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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
02/05/2013 |
Data da última atualização: |
27/06/2016 |
Autoria: |
VERÍSSIMO, C. J.; KATIKI, L. M.; BUENO, M. S.; CUNHA, E. A. da; MOURÃO, G. B.; TITTO, C. G.; PEREIRA, M. F.; TITTO, E. A. L. |
Título: |
Tolerância ao calor em ovelhas Suffolk e Ile de France antes e após tosquia. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 66, n. 1, p. 61-66, jan./jun. 2009. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo do trabalho foi avaliar o índice de tolerância ao calor (ITC) em 11 ovelhas da raça Suffolk e 12 Ile de France, no verão, em Nova Odessa, Estado de São Paulo. Para o cálculo do índice, foram registradas as temperaturas retais às 13 horas (TR1), após duas horas em descanso na sombra; em seguida, os animais ficaram uma hora expostos ao sol, e voltaram para a sombra, onde, então, registrou-se a TR2, às 15 horas. Durante todo esse período, ficaram sem água e comida. O índice foi calculado segundo a fórmula: 10 - (TR2 - TR1). As ovelhas foram avaliadas em 10, 11, 12, 13/01/2006, antes da tosquia, e 3, 8, 15/02/2006, após a tosquia, em dias quentes, sem nebulosidade, e com baixa velocidade do ar. A TR foi analisada com o procedimento GLIMMIX do programa SAS, e teve como efeitos fixos: raça, horário, lã (com e sem) e as interações entre esses, e como efeitos aleatórios: animal e dia dentro da interação (raça x lã). Na análise do ITC, foi utilizado o mesmo procedimento, com um modelo matemático que incluiu o efeito fixo de raça e lã, e os efeitos aleatórios de animal e dia dentro da interação (raça x lã), com a metodologia dos modelos lineares generalizados. Variáveis ambientais foram registradas nos horários de coleta da TR, e o índice de temperatura do globo negro ao sol e umidade foi, em média, superior a 90 nos dois horários observados. A TR média das ovelhas Suffolk (39,31ºC) foi semelhante a das ovelhas Ile de France (39,51ºC). Após a tosquia, a TR das ovelhas diminuiu (39,60ºC a 39,23ºC, P<0,05). A TR média observada após os animais terem passado pelo estresse por calor, às 15h, foi maior (39,49ºC, P<0,05) do que antes (39,34ºC). Não houve efeito de raça ou tosquia no ITC, o que indica boa capacidade de termólise dessas ovelhas, mesmo com a lã, e, consequentemente, adaptação às condições de calor do verão no Estado de São Paulo.
Heat tolerance of unshorn and shorn Suffolk and Ile de France ewes.
Abstract: The objective of this study was to evaluate the heat tolerance index (HTI) in 11 Suffolk and 12 Ile de France, in the summer, in Nova Odessa (22º42'S and 47º18'W), São Paulo State, Brazil. To calculate this index the rectal temperature was registered at 1 p.m. (RT1), before they spent two hours resting in the shade. Then, they were exposed to direct sun light for an hour. After one more hour in the shade, it was registered the RT2, at 3 p.m. They stayed all this time without food and water. The HTI was calculated: 10 - (RT2 - RT1). The ewes were evaluated in sunny days, without clouds and wind, before (10, 11, 12, 13/Jan/2006) and after shearing (3, 8, 15/Feb/2006). The RT data were analyzed using the GLIMMIX procedure of the SAS software package, whereby breed, time of data sampling, shearing and interaction were modeled as fixed effects, and individual animal and date of data sampling as random effects. The same procedure as above was used to analyze the ITC, using a mathematical model that included the fixed effects of breed, and shearing in addition to the random effects of individual animal and date of data sampling, modeled with a generalized linear model. Climatic variables were taken in the moment of registering the RT and the black globe and humidity index was greater than 90 for the two times. The RT of Suffolk ewes (39.31ºC) was similar to the RT of Ile de France (39.51ºC). After shearing the RT decreased (39.60ºC to 39.23ºC, P<0.05) and the RT after heat stress (at 3 p.m.) was greater (39.49ºC, P<0,05) than before (39.34ºC). Breed or shearing not affected the HTI which is an indication that these ewes had a good heat loss, in despite of wool, and are well adapted to the hot summer in São Paulo State. MenosResumo: O