini. Co-orientador: Dr. Juliano Elvis de Oliveira. 58
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNATARELLI, C. V. L.; CLARO, P. I. C.; MIRANDA, K. W. E.; FERREIRA, G. M. D.; OLIVEIRA, J. E.; MARCONCINI, J. M. 2,4 - Dichlorophenoxyacetic acid adsorption on montmorillonite organoclay for controlled release applications. SN Applied Science, n. 1, art. 1212, 2019 13 p. Published online 13 september 2019.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, K. W. E.; BRESOLIN, J. D.; NATARELLI, C. V. L.; BENEVIDES, S. D.; BASTOS, M. do S. R.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, J. E. Potential use of poly(lactic acid) nanofibers mats as Nanosachets in postharvest of climacteric fruits and vegetables. Journal of Applied Polymer Science, e50735, 2021
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoNATARELLI, C. V. L.; BARROS, H. E. A. de; FREITAS, H. R.; BUFALO, T. C. e; DIAS, E. S.; OLIVEIRA, J. E. de; MARCONCINI, J. M. PVA/zein nanofibers obtained by solution blow spinning. Journal of Materials Science, v. 58, n. 33, 2023. 13518 - 13529
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoNATARELLI, C. V. L.; LEMOS, A. C. C.; ASSIS, M. R.; TONOLI, G. H. D.; TRUGILHO, P. F.; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, J. A. Sulfonated Kraft lignin addition in urea?formaldehyde resin. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 137, n. 5, 2019. 1537?1547
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, K. W. E.; NATARELLI, C. V. L.; THOMAZI, A. C.; FERREIRA, G. M. D.; FROTA, M. M.; BASTOS, M. do S. R.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, J. E. Halochromic polystyrene nanofibers obtained by solution blow spinning for wine pH sensing. Sensors, Switzerland, v. 20, n. 2, art. no. 417, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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