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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
10/04/2024 |
Data da última atualização: |
11/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
THEODORO, Â. C. C.; DONADON, J. R.; GUASQUES, M. L. B.; MIYAGUSKU, L.; POTT, A.; GALVANI, F.; GUIMARÃES, R. de C. A.; BOGO, D.; NASCIMENTO, V. A. do; HIANE, P. A. |
Afiliação: |
ÂNGELA CHRISTINA CONTE THEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; JULIANA RODRIGUES DONADON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; MARIA LUIZA BRAMBILLA GUASQUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; LUCIANA MIYAGUSKU, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; ARNILDO POTT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; FÁBIO GALVANI; RITA DE CÁSSIA AVELLANEDA GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; DANIELLE BOGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; VALTER ARAGÃO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; PRISCILA AIKO HIANE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL. |
Título: |
Stability of bocaiuva (Acrocomia spp.) mass candy stored in different packages |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 44, e00043, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.5327/fst.00043 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Bocaiuva (Acrocomia spp.) is a fruit native to areas of Cerrado and Pantanal that stands out for its nutritional value, presence of bioactive substances, and high pulp yield. The aim of this study was to develop a mass candy of bocaiuva, characterize it physicochemically, quantify the retention of bioactive substances, evaluate the physicochemical and microbiological stability and sensorial acceptance for up to 120 days, and verify the effect of different types of packages and storage time on the developed product quality. The prepared mass candy was stored in plastic packages of terephthalate polyethene that were transparent and metallized. We have characterized its centesimal composition and microbiological and sensorial stability, evaluating its color, moisture, pH, soluble solids, titrable acidity, retention of ascorbic acid, carotenoids, total phenolics, and antioxidant capacity. The results indicated that the bocaiuva mass candy stays stable for physicochemical, microbiological, and sensory parameters over storage and that the metallized polyethene terephthalate package best conserves the bioactive substances. |
Palavras-Chave: |
Bioactive substances; Native fruit. |
Thesagro: |
Acrocomia Aculeata; Análise Química; Bocaiúva; Polpa de Fruta. |
Thesaurus Nal: |
Acrocomia; biotechnology; food science; Fruit pulp; Physicochemical properties. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163460/1/Stability-of-bocaiuva-2024.pdf
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Marc: |
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Embrapa Pantanal (CPAP) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Rondônia. Para informações adicionais entre em contato com cpafro.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
27/08/2010 |
Data da última atualização: |
04/10/2010 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
VIEIRA JUNIOR, J. R.; FERNANDES, C. de F.; ANTUNES JÚNIOR; SILVA, D. S. G. da; REIS, N. D.; LIMA, R. F. |
Afiliação: |
JOSE ROBERTO VIEIRA JUNIOR, CPAF-RO; CLEBERSON DE FREITAS FERNANDES, CPAF-RO; Hildebrando Antunes Júnior, UNIRON, Acadêmico de Agronomia; DOMINGOS SAVIO GOMES DA SILVA, CPAF-RO; Nidiane Dantas Reis, FIMCA, Acadêmica de Farmácia; Raize Ferraz de Lima, FIMCA, Acadêmica de Farmácia. |
Título: |
Ocorrência da furiose em urucumzeiro (Bixa orellana) no Estado de Rondônia. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: Tropical Plant Pathology, v. 35, supl., p. S181, ago. 2010. Edição dos resumos do Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 43. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho é o primeiro relato de uma doença, causada pelo fungo Fusarium oxysporum, que atacou urucumzeiros no Estado de Rondônia. |
Thesagro: |
Bixa Orellana; Doença de Planta; Fungo; Fusarium Oxysporum; Urucum. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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