objetivo do trabalho foi avaliar o índice de tolerância ao calor (ITC) em 11 ovelhas da raça Suffolk e 12 Ile de France, no verão, em Nova Odessa, Estado de São Paulo. Para o cálculo do índice, foram registradas as temperaturas retais às 13 horas (TR1), após duas horas em descanso na sombra; em seguida, os animais ficaram uma hora expostos ao sol, e voltaram para a sombra, onde, então, registrou-se a TR2, às 15 horas. Durante todo esse período, ficaram sem água e comida. O índice foi calculado segundo a fórmula: 10 - (TR2 - TR1). As ovelhas foram avaliadas em 10, 11, 12, 13/01/2006, antes da tosquia, e 3, 8, 15/02/2006, após a tosquia, em dias quentes, sem nebulosidade, e com baixa velocidade do ar. A TR foi analisada com o procedimento GLIMMIX do programa SAS, e teve como efeitos fixos: raça, horário, lã (com e sem) e as interações entre esses, e como efeitos aleatórios: animal e dia dentro da interação (raça x lã). Na análise do ITC, foi utilizado o mesmo procedimento, com um modelo matemático que incluiu o efeito fixo de raça e lã, e os efeitos aleatórios de animal e dia dentro da interação (raça x lã), com a metodologia dos modelos lineares generalizados. Variáveis ambientais foram registradas nos horários de coleta da TR, e o índice de temperatura do globo negro ao sol e umidade foi, em média, superior a 90 nos dois horários observados. A TR média das ovelhas Suffolk (39,31ºC) foi semelhante a das ovelhas Ile de France (39,51ºC). Após a tosquia, a TR das ovelh... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Raças Ile de France; Raças Suffolk; Temperatura retal; Tolerância ao calor. |
Thesagro: |
Lã; Ovino; Termorregulação. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
31/03/2015 |
Data da última atualização: |
09/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BRESSAN, C. R.; KUNZ, A.; SCHMIDELL, W.; SOARES, H. M. |
Afiliação: |
CLEO R. BRESSAN, UFSC; AIRTON KUNZ, CNPSA; WILLIBALDO SCHMIDELL, UFSC; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC. |
Título: |
Toxicity of the colistin sulfate antibiotic used in animal farming to mixed cultures of nitrifying organisms. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Water, Air and Soil Pollution, v. 224, n. 1441, 2013. |
DOI: |
10.1007/s11270-013-1441-4. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Colistin is a peptide antibiotic widely used as a food additive in animal farming, specially swine and poultry, and also has recently been applied in human medicine to treat infections caused by multiresistant gram-negative bacteria strains. When orally administered, colistin is eliminated in feces virtually unaltered; thus, it may reach water bodies and wastewater treatment facilities in its active form. Apart from the risks associated with development of antimicrobial resistance and environmental toxicity issues, the presence of antimicrobials in wastewater can, additionally, interfere in biological processes commonly used to treat them. Nitrifying bacteria are among the most sensitive microorganisms to inhibitory compounds, including pharmaceuticals, and are useful as biosensors to access contaminant toxicity information in wastewater treatment plants. Therefore, in order to assess the colistin acute toxicity to the microorganisms involved in the nitrification processes, the nitritation and nitratation kinetics were monitored under different colistin concentrations. The results showed that only ammonia-oxidizing bacteria are sensitive to the antibiotic, presenting an IC50 of 10.8 mg L−1 of colistin when used as a commercial formulation and 67.0 mg L−1 when used as raw colistin sulfate. For nitrite-oxidizing bacteria, even the highest colistin concentration used in the assays (316 mg L−1) was not sufficient to inhibit the process. According to these results, the colistin concentrations expected in animal farming wastewater, when its dosage is used as a growth promoter, would not be enough to keep nitrification from taking place. Nevertheless, when used in higher concentrations, such as for therapeutic purposes, it could endanger the maintenance of the process. MenosColistin is a peptide antibiotic widely used as a food additive in animal farming, specially swine and