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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  21/02/2020
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, M. do S. S.; FREITAS-SILVA, O.; CASTRO, I. M. de; TEIXEIRA, A. da S.; MARQUES-DA-SILVA, S. H.; MORAES, A. C. S.; ABREU, L. F.; SOUSA, C. L.
Afiliação:  MARIA DO SOCORRO SOUZA RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; SILVIA HELENA MARQUES-DA-SILVA, INSTITUTO EVANDRO CHAGAS; A. C. S. MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; LAURA FIGUEIREDO ABREU, CPATU; CONSUELO LÚCIA SOUSA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARA.
Título:  Efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid against Aspergillus nomius in Brazil nuts.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Microbiology, v. 90, n. 103449, sept. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fm.2020.103449
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to assess the efficacy of sodium hypochlorite and peracetic acid for sanitization of Brazil nuts. To evaluate the natural microbiota of the nuts, the total bacteria and fungi as well as the Aspergillus section Flavi were counted. The moisture, water activity and the presence of aflatoxins was quantified. The response surface method was used to determine the influence of exposure time and sanitizers concentration on the reduction of Aspergillus nomius inoculated on the nuts. Microbiological, sensory and quantification analyzes of aflatoxins were performed under optimum conditions The evaluation of the initial contamination of the nuts, despite presenting high microbiological contamination, humidity and water activity, was not detected aflatoxins in any samples. In artificially inoculated samples, the response surface and the desirability function were obtained to determine the optimal point of use for each sanitizer. The nuts had high microbiological contamination, moisture content and water activity. Aflatoxins were not detected in any samples. The response surface and desirability function indicated the optimal sanitization conditions were 250 mg/L and 8.5 min and 140 mg/L and 15 min for sodium hypochlorite and peracetic acid, respectively. Reductions greater than 2 log CFU/g were obtained with sodium hypochlorite and of 1 log CFU/g for peracetic acid. In the tests performed with new Brazil nuts samples under the optimized conditions, reductio... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Nuts; Sanitizers.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56418 - 1UPCAP - DD
CTAA14841 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  28/01/2013
Data da última atualização:  28/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, G. O. da; PEREIRA, A. da S.; SUINAGA, F. A.
Afiliação:  GIOVANI OLEGARIO DA SILVA, CNPH; ARIONE DA SILVA PEREIRA, CPACT; FABIO AKIYOSHI SUINAGA, CNPH.
Título:  Capacidade de combinação multivariada para caracters de tubérculo em batata.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESO DE LA ASOCIACION LATINOAMERICANA DE LA PAPA, 25.; ENCONTRO NACIONAL DE PRODUÇÃO E ABASTECIMENTO DE BATATA, 14.; SEMINÁRIO NACIONAL DE BATATA SEMENTE, 10.; ABBA BATATA SHOW, 5., 2012, Uberlândia. A importância da batata à humanidade e a importância da modernizaçao da cadeia da batata aos países Latino Americanos: [Anais...]. Uberlândia: ALAP: ENB, 2012.
ISSN:  2305-1175
Idioma:  Português
Notas:  Resumo 011.
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi estimar a capacidade geral de combinação multivariada de genitores de batata.
Palavras-Chave:  Analise diatlética; Combinação multivariada.
Thesagro:  Batata; Melhoramento genético vegetal; Solanum tuberosum.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75449/1/ALAP2012-0011.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH38488 - 1UPCAA - DDCD 378
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