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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  28/01/2022
Data da última atualização:  28/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GRIGIO, M. L.; MOURA, E. A. de; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B.; CHAGAS, P. C.; CARVALHO, G. F. de; ZANCHETTA, J. J.
Afiliação:  EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CNPDIA.
Título:  Bioactive compounds in and antioxidant activity of camu-camu fruits harvested at different maturation stages during postharvest storage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum Agronomy, v. 43, e50997, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study was carried out to evaluate the antioxidant activity of and the content of bioactive compounds in camu-camu fruits harvested at different maturation stages and stored. The fruits were harvested in the municipality of Cantá, Roraima State, Brazil. The experimental design was completely randomized, with three replications, in a factorial arrangement consisting of three different maturation stages (immature, semi-mature and mature) and eight days of storage (3 x 8). The fruits were analysed every day regarding total vitamin C, carotenoids, anthocyanins, flavonoids, total phenolic compounds, and antioxidant activity (FRAP and DPPH). According to the results obtained, the interaction of maturation stages x eight days of storage had a significant effect according to the F test at 5% probability. The highest antioxidant activity (FRAP) was observed in the fruits harvested in the semi-mature stage, providing a longer shelf life. The carotenoid pigment, flavonoid, anthocyanin, and vitamin C contents were higher in the fruits harvested in the mature stage, and this stage was the most suitable for obtaining these functional biocompounds. Additionally, in mature fruits, the highest mean content of total phenolics and antioxidant activity (DPPH) were observed during storage. It was concluded that the mature stage is the most recommended for the extraction of pigments and antioxidant biocompounds from camu-camu fruits.
Palavras-Chave:  Biocompounds; Multivariate statistics.
Thesagro:  Myrciaria Dubia.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230696/1/A2-2021-Bioactive-compounds-and-antioxidant-activity-of-camu-camu.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR16233 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  01/10/1992
Data da última atualização:  09/05/2011
Autoria:  DINIZ, T. D. de A. S.; BARRIGA, R. H. M. P.
Afiliação:  TATIANA DEANE DE ABREU SA DINIZ, CPATU; RAIMUNDA HELIANA MAGALHÃES P. BARRIGA, CPATU.
Título:  Avaliação preliminar do comportamento de cultivares de sorgo sacarino em Capitão Poço-PA.
Ano de publicação:  1982
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1982.
Páginas:  16 p.
Descrição Física:  il.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Circular técnica, 32).
Idioma:  Português
Conteúdo:  No ano de 1981, no município de Capitão Poço-PA (latitude 1o 46'S), foram avaliadas dezesseis cultivares de sorgo sacarino, constantes do Ensaio Nacional de Sorgo Sacarino 1980/81, do CNPMS/EMBRAPA. Os resultados preliminares evidenciam que, embora alguns genótipos tenham alcançado valores médios de Brix superiores a 14%, foi baixa a produção de colmos. Isso foi conseqüência da redução no crescimento em altura, ocasionada pelo florescimento precoce verificado em todos os genótipos, comportamento motivado pela sensibilidade ao fotoperiodismo. Os resultados sugerem que tais genótipos não se apresentam adaptados a áreas de baixa latitude, sendo interessante a avaliação de materiais específicos para essa áreas.
Palavras-Chave:  Avaliação; Brasil; Campo Experimental de Capitão Poço; Capitão poço; Cultivar; Cultivo; Pará; Production; Sorgo sacarino; Stalk; Sugar; Valuation; Variety.
Thesagro:  Açúcar; Colmo; Floração; Melhoramento; Produção; Produtividade; Sorghum Bicolor; Sorgo; Variedade.
Thesaurus NAL:  Amazonia; Brazil; breeding; brix; flowering; sweet sorghum; varieties.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33800/1/CPATU-CirTec32.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU11688 - 1UMTFL - PP0755507555
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