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1.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, K. P. L. de; EUCLIDES, V. P. B.; ALVARENGA, C. A.; MONTAGNER, D. B.; SILVA, B. A.; ECHEVERRIA, J. R.; ANTUNES, L. E. Estrutura do dossel de campim-mombaça sob pastejo intermitente. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 9., 2013, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2013. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 204). Comissão organizadora: Denise Baptaglin Montagner, Grácia Maria Soares Rosinha, Rodrigo Carvalho Alva

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  28/06/2013
Data da última atualização:  22/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CASTELLAR, A.; OLIVEIRA, D. R.; LEITÃO, S. G.; BIZZO, H. R.; SOARES, M. de L. C.; KINUPP, V. F.; VEIGA-JUNIOR, V. F.
Afiliação:  ALINE CASTELLAR, UFRJ; DANILO R. OLIVEIRA, UFRJ; SUZANA G. LEITÃO, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; MARIA DE LOURDES C. SOARES, INPA; VALDELY F. KINUPP, IFAM; VALDIR F. VEIGA-JUNIOR, UFAM.
Título:  Essential oil from Philodendron fragrantissimum, an aromatic Araceae from Amazonia, Brazil.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  The Journal of Essential Oil Research, v. 25, n. 3, p. 194-197, 2013.
DOI:  10.1080/10412905.2012.751557
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the Amazon region of Brazil, the roots of different species of Philodendron are used in the traditional medicine. Philodendron fragrantissimum (Hook.) G. Don, locally known as ?cipó-tracuá?, has very aromatic roots and is used for baths and fumigation. Here, we describe the chemical composition of the essential oil from the roots of P. fragrantissimum obtained by hydrodistillation in a modified Clevenger-type apparatus for 4 hours. The oil was analyzed by gas chromatography (GC) and GC/mass spectrometry (GC/MS). Thirty-five substances were detected and the major components were β-caryophyllene (29.9%), limonene (15.8%), β-selinene (11.5%), α-selinene (15.7%), α-pinene (3.4%), α-copaene (3.2%), β-pinene (2.5%) and δ-cadinene (2.9%). To the best of our knowledge, this is the first report on the chemical composition of the essential oil from P. fragrantissimum. The high content of β-caryophyllene was not observed in the other oils studied so far and might be considered a tool in taxonomy studies.
Palavras-Chave:  Composição do óleo essencial; Philodendron fragrantissimum.
Thesagro:  Araceae.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11825 - 1UPCAP - PP2013/0132013.00013
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