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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  05/10/2017
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, L. H. da S.; MOREIRA NETO, J.; LOPES, A. S.; RODRIGUES, A. M. da C.; CARVALHO, A. V.; OLIVEIRA, J. A. R. de; MOREIRA, D. K. T.
Afiliação:  Luiza Helena da Silva Martins, UNICAMP; João Moreira Neto, UNICAMP; Alessandra Santos Lopes, UFPA; Antônio Manoel da Cruz Rodrigues, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Johnatt Allan Rocha de Oliveira, UFPA; Débora Kono Taketa Moreira, UNICAMP.
Título:  Study of preparation, composition and moisture sorption isotherm of Amazon River shrimp meal.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, v. 79, p. 376-383, June 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.054
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Amazon River shrimp plays an important role in artisanal fishing in Brazil's Northern region, is common to observe its disposal in commercial fishing over higher economic value fish (bycatch), which is source of environmental drawbacks. The Amazon River shrimp processing is important to extend and add value to a high nutritional product. The shrimp meal production is an alternative to the processing. This work presents a shrimp meal preparation, physicochemical composition, as well as its technological functional properties, sorption isotherm and sensory analysis of a mix of cassava flour (93 g/100 g) and shrimp meal (7 g/100 g). The results showed high content in protein (67.55 g/100 g), besides palmitic fatty acids - 16:0, 13.58 g/100 g; stearic - 18:0, 5.42 g/100 g; oleic - 18:1n-9 16.20 g/100 g and docosenoic - 22:1, 13.12 g/100 g of total fatty acid in the shrimp meal composition. An extruded product was obtained (7 g/100 g of shrimp meal/93 g/100 g of cassava flour) with 78% of acceptance in sensory analysis. The Amazon River shrimp meal is potentially nutritional and it can add up value to nutritionally poorer food.
Palavras-Chave:  Análise sensorial.
Thesagro:  Camarão; Composição Química; Farinha.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54187 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/01/2020
Data da última atualização:  03/07/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GUEDES, J. A. C.; ALVES FILHO, E. DE G.; SILVA, M. F. S.; RODRIGUES, T. H. S.; RAMIRES, C. M. C.; LIMA, M. A. C. de; SILVA, G. S. DA; PESSOA, C. DO Ó; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; ALVES, R. E.; NASCIMENTO, R. F. DO; ZOCOLO, G. J.
Afiliação:  JHONYSON ARRUDA CARVALHO GUEDES, Departamento de Química Analítica e Físico-Química, Universidade Federal do Ceará; ELENILSON DE GODOY ALVES FILHO, Embrapa Agroindústria Tropical; MARIA FRANCILENE SOUZA SILVA, Departamento de Fisiologia e Farmacologia, Universidade Federal do Ceará; TIGRESSA HELENA SOARES RODRIGUES, Universidade Estadual do Vale do Acaraú, Sobral; CHRISTIANE MENDES CASSIMIRO RAMIRES, Empresa Estadual de Pesquisa Agropecuária da Paraíba (EMEPA); MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; GISELE SILVESTRE DA SILVA, Embrapa Agroindústria Tropical; CLAUDIA DO Ó PESSOA, Departamento de Fisiologia e Farmacologia, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; RICARDO ELESBAO ALVES, CNAT; RONALDO FERREIRA DO NASCIMENTO, Departamento de Química Analítica e Físico-Química, Universidade Federal do Ceará; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT.
Título:  GC-MS-based metabolomic profiles combined with chemometric tools and cytotoxic activities of non-polar leaf extracts of Spondias mombin L. and Spondias tuberosa Arr. Cam.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of the Brazilian Chemical Society, Campinas, v. 31, n. 2, p. 331-340, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.21577/0103-5053.20190185
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agroindustrial residues, such as leaves of fruit plants, can be sources of bioactive molecules, thus adding value to co-products that are rarely explored in agroindustry. In this context, this study aimed to look into the phytochemical profiles in detail and to explore the antitumor potential of S. tuberosa and S. mombin leaves. We observed that, S. tuberosa leaf extract was cytotoxic in both tumor and healthy cells. S. mombin extracts selectively inhibited cell proliferation in the tumor cell line for prostate cancer (PC3) and did not significantly affect healthy cells. The metabolic profiles of the extracts were evaluated by gas chromatography coupled with mass spectrometry and twenty-three metabolites were identified. The correlation of metabolic profiles with cytotoxic tests indicated possible chemical markers that may be responsible for the inhibition of cell proliferation. This study revealed that the unexplored co-products in agroindustry may have great therapeutic potential, and therefore should be screened for biologically active compounds
Palavras-Chave:  Agroindustria; Co-produto; Metabolômica; Residuo agroindustrial.
Thesagro:  Cromatografia; Spondias Mombin; Umbu.
Thesaurus NAL:  Chromatography; Metabolomics; Spondias; Yellow mombins.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208109/1/ART19066.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/210746/1/Based-Metabolomic-Profiles-Combined-with-Chemometric-Tools.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16286 - 1UPCAP - DD
CPATSA59074 - 1UPCAP - DD
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