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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
13/10/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. da; SOUSA, S. H. B. de; MORAES, M. R. de; GODOY, H. T. |
Afiliação: |
ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira da Silveira, UNICAMP; Sérgio Henrique Brabo de Sousa, UFPA; Maria Rosa de Moraes, UNICAMP; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP. |
Título: |
Phenolic composition and antioxidant capacity of bacaba-de-leque (Oenocarpus distichus Mart.) genotypes. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 54, p. 1-9, Dec. 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.013 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Phenolic compound composition and antioxidant capacity of four Oenocarpus distichus Mart. (bacaba-de-leque) genotypes were determined. In order to set the parameters for phenolic compound extraction, the effect of methanol concentration and extraction time on the reducing power of the extracts was evaluated using the surface response methodology. The optimal conditions were: a 60:40 methanol:water (v/v) solution and 11 min of extraction. Extracts were analyzed by ultra-high performance liquid chromatography with diode array detection and by ultra-high performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Eleven substances were identified, of which six were quantified. Rutin was the major compound in bacaba-de-leque genotypes (15.2?56.8 μg.g−1) followed by epicatechin (15.5?21.2 μg.g−1). The Black-03 genotype had the highest amounts of all phenolic compounds and the highest antioxidant capacity by DPPH and ORAC assays, indicating that this genotype may be selected in breeding programs to obtain cultivars with higher phenolic compound contents and antioxidant capacity. Moreover, the results indicated that bacaba-de-leque has great potential as a novel supplier of phenolic acids and flavonoids to human diet, with levels comparable to or higher than other fruits belonging to the same family, such as açaí. |
Palavras-Chave: |
Análise de alimentos; Capacidade antioxidante. |
Thesagro: |
Bacaba; Composição de Alimento. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
07/10/2014 |
Data da última atualização: |
06/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FORESTI, A.; SILVA, L. F. da; GUERRA, C. C.; RITSCHEL, P. S. |
Afiliação: |
LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV. |
Título: |
Determinação de polifenóis como subsídio para seleção de variedades do Banco Ativo de Germoplasma de Uva. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 8., 2014, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2014. |
Páginas: |
p. 65 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A proposta do presente trabalho é analisar os teores de polifenóis bioativos em variedades do Banco Ativo de Germoplasma (acessos) e/ou novas variedades em fase de criação (seleções), através da técnica de Cromatografia Líquida de Alta Eficiência (HPLC). |
Palavras-Chave: |
Anais; Banco Ativo de Germoplasma; CNPUV; IC; Iniciação cientifica; Melhoramento genético; Videira. |
Thesagro: |
Composto fenólico; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110271/1/anais-IC-2014.67.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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