Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  01/09/2021
Data da última atualização:  01/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, R. J. da; SILVA, A. P. da; FONSECA, R. N. da; HÜBNER, S. de O.; NALERIO, E. S.; MARQUES, J. de L.; VITOLA, H. R. S.; SILVA, W. P. da; DUVAL, E. H.; FIORENTINI, A. M.
Afiliação:  ROGER JUNGES DA COSTA, UFPEL; ANDRESA PEREIRA DA SILVA, IFSUL; RENATA NOBRE DA FONSECA, UFPEL; SILVIA DE OLIVEIRA HÜBNER, UFPEL; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; JULIANA DE LIMA MARQUES, UFPEL; HELENA REISSIG SOARES VITOLA, UFPEL; WLADIMIR PADILHA DA SILVA, UFPEL; EDUARDA HALLAL DUVAL, UFPEL; ANGELA MARIA FIORENTINI, UFPEL.
Título:  Characterization of Enterococcus faecium EO1 isolated from mutton and activity of bacteriocin-like substances in the control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 141, 110954, Apr. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.110954
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to isolate and characterize bacteriocinogenic lactic acid bacteria (LAB) from mutton carcasses after slaughter. The study also evaluated the activity of bacteriocin-like substances (BLS) for control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage. The cell-free supernatant (CFS) was obtained and its antimicrobial activity was quantified. The presence of genes encoding enterocin was evaluated by molecular techniques. Another aspect assessed was the action in situ of BLS produced by these isolates for control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage, experimentally contaminated. Six isolates presented phenotypic and genotypic characteristics of safety. Also, the antibacterial peptides present in the CFS showed stability at different temperatures, pH, NaCl and cure salt concentrations, as well as potential against L. monocytogenes Scott A. The isolate identified as Enterococcus faecium EO1 showed gene coding for the production of enterocin A and produced bacteriocin after 6 h of growth (400 AU. mL􀀀 1). Based on this, the CFS of EO1 (5 and 10%) was applied in fresh mutton sausage, being significantly effective for control of L. monocytogenes during 21 days of refrigerated storage (4.07 log CFU. g􀀀 1). Therefore, the potential for preservation of food has been demonstrated through the use of CFS containing bacteriocin-like substances from E. faecium EO1 in fresh mutton sausage.
Palavras-Chave:  Bioconservação; Derivado de carne.
Thesagro:  Carne Tratada; Carneiro; Listeria Monocytogenes; Ovino.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSUL14813 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  28/12/2006
Data da última atualização:  15/07/2008
Autoria:  SOUZA, N. R.; MEDEIROS, P. T.; BARRETO, E. G. S.; DIAS, D. G. S.; MONNERAT, R. G.
Título:  Criação massal da traça das crucíferas em dieta natural.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENETICOS E BIOTECNOLOGIA, 8., 2003, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2003.
Páginas:  p. 105
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CENARGEN/27752/1/tales2003.pdf
https://www.cenargen.embrapa.br/publica/talento/tales2003.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN27752 - 1UMTRA - --575.1E56a3109
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional