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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
14/03/2008 |
Data da última atualização: |
03/04/2008 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MARTINI, A. V.; HENZ. G. P.; RODRIGUES, L. C. V.; NASCIMENTO, R. C. A.; ALMEIDA, V. E. S. de. |
Afiliação: |
ALESSANDRA VILARDI MARTINI, 320729, GILMAR PAULO HENZ, 257565, LUIZ CARLOS VASCONCELOS DE ALMEIDA, 301347, ROBERTO CESAR ALVES DO NASCIMENTO, 296494, VICENTE EDUARDO SOARES DE ALMEIDA, 318529, EMBRAPA HORTALIÇAS. |
Título: |
Análise e melhoria de processos: captação de recursos via projetos competitivos da Embrapa Hortalliças. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2006. |
Páginas: |
12 p. |
Série: |
(Embrapa Hortaliças. Documentos, 96). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Embrapa Hortaliças; Melhoria de processo; Projeto. |
Thesagro: |
Hortaliça; Instituição de Pesquisa; Recurso. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00739nam a2200241 a 4500 001 1781415 005 2008-04-03 008 2006 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMARTINI, A. V. 245 $aAnálise e melhoria de processos$bcaptação de recursos via projetos competitivos da Embrapa Hortalliças. 260 $aBrasília, DF: Embrapa Hortaliças$c2006 300 $a12 p. 490 $a(Embrapa Hortaliças. Documentos, 96). 650 $aHortaliça 650 $aInstituição de Pesquisa 650 $aRecurso 653 $aEmbrapa Hortaliças 653 $aMelhoria de processo 653 $aProjeto 700 1 $aHENZ. G. P. 700 1 $aRODRIGUES, L. C. V. 700 1 $aNASCIMENTO, R. C. A. 700 1 $aALMEIDA, V. E. S. de
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Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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Biblioteca |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
15/01/2018 |
Data da última atualização: |
15/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PANINI, R. L.; FREITAS, L. E. L.; GUIMARÃES, A. M.; RIOS, C.; SILVA, M. F. O. da; VIEIRA, F. N.; FRACALOSSI, D. M.; SAMUELS, R. I.; PRUDÊNCIO, E. S.; SILVA, C. P.; AMBONI, R. D. M. C. |
Afiliação: |
ROSEANA L. PANINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; LUIZ EDUARDO LIMA DE FREITAS, CNPASA; ARIANE M. GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTINA RIOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARIA FERNANDA O. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; FELIPE NASCIMENTO VIEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DEBORA M. FRACALOSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RICHARD IAN SAMUELS, UNIVERSIDADE ESTADUAL NORTE FLUMINENSE, RJ; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CARLOS PERES SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RENATA D. M. C. AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA. |
Título: |
Potential use of mealworms as an alternative protein source for Pacific white shrimp: Digestibility and performance. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture, v. 473, p. 115-120, 2017. |
ISSN: |
0044-8486 |
DOI: |
10.1016/j.aquaculture.2017.02.008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mealworm meal (MM) was evaluated for its potential as a future protein source for the farmed shrimp Litopenaeus vannamei. The apparent digestibility coefficients (ADC) were determined using a reference diet and a test diet that contained 85% reference diet and 15% MM, both contained 0.5% chromic oxide as an inert marker. Subsequently, considering the digestible values of MM, after six weeks of culture under clear water using five diets containing different levels of fishmeal replaced byMM(0%, 25%, 50%, 75% and 100%), the growth parameters and the whole shrimp body composition were evaluated. The values of the ADC were: 45.9% for dry matter, 66.5% for energy and 76.1% for crude proteinwhile the ADC for essential amino acids ranged from72% to 86%. Methionine was the first limiting amino acid inMM.Weight gain, specific growth rate, feed intake, feed conversion, survival and protein retentionwere not affectedwhen fishmeal was replaced byMM (P N 0.05). The protein content of the shrimp body showed no significant differences (P N 0.05) between the treatments. However, lipid content of the shrimp body increased from1.13% to 1.88% when fishmealwas replaced byMM. These results suggest that mealworm meal can be utilized as an alternative protein source for L. vannamei juveniles, although methionine should be added as a supplement. |
Palavras-Chave: |
Insect meal; Protein replacement. |
Thesagro: |
Camarão; Nutrição. |
Thesaurus NAL: |
Litopenaeus vannamei; Shrimp; Tenebrio molitor. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02355naa a2200349 a 4500 001 2085274 005 2018-01-15 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0044-8486 024 7 $a10.1016/j.aquaculture.2017.02.008$2DOI 100 1 $aPANINI, R. L. 245 $aPotential use of mealworms as an alternative protein source for Pacific white shrimp$bDigestibility and performance.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aMealworm meal (MM) was evaluated for its potential as a future protein source for the farmed shrimp Litopenaeus vannamei. The apparent digestibility coefficients (ADC) were determined using a reference diet and a test diet that contained 85% reference diet and 15% MM, both contained 0.5% chromic oxide as an inert marker. Subsequently, considering the digestible values of MM, after six weeks of culture under clear water using five diets containing different levels of fishmeal replaced byMM(0%, 25%, 50%, 75% and 100%), the growth parameters and the whole shrimp body composition were evaluated. The values of the ADC were: 45.9% for dry matter, 66.5% for energy and 76.1% for crude proteinwhile the ADC for essential amino acids ranged from72% to 86%. Methionine was the first limiting amino acid inMM.Weight gain, specific growth rate, feed intake, feed conversion, survival and protein retentionwere not affectedwhen fishmeal was replaced byMM (P N 0.05). The protein content of the shrimp body showed no significant differences (P N 0.05) between the treatments. However, lipid content of the shrimp body increased from1.13% to 1.88% when fishmealwas replaced byMM. These results suggest that mealworm meal can be utilized as an alternative protein source for L. vannamei juveniles, although methionine should be added as a supplement. 650 $aLitopenaeus vannamei 650 $aShrimp 650 $aTenebrio molitor 650 $aCamarão 650 $aNutrição 653 $aInsect meal 653 $aProtein replacement 700 1 $aFREITAS, L. E. L. 700 1 $aGUIMARÃES, A. M. 700 1 $aRIOS, C. 700 1 $aSILVA, M. F. O. da 700 1 $aVIEIRA, F. N. 700 1 $aFRACALOSSI, D. M. 700 1 $aSAMUELS, R. I. 700 1 $aPRUDÊNCIO, E. S. 700 1 $aSILVA, C. P. 700 1 $aAMBONI, R. D. M. C. 773 $tAquaculture$gv. 473, p. 115-120, 2017.
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