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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  14/03/2008
Data da última atualização:  03/04/2008
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  MARTINI, A. V.; HENZ. G. P.; RODRIGUES, L. C. V.; NASCIMENTO, R. C. A.; ALMEIDA, V. E. S. de.
Afiliação:  ALESSANDRA VILARDI MARTINI, 320729, GILMAR PAULO HENZ, 257565, LUIZ CARLOS VASCONCELOS DE ALMEIDA, 301347, ROBERTO CESAR ALVES DO NASCIMENTO, 296494, VICENTE EDUARDO SOARES DE ALMEIDA, 318529, EMBRAPA HORTALIÇAS.
Título:  Análise e melhoria de processos: captação de recursos via projetos competitivos da Embrapa Hortalliças.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2006.
Páginas:  12 p.
Série:  (Embrapa Hortaliças. Documentos, 96).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Embrapa Hortaliças; Melhoria de processo; Projeto.
Thesagro:  Hortaliça; Instituição de Pesquisa; Recurso.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH33250 - 1UMTFL - --0481104811
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  15/01/2018
Data da última atualização:  15/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PANINI, R. L.; FREITAS, L. E. L.; GUIMARÃES, A. M.; RIOS, C.; SILVA, M. F. O. da; VIEIRA, F. N.; FRACALOSSI, D. M.; SAMUELS, R. I.; PRUDÊNCIO, E. S.; SILVA, C. P.; AMBONI, R. D. M. C.
Afiliação:  ROSEANA L. PANINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; LUIZ EDUARDO LIMA DE FREITAS, CNPASA; ARIANE M. GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTINA RIOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; MARIA FERNANDA O. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; FELIPE NASCIMENTO VIEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DEBORA M. FRACALOSSI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RICHARD IAN SAMUELS, UNIVERSIDADE ESTADUAL NORTE FLUMINENSE, RJ; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CARLOS PERES SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RENATA D. M. C. AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Potential use of mealworms as an alternative protein source for Pacific white shrimp: Digestibility and performance.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 473, p. 115-120, 2017.
ISSN:  0044-8486
DOI:  10.1016/j.aquaculture.2017.02.008
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mealworm meal (MM) was evaluated for its potential as a future protein source for the farmed shrimp Litopenaeus vannamei. The apparent digestibility coefficients (ADC) were determined using a reference diet and a test diet that contained 85% reference diet and 15% MM, both contained 0.5% chromic oxide as an inert marker. Subsequently, considering the digestible values of MM, after six weeks of culture under clear water using five diets containing different levels of fishmeal replaced byMM(0%, 25%, 50%, 75% and 100%), the growth parameters and the whole shrimp body composition were evaluated. The values of the ADC were: 45.9% for dry matter, 66.5% for energy and 76.1% for crude proteinwhile the ADC for essential amino acids ranged from72% to 86%. Methionine was the first limiting amino acid inMM.Weight gain, specific growth rate, feed intake, feed conversion, survival and protein retentionwere not affectedwhen fishmeal was replaced byMM (P N 0.05). The protein content of the shrimp body showed no significant differences (P N 0.05) between the treatments. However, lipid content of the shrimp body increased from1.13% to 1.88% when fishmealwas replaced byMM. These results suggest that mealworm meal can be utilized as an alternative protein source for L. vannamei juveniles, although methionine should be added as a supplement.
Palavras-Chave:  Insect meal; Protein replacement.
Thesagro:  Camarão; Nutrição.
Thesaurus NAL:  Litopenaeus vannamei; Shrimp; Tenebrio molitor.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA634 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP822017.082
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