poultry, and also has recently been applied in human medicine to treat infections caused by multiresistant gram-negative bacteria strains. When orally administered, colistin is eliminated in feces virtually unaltered; thus, it may reach water bodies and wastewater treatment facilities in its active form. Apart from the risks associated with development of antimicrobial resistance and environmental toxicity issues, the presence of antimicrobials in wastewater can, additionally, interfere in biological processes commonly used to treat them. Nitrifying bacteria are among the most sensitive microorganisms to inhibitory compounds, including pharmaceuticals, and are useful as biosensors to access contaminant toxicity information in wastewater treatment plants. Therefore, in order to assess the colistin acute toxicity to the microorganisms involved in the nitrification processes, the nitritation and nitratation kinetics were monitored under different colistin concentrations. The results showed that only ammonia-oxidizing bacteria are sensitive to the antibiotic, presenting an IC50 of 10.8 mg L−1 of colistin when used as a commercial formulation and 67.0 mg L−1 when used as raw colistin sulfate. For nitrite-oxidizing bacteria, even the highest colistin concentration used in the assays (316 mg L−1) was not sufficient to inhibit the process. Accord... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Antibiótico; Dejeto; Microbiologia do solo; Nitrificação; Produção animal; Resíduo químico. |
Thesaurus NAL: |
Acute toxicity; Animal diseases; Antibiotics; Colistin; Nitrification; Polymyxins. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02733naa a2200313 a 4500 001 2012508 005 2015-04-09 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11270-013-1441-4.$2DOI 100 1 $aBRESSAN, C. R. 245 $aToxicity of the colistin sulfate antibiotic used in animal farming to mixed cultures of nitrifying organisms.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aColistin is a peptide antibiotic widely used as a food additive in animal farming, specially swine and poultry, and also has recently been applied in human medicine to treat infections caused by multiresistant gram-negative bacteria strains. When orally administered, colistin is eliminated in feces virtually unaltered; thus, it may reach water bodies and wastewater treatment facilities in its active form. Apart from the risks associated with development of antimicrobial resistance and environmental toxicity issues, the presence of antimicrobials in wastewater can, additionally, interfere in biological processes commonly used to treat them. Nitrifying bacteria are among the most sensitive microorganisms to inhibitory compounds, including pharmaceuticals, and are useful as biosensors to access contaminant toxicity information in wastewater treatment plants. Therefore, in order to assess the colistin acute toxicity to the microorganisms involved in the nitrification processes, the nitritation and nitratation kinetics were monitored under different colistin concentrations. The results showed that only ammonia-oxidizing bacteria are sensitive to the antibiotic, presenting an IC50 of 10.8 mg L−1 of colistin when used as a commercial formulation and 67.0 mg L−1 when used as raw colistin sulfate. For nitrite-oxidizing bacteria, even the highest colistin concentration used in the assays (316 mg L−1) was not sufficient to inhibit the process. According to these results, the colistin concentrations expected in animal farming wastewater, when its dosage is used as a growth promoter, would not be enough to keep nitrification from taking place. Nevertheless, when used in higher concentrations, such as for therapeutic purposes, it could endanger the maintenance of the process. 650 $aAcute toxicity 650 $aAnimal diseases 650 $aAntibiotics 650 $aColistin 650 $aNitrification 650 $aPolymyxins 650 $aAntibiótico 650 $aDejeto 650 $aMicrobiologia do solo 650 $aNitrificação 650 $aProdução animal 650 $aResíduo químico 700 1 $aKUNZ, A. 700 1 $aSCHMIDELL, W. 700 1 $aSOARES, H. M. 773 $tWater, Air and Soil Pollution$gv. 224, n. 1441, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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