Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  11/11/2010
Data da última atualização:  18/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GIRARDI, C. L.; SILVA, N. M. da; QUECINI, V.; DAL CERO, J.; MOURA, R. da S.; STORCH, T. T.; ROMBALDI, C. V.
Afiliação:  CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV; NORMA MACHADO DA SILVA, CNPUV (bolsista); VERA MARIA QUECINI, CNPUV; JOCEANI DAL CERO, UFPEL; RENATA DA SILVA MOURA, UFPEL; TATIANE TIMM STORCH, UFPEL; CÉSAR V. ROMBALDI, UFPEL.
Título:  Molecular markers to select apple cultivars with low ethylene production.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Inglês
Notas:  Resumo expandido.
Conteúdo:  Shelf life of a fruit is an important economic aspect even after a certain period of storage, which is influenced by the genetic constitution of the fruit. Good shelf life is associated with a slow break down of firmness of mature fruit at room temperatures (Costa et al., 2005). Excessive softening is considered undesirable in apple and can impair characteristics like firmness, juiciness, crispness of fruit, as well increase mealiness (Oraguzie et al., 2004). In climacteric fruits, like apple, fruit ripening is controlled by the internal ethylene concentration. Ethylene is a gaseous hormone in higher plants and controls the ripening of climacteric fruit by coordinating the timely activation of many genes that cause changes in color, texture, aroma and flavor (Oetiker and Yang, 1995). The hormone is synthesized from S-adenosyl-L-methionine (SAM) via a short pathway catalysed by two enzymes, both encoded by two large gene families: 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACS) synthase and 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid oxidase (ACO). The conversion of SAM to ACC by ACC synthase is the first step in ethylene biosynthesis and is generally considered to be the rate-limiting step (revision in Oraguzie et al., 2004; Oraguzie et al., 2007). The difference in ethylene production rate observed among apple cultivars can be related to different allelic combinations for these genes (Zhu and Barritt, 2008). Use of marker-assisted selection in conventional apple breeding programs sho... Mostrar Tudo
Thesagro:  Etileno; Fruticultura; Maçã; Marcador Molecular; Seleção; Variedade.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/866891/1/ID12639.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV12639 - 1UPCAA - DDCD00224
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoGIRARDI, C. L.; SILVA, N. M. da; QUECINI, V.; DAL CERO, J.; MOURA, R. da S.; STORCH, T. T.; ROMBALDI, C. V. Molecular markers to select apple cultivars with low ethylene production. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoGIRARDI, C. L.; QUECINI, V.; ROMBALDI, C. V.; SILVA, N. M. da; MOURA, R. da S.; STORCH, T. T.; NOBILE, P. M.; LAURENS, F.; BOUZAYEN, M. In silico analyses of the ethylene response factor (ERF) and cell-wall enzyme gene families associated to ripening in apple. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional