Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
12/06/2023 |
Data da última atualização: |
12/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
PIMENTEL, F. A.; CARDOSO, M. das G.; SALGADO, A. P. S. P.; AGUIAR, P. M.; SILVA, V. de F.; MORAIS, A. R. de; NELSON, D. L. |
Afiliação: |
FLAVIO ARAUJO PIMENTEL, CPAF-AC; MARIA DAS GRAÇAS CARDOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANA PAULA S. P. SALGADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; PRISCILA M. AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; VANISSE DE F. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; AUGUSTO RAMALHO DE MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; DAVID LEE NELSON, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS. |
Título: |
A convenient method for the determination of moisture in aromatic plants. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 29, n. 2, p. 373-375, 2006. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A method is proposed for the determination of the moisture content of aromatic plants. This method is based on the co-distillation of the starting material in a modified Clevenger apparatus with four organic solvents (toluene, cyclohexane, dichloromethane and carbon tetrachloride). The results were compared with those obtained by oven drying at 105 o C and steam distillation of the essential oil. The efficiencies of the methods were shown to be equivalent. The solvent distillation method was more practical, especially with respect to operating time (2 h). |
Palavras-Chave: |
Citronella grass; Composición química; Destilación por vapor; Garden thyme; Lemongrass; Propiedades y fenómenos biológicos; Tomilho. |
Thesagro: |
Análise Biológica; Capim Limão; Citronela; Composição Química; Destilação; Menta; Mentha Arvensis; Mistura; Pimenta de Macaco; Pimenta Longa; Piper Hispidinervum; Planta Aromática. |
Thesaurus Nal: |
Biological properties and phenomena; Chemical composition; Cymbopogon citratus; Cymbopogon nardus; Essential oil crops; Mentha villosa; Piper aduncum; Piper longum; Steam distillation; Thymus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154392/1/27454.pdf
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Marc: |
LEADER 02090naa a2200541 a 4500 001 2154392 005 2023-06-12 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPIMENTEL, F. A. 245 $aA convenient method for the determination of moisture in aromatic plants.$h[electronic resource] 260 $c2006 520 $aA method is proposed for the determination of the moisture content of aromatic plants. This method is based on the co-distillation of the starting material in a modified Clevenger apparatus with four organic solvents (toluene, cyclohexane, dichloromethane and carbon tetrachloride). The results were compared with those obtained by oven drying at 105 o C and steam distillation of the essential oil. The efficiencies of the methods were shown to be equivalent. The solvent distillation method was more practical, especially with respect to operating time (2 h). 650 $aBiological properties and phenomena 650 $aChemical composition 650 $aCymbopogon citratus 650 $aCymbopogon nardus 650 $aEssential oil crops 650 $aMentha villosa 650 $aPiper aduncum 650 $aPiper longum 650 $aSteam distillation 650 $aThymus vulgaris 650 $aAnálise Biológica 650 $aCapim Limão 650 $aCitronela 650 $aComposição Química 650 $aDestilação 650 $aMenta 650 $aMentha Arvensis 650 $aMistura 650 $aPimenta de Macaco 650 $aPimenta Longa 650 $aPiper Hispidinervum 650 $aPlanta Aromática 653 $aCitronella grass 653 $aComposición química 653 $aDestilación por vapor 653 $aGarden thyme 653 $aLemongrass 653 $aPropiedades y fenómenos biológicos 653 $aTomilho 700 1 $aCARDOSO, M. das G. 700 1 $aSALGADO, A. P. S. P. 700 1 $aAGUIAR, P. M. 700 1 $aSILVA, V. de F. 700 1 $aMORAIS, A. R. de 700 1 $aNELSON, D. L. 773 $tQuímica Nova$gv. 29, n. 2, p. 373-375, 2006.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |