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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
21/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. L. M.; SAMUELSSON, L. M.; MILLER, P.; MACLEAN, P. H.; MORAES, T. B.; BARBOSA, L. C. G. S.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Using TD-NMR relaxometry and 1D 1 H NMR spectroscopy to evaluate aging of Nellore beef. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 181, a. 108606, 2021. |
Páginas: |
1-10 |
ISSN: |
0309-1740 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108606 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to explore the use of TD-NMR relaxometry and 1 H NMR spectroscopy-based for detecting differences in meat quality attributes. There was limited association between various TD-NMR signals and any physicochemical parameters of fresh and aged meat differing in tenderness ratings. Samples were then divided into three groups based on statistical changes in metabolite concentration. Group A samples possessed near linear increases in metabolite concentration over aging time; whereas samples assigned to Groups B and C were characterized by increases in metabolites that peaked between 7 and 14 days, and up to 14 days aging, respectively. 1 H NMR spectroscopy discriminated meat quality using changes in metabolites reflective of glycolysis, the citric acid cycle, protein degradation, amino acid generation and purine metabolisms. These data suggest segregation of meat quality is possible using both NMR technologies but additional work is necessary to understand fully their utility in a commercial industry setting. |
Palavras-Chave: |
1D 1 H NMR spectroscopy; Aging time; TD-NMR relaxometry. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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21. | | MONARETTO, T.; ANDRADE, F. D.; MORAES, T. B.; SOUZA, A. A.; AZEVEDO, E. R. de; COLNAGO, L. A. On resonance phase alternated CWFP sequences for rapid and simultaneous measurement of relaxation times. Journal of Magnetic Resonance, [S. l.], v. 259, p. 174-178, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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22. | | MARIA, R. M.; MORAES, T. B.; MAGON, C. J.; VENÂNCIO, T.; ALTEI, W. F.; ANDRICOPULO, A. D.; COLNAGO, L. A. Processing of high resolution magic angle spinning spectra of breast cancer cells by the filter diagonalization method. Analyst, London, v. 137, p. 4546-4551, 2012. 137 4546-4551Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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25. | | CAROSIO, M. G. A.; BERNARDES, D. F.; ANDRADE, F. D.; MORAES, T. B.; TOSIN, G.; COLNAGO, L. A. Measuring thermal properties of oilseeds using time domain nuclear magnetic resonance spetroscopiy Journal of Food Engineering, [S.l.], v. 173, p. 143-149, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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26. | | MARIA, R. M.; MORAES, T. B. de; MAGON, C. J.; ALTEI, W. F.; ANDRICOPULO, A. D.; COLNAGO, L. A. Supressão dos sinais indesejados em espectros de HR-MAS d células tumorais de mama através do método de diagonalização filtrada. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 47. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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27. | | BERMAN, P.; MEIRI, N.; COLNAGO, L. A.; MORAES, T. B.; LINDER, C.; LEVI, O.; PARMET, Y.; SAUNDERS, M.; WIESMAN, Z. Study of liquid-phase molecular packing interactions and morphology of fatty acid methyl esters (biodiesel). Biotechnology for Biofuels, [S. l.], v. 8, n. 12, 2015. 16 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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29. | | MARIA, R. M.; MORAES, T. B.; MAGON, C. J.; ALTEI, W. F.; ANDRICOPULO, A. D.; COLNAGO, L. A. Use of filter diagonalization method to suppress broad line H NMR spectrum of breast cancer cells. In: NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE USERS MEETING, 13., 2011, Rio de Janeiro. Extended abstracts... Rio de Janeiro: AUREMN, 2011. p. 90-91Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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31. | | ROCHA, G.; COLNAGO, L. A.; MORAES, T. B.; ZAGONEL, G. F.; MUNIZ, G. I. B.; PERALTA-ZAMORA, P. G.; BARISON, A. Determination of biodiesel content in diesel fuel by time-domain nuclear magnetic resonance (TD-NMR) spectroscopy. ENERGY & FUELS, v. 37, p. 5120-5125, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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32. | | MOREIRA, L. F. P. P.; FERRARI, A. C.; MORAES, T. B.; REIS, R. A.; PEREIRA, F. M. V.; COLNAGO, L. A. Prediction of beef color using time-domain nuclear magnetic resonance (TD-NMR) relaxometry data and multivariate analyses Magnetic Resonance in Chemistry, [S.l.], v. 54, p. 800-804, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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33. | | FACCHINATTO, W. M.; SANTOS, D. M. dos; BUKZEM, A. de L.; MORAES, T. B.; HABITZREUTER, F.; AZEVEDO, E. R. de; COLNAGO, L. A.; CAMPANA-FILHO, S. P. Insight into morphological, physicochemical and spectroscopic properties of B-chitin nanocrystalline structures. Carbohydrate Polymers, v. 273, 118563, 2021. 1 - 14Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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34. | | COUTINHO, I. D.; MORAES, T. B.; MERTZ-HENNING, L. M.; NEPOMUCENO, A. L.; GIORDANI, W.; MARCOLINO-GOMES, J.; SANTAGNELI, S.; COLNAGO, L. A. Integrating high-resolution and solid-state magic angle spinning NMR spectroscopy and a transcriptomic analysis of soybean tissues in response to water deficiency. In: Phytochemical Analysis, v. 28, p. 529-540, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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35. | | MACHADO, G. O.; TEIXEIRA, G. G.; GARCIA, R. H. S.; MORAES, T. B.; BONA, E.; SANTOS, P. M.; COLNAGO, L. A. Non-invasive method to predict the composition of requeijão cremoso directly in commercial packages using time domain NMR relaxometry and chemometrics. Molecules, v. 27, a4434, 2022. 10 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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