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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  23/10/2003
Data da última atualização:  23/10/2003
Autoria:  DUDA, G. P.; GUERRA, J. G. M.; MONTEIRO, M. T.; DE-POLLI, H.; TEIXEIRA, M. G.
Título:  Perennial herbaceous legumes as live soil mulches and their effects on C, N and P of the microbial biomass.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 60, n. 1, p. 139-147, 2003.
Idioma:  Inglês
Notas:  Leguminosas herbáceas perenes como cobertura viva do solo e seu efeito no C, N e P da biomassa microbiana.
Conteúdo:  The use of living mulch with legumes is increasing but the impact of this management technique on the soil microbial pool is not well known. In this work, the effect of different live mulches was evaluated in relation to the C, N and p pools of the microbial biomass, in a Typic Alfisol of Seropédica, RJ, Brazil. The field experiment was divided in two parts: the first, consisted of treatments set in a 2 x 2 x 4 factorial combination of the following factors: live mulch species (Arachis pintoi and Macroptilium atropurpureum), vegetation management after ,cutting (leaving residue as a mulch or residue remotion from the plots) and four soil depths. The second part had treatments set in a 4 x 2 x 2 factorial combination of the following factors: absence of live mulch, A. pintoi, Pueraria phaseoloides, and M. atropurpureum, p levels (O and 88 kg ha-l) and vegetation management after cutting. Variation of microbial C was not observed in relation to soil depth. However, the amount of microbial p and N, water soluble C, available C, and mineralizable C decreased with soil depth. Among the tested legumes, Arachis pintoi promoted an increase of microbial C and available C content of the soil, when compared to the other legume species (Pueraria phaseoloides and Macroptilium atropurpureum). Keeping the shoot as a mulch promoted an increase on soil content of microbial C and N, total organic C and N, and organic C fractions, indicating the importance of this practice to improve soil fert... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ciclagem de nutriente; Cycling; Nutrient cycling; P.
Thesagro:  Adubação Verde; Fósforo.
Thesaurus Nal:  green manures; phosphorus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB27885 - 1UPCSP - --0022593
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1.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. S.; MONTEIRO, M. T.; GUERRA, J. G. M.; DE-POLLI, H. Biomassa microbiana em amostras de solos secadas ao ar e reumedecidas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 5, p. 651-658, maio. 2002 Título em inglês: Microbial biomass in air dried and rewetted soil samples.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. S.; MONTEIRO, M. T.; GUERRA, J. G. M.; DE-POLLI, H. Biomassa microbiana em amostras de solos secadas ao ar e reumedecidas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 5, p. 651-658, maio 2002. Microbial biomass in air dried and rewetted soil samples.
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. S.; MONTEIRO, M. T.; GUERRA, J. G. M.; COSTANTINI, A. O.; DE-POLLI, H. Nota científica: Biomassa microbiana em amostras umedecidas após secagem ao ar de solos de toposeqüência de pastagens. Ciencia del Suelo, Buenos Aires, v. 25, n. 1, p. 81-87, 2007. Parceria: UFRJ, Universidad de Buenos Aires
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDUDA, G. P.; GUERRA, J. G. M.; MONTEIRO, M. T.; DE-POLLI, H.; TEIXEIRA, M. G. Perennial herbaceous legumes as live soil mulches and their effects on C, N and P of the microbial biomass. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 60, n. 1, p. 139-147, 2003. Leguminosas herbáceas perenes como cobertura viva do solo e seu efeito no C, N e P da biomassa microbiana.
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, A. S.; MONTEIRO, M. T.; BEZERRA, F. E. A.; GUERRA, J. G. M.; DE-POLLI, H. Estudo de variáveis de solo, vegetação e condicionamento de amostras de solo sobre a biomassa microbiana do solo no Estado do Rio de Janeiro. Seropédica: EMBRAPA-CNPAB, 1999. 34 p. (EMBRAPA-CNPAB. Documentos, 90).
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOLANDER, K. C.; NEWMAN, B. D.; ARAUJO, A. C. de; BARNARD, H. R.; BERRY, Z. C.; BONAL, D.; BRETFELD, M.; BURBAN, B.; CANDIDO, L. A.; CÉLLERI, R.; CHAMBERS, J. Q.; CHRISTOFFERSEN, B. O.; DETTO, M.; DORIGO, W. A.; EWERS, B. E.; FERREIRA, S. J. F.; KNOHL, A.; LEUNG, L. R.; McDOWELL, N. G.; MILLER, G. R.; MONTEIRO, M. T. F.; MOORE, G. W.; NEGRON-JUAREZ, R.; SALESKA, S. R.; STIEGLER, C.; TOMASELLA, J.; XU, C. The pantropical response of soil moisture to El Niño. Hydrology and Earth System Sciences, v. 24, n. 5, p. 2303-2322, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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