|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
08/08/2016 |
Data da última atualização: |
23/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MUÑOZ, C. M.; GÓMEZ, M. G. S.; SOARES, J. P. G.; JUNQUEIRA, A. M. R. |
Afiliação: |
JOAO PAULO GUIMARAES SOARES, CPAC. |
Título: |
Normativa de produção orgânica no Brasil: a percepção dos agricultores familiares do assentamento da Chapadinha, Sobradinho (DF). |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 54, n. 2, p. 361-376, 2016. |
Páginas: |
p. 361-376 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Certificação; Normas. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Produção Orgânica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00668naa a2200205 a 4500 001 2050377 005 2017-02-23 008 2016 bl --- 0-- u #d 100 1 $aMUÑOZ, C. M. 245 $aNormativa de produção orgânica no Brasil$ba percepção dos agricultores familiares do assentamento da Chapadinha, Sobradinho (DF). 260 $c2016 300 $ap. 361-376 650 $aAgricultura Familiar 650 $aProdução Orgânica 653 $aCertificação 653 $aNormas 700 1 $aGÓMEZ, M. G. S. 700 1 $aSOARES, J. P. G. 700 1 $aJUNQUEIRA, A. M. R. 773 $tRevista de Economia e Sociologia Rural$gv. 54, n. 2, p. 361-376, 2016.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/03/2022 |
Data da última atualização: |
14/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. A. M.; COSTA, R. R. da; SANTOS, L. F. dos; SILVA, S. de M.; BRITTO, D. de; LIMA, M. A. C. de. |
Afiliação: |
ANTONIO AUGUSTO MARQUES RODRIGUES, UFPB; RAYSSA RIBEIRO DA COSTA, UFPB; LUANA FERREIRA DOS SANTOS, UFPB; SILVANDA DE MELO SILVA, UFPB; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA. |
Título: |
Properties and characterization of biodegradable films obtained from different starch sources. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v, 41, p. 476-482, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Supplement 2. |
Conteúdo: |
The increasing use of natural biodegradable polymers to preserve foods is a consequence of the concern of society with sustainability. Starch stands out amongst the natural polymers due to its great availability on a worldwide scale, high extraction yield and nutritional value, low cost, biodegradability and biocompatibility. Apart from the traditional sources, various others exist with extraction potential. The objective of this study was to identify films from different non-traditional starch sources with properties revealing their potential to be applied as coating for fruits and vegetables. The biodegradable films were prepared with three starch concentrations (2, 3 and 3.5%) for each of the following sources: cassava, yam, jackfruit seed and mango kernel. The starches from the sources studied are promising ingredients for the formulation of films, presenting good physical, optical (such as transparency) and mechanical characteristics, principally tensile strength whose maximum value was 36.63 MPa. Increases in starch concentration directly influenced the thickness, water vapor permeability, tensile strength and puncture force. The films with the greatest potentials for use according to their characteristics were 3% cassava, 3% yam, 3.5% jackfruit seed and 2% mango. |
Palavras-Chave: |
Filmes biodegradáveis; Permeabilidade ao vapor de água; Polímeros naturais biodegradáveis; Propriedades mecânicas; Propriedades ópticas. |
Thesagro: |
Biofilme; Manga; Pós-Colheita. |
Thesaurus NAL: |
Biofilm; Films (materials); Mangoes; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232328/1/Properties-and-characterization-of-biodegradable-films-obtained-from-different-starch-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 02298naa a2200337 a 4500 001 2140718 005 2022-03-14 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, A. A. M. 245 $aProperties and characterization of biodegradable films obtained from different starch sources.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aSupplement 2. 520 $aThe increasing use of natural biodegradable polymers to preserve foods is a consequence of the concern of society with sustainability. Starch stands out amongst the natural polymers due to its great availability on a worldwide scale, high extraction yield and nutritional value, low cost, biodegradability and biocompatibility. Apart from the traditional sources, various others exist with extraction potential. The objective of this study was to identify films from different non-traditional starch sources with properties revealing their potential to be applied as coating for fruits and vegetables. The biodegradable films were prepared with three starch concentrations (2, 3 and 3.5%) for each of the following sources: cassava, yam, jackfruit seed and mango kernel. The starches from the sources studied are promising ingredients for the formulation of films, presenting good physical, optical (such as transparency) and mechanical characteristics, principally tensile strength whose maximum value was 36.63 MPa. Increases in starch concentration directly influenced the thickness, water vapor permeability, tensile strength and puncture force. The films with the greatest potentials for use according to their characteristics were 3% cassava, 3% yam, 3.5% jackfruit seed and 2% mango. 650 $aBiofilm 650 $aFilms (materials) 650 $aMangoes 650 $aPostharvest technology 650 $aBiofilme 650 $aManga 650 $aPós-Colheita 653 $aFilmes biodegradáveis 653 $aPermeabilidade ao vapor de água 653 $aPolímeros naturais biodegradáveis 653 $aPropriedades mecânicas 653 $aPropriedades ópticas 700 1 $aCOSTA, R. R. da 700 1 $aSANTOS, L. F. dos 700 1 $aSILVA, S. de M. 700 1 $aBRITTO, D. de 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 773 $tFood Science and Technology, v, 41, p. 476-482, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|