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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  25/09/2023
Data da última atualização:  25/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVARENGA, A. D.; FACURE, M. H. M.; MONTES-SÁNCHEZ, I.; OLIVEIRA, G. O. S.; LANZA, M. R. V.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S.
Afiliação:  PPG-Biotec, Center for Exact Sciences and Technology, Federal University of Sao Carlos (UFSCar); Department of Chemistry, Center for Exact Sciences and Technology, Federal University of Sao Carlos (UFSCar); Institute of Chemistry of Sao Carlos (IQSC), University of Sao Paulo (USP); Institute of Chemistry of Sao Carlos (IQSC), University of Sao Paulo (USP); Institute of Chemistry of Sao Carlos (IQSC), University of Sao Paulo (USP); Institute of Chemistry, Federal University of Bahia (UFBA); DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Multifunctional and sustainable soot-modified nanofibrous membrane for adsorption, sensing and hydrogen peroxide electrogeneration.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Cleaner Production, n. 422, 138697, 2023.
ISSN:  0959-6526
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.138697
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The incineration of plastics and biomass is an efficient alternative to reduce the amount of solid waste and is also beneficial for energy production. Soot is one of the main byproducts generated during solid waste incineration, and so far, it has been treated as a pollutant. However, soot is an interesting nanostructured material displaying high specific surface area and chemical reactivity. In this work, soot produced by incomplete burning of plastic materials was combined with polymer nanofibers resulting in a multifunctional membrane explored for pollutant adsorption, sensing of organic pollutants, and in the electrogeneration of hydrogen peroxide. Specifically, soot was immobilized onto polyamide 6 nanofibrous membranes (NFM) produced by solution blow spinning following two different approaches: pre-synthesis and post-synthesis modification, and then the effect of soot chemical activation with NaOH was investigated. The adsorption tests showed that the chemical activation was essential to increase efficiency by improving its hydrophilicity and generation of adsorption sites. The experimental and calculated batch adsorption efficiency towards methylene blue was 94.33 mg/g and 37.71 mg/g, respectively. The adsorption efficiency in the fixed bed was 8.00 mg/g. The functional NFMs maintained their efficiency for at least ten adsorption cycles, increasing their economic viability. Furthermore, the NFMs were applied as flexible and free-standing electrodes for detecting methy... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Hydrogen peroxide generation; Sensor; Sustainability.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18280 - 1UPCAP - DDPROCI.23/882023/93
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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  28/02/2013
Data da última atualização:  31/10/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FURTADO, M. T.; NUNES, C. J. S.; SOUZA, M. L. de; MAIA, A. G.; FURTADO, C. M.; CUNHA, C. R. da.
Afiliação:  CLARISSA RESCHKE DA CUNHA, CPAF-AC.
Título:  Características fisico-quimicas da polpa de caju in natura refrigerada e congelada.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 23., 2012, Campinas. Anais... Campinas: SBCTA, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O pedúnculo de caju (Anacardium occidentale L.) tem amplo potencial de aproveitamento na agroindústria. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas da polpa de caju sob diferentes condições de armazenamento. O experimento foi realizado na Unidade de Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal do Acre. Os pseudofrutos foram colhidos no estádio fisiológico de maturação completamente maduros, selecionados, lavados e higienizados com água clorada a 200 ppm por 15 minutos. A polpa foi extraída em centrifuga, sem adição de água, envasada em recipientes de polietileno com tampa, capacidade 100 mL, refrigerada ou congelada e analisada ate o 25° dia. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com três tratamentos e quatro repetições.
Thesagro:  Produto de origem vegetal; Propriedade fisico-quimica.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77653/1/Caracteristicas-fisico-quimicas-polpa-caju.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC24638 - 1UPCRA - DD
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