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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  17/11/2023
Data da última atualização:  17/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OIRAM FILHO, F.; MITRI, M. P.; ZOCOLO, G. J.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de.
Afiliação:  FRANCISCO OIRAM FILHO, Federal University of Ceará; MORGANA PEREIRA MITRI, Federal University of Ceará; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPAT; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT.
Título:  Validation of a method for anacardic acid quantification in cashew peduncles via high-performance liquid chromatography coupled to a diode-array detector.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, n. 2759, 2023.
Páginas:  13 p.
DOI:  10.3390/foods12142759
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The cashew peduncle has a high nutritional value and contains a wide variety of phenolic compounds. Among these, anacardic acids (AnAc) are biologically active components; however, they influence the cashew juice flavor and, consequently, its acceptance. This study validates a high-performance liquid chromatography method for quantifying the AnAc present in cashew peduncles, using a C18 reverse-phase column and a diode-array detector. The calibration curve obtained showed satisfactory precision for intraday (CV = 0.20%) and interday (CV = 0.29%) quantification, linearity (y = 2333.5x + 2956.2; r2 = 0.9979), repeatability with respect to retention time (CV = 0.45%) and area (CV = 0.30%), and selectivity, and possessed detection and quantification limits of 0.18 and 0.85 µg·mL?1, respectively. Different cashew clones containing AnAc were extracted and analyzed using the proposed method. A recovery of >90% was achieved using two sequential extractions. The total AnAc content ranged from 128.35 to 217.00 mg·100 g?1 in peduncle samples obtained from five different cashew clones.
Palavras-Chave:  Anacardic acid; HPLC; Validation.
Thesagro:  Anacardium Occidentale.
Thesaurus Nal:  Liquid chromatography.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
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CNAT54 - 1UPCAP - DDOIR
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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