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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão.
Data corrente:  07/01/2020
Data da última atualização:  20/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRADE, F. K.; MORAIS, J. P. S.; MUNIZ, C. R.; NASCIMENTO, J. H. O. DO; VIEIRA, R. S.; GAMA, F. M. P. DA; ROSA, M. de F.
Afiliação:  FÁBIA KARINE ANDRADE, Universidade Federal do Ceará - UFC/Departamento de Engenharia Química; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; JOSÉ HERIBERTO OLIVEIRA DO NASCIMENTO, Universidade Federal doRio Grande do Norte - UFRN/Departamento de Engenharia; RODRIGO SILVEIRA VIEIRA, Universidade Federal do Ceará - UFC/Departamento de Engenharia Química; FRANCISCO MIGUEL PORTELA DA GAMA, IBB, Institute for Biotechnology and Bioengineering,University of Minho, Braga, Portugal; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT.
Título:  Stable microfluidized bacterial cellulose suspension.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Cellulose, v. 26, n. 10, p. 5851-5864, July 2019.
DOI:  . DOI: https://doi.org/10.1007/s10570-019-02512-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this work, nanofibrillated suspensions of bacterial cellulose (BC) were produced via microfluidization. The effects of the size of the openings of the microfluidizer chamber and ultrasonication on the nanofibril properties were evaluated. The results of the X-ray diffraction analysis indicated a considerable reduction in BC crystallinity (86?65%) and crystallite size (5.8?4.0 nm) after microfluidization and ultrasonication. Thermal analysis showed a remarkable reduction from 337 to 283ªC in the initial temperature of degradation along the several steps of BC deconstruction. Moreover, infrared analysis indicated that both processes led to an increase in the Ib content (43?66%) of the fibers. Morphological analysis showed that the fibrillation process used exposed the internal faces of the ribbon-like nanofibrils, and thus, increased the surface area of the cellulose network, and produced fibers with a high aspect ratio (L/d). A thermally stable nanofibrillated suspension could be obtained by adding carboxymethyl cellulose as a simple and effective way to maintain cellulose fibers dispersed in the solution during sterilization by autoclaving.
Palavras-Chave:  Celulose bacteriana; Celulose nanofibrilada; Microfluidização; Microfluidization; Nanofibrillated cellulose; Sterilization.
Thesagro:  Celulose; Esterilização.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208760/1/Stable-microfluidized-bacterial.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA28714 - 1UPCAP - DD
CNPAT16304 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/05/2017
Data da última atualização:  17/07/2019
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  FORNAZIER, R.; RODRIGUES, D. J.; TAVERNARI, F. de C.; RIBEIRO JÚNIOR. V.; ALBINO, L. F. T.; MARQUES, M. F. G.; TIZZIANI, T.; KREUZ, B. S.; MORAIS, D. N. de; ROSTAGNO, H. S.
Afiliação:  ROBERTO FORNAZIER, UDESC; DANIELA JUNQUEIRA RODRIGUES, Aleris Nutrição Animal; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; VALDIR RIBEIRO JÚNIOR, UFV; LUIZ FERNANDO TEIXEIRA ALBINO, UFV; MARIANA FERNANDA GOES MARQUES, UFV; TARCÍSIO TIZZIANI, UFV; BRUNA STRIEDER KREUZ, UFV; DANIEL NAZARIAN DE MORAIS, Aleris Nutrição Animal; HORÁCIO SANTIAGO ROSTAGNO, UFV.
Título:  Parede celular de levedura como prebiótico para frangos de corte.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Avicultura Industrial, Itu, ed. 1264, ano 108, n. 03, p. 18-21, 2017.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Os aditivos prebióticos devem servir de substrato para as bactérias intestinais benéficas que serão estimuladas a crescer e/ou tornarem-se metabolicamente ativas; possuir capacidade de alterar a microbiota intestinal de forma benéfica ao hospedeiro; e induzir efeitos benéficos sistêmicos ou no intestino do hospedeiro.
Palavras-Chave:  Racion.
Thesagro:  Avicultura; Frango de corte; Nutrição animal; Ração.
Thesaurus NAL:  Animal nutrition; Aviculture; Broiler chickens.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159925/1/final8498.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA21052 - 1UPCAM - DD
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