|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio-Norte. Para informações adicionais entre em contato com cpamn.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
22/10/2021 |
Data da última atualização: |
30/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARBOSA, D. R. e S.; OLIVEIRA, J. V, de; SILVA, P. H. S. da; SANTANA, M. F.; BREDA, M. O.; FRANÇA, S. M. de; MIRANDA, V. L. de. |
Afiliação: |
DOUGLAS RAFAEL E SILVA BARBOSA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Do Maranhão Campus Codó, Povoado Poraque SN, Zona Rual, Codó, MA, Brazil; JOSÉ VARGAS DE OLIVEIRA, UFRPE, Recife, PE, Brazil; PAULO HENRIQUE SOARES DA SILVA, CPAMN; MAURICÉA FIDELIS SANTANA, UFRPE, Recife, PE, Brazil; MARIANA OLIVEIRA BREDA, UFRPE, Recife, PE, Brazil; SOLANGE MARIA DE FRANÇA, UFRPE, Recife, PE, Brazil; VINÍCIUS LIMA DE MIRANDA, UFPI, Floriano, PI, Brazil. |
Título: |
Lethal and sublethal effects of chemical constituents from essential oils on Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Chrysomelidae: Bruchinae) in cowpea stored grains. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Diseases and Protection, v. 128, n. 6, p. 1575-1586, Dec. 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online: 19 October 2021. |
Conteúdo: |
The recent use of essential oils has been considered an important approach in pest management programs for stored products. Regarding essential oils, it is of great importance to understand the role of each chemical constituent in the toxic activity on insects. These chemical constituents may exhibit potential for postharvest disinfestations of stored grains, causing lethal (mortality) and sublethal effects, such as oviposition deterrence or repellency. For that, this study aimed to evaluate the bioactivity of five chemical constituents from essential oils on the mortality, oviposition, emergence of adults, population growth and repellency of Callosobruchus maculatus (Fabr., 1775) on cowpea Vigna unguiculata (L.) Walp stored grains. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi; Manejo de praga; Toxicidade. |
Thesagro: |
Gorgulho; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus Nal: |
Sublethal effects. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01676naa a2200277 a 4500 001 2135498 005 2021-11-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARBOSA, D. R. e S. 245 $aLethal and sublethal effects of chemical constituents from essential oils on Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera$bChrysomelidae: Bruchinae) in cowpea stored grains.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aPublished online: 19 October 2021. 520 $aThe recent use of essential oils has been considered an important approach in pest management programs for stored products. Regarding essential oils, it is of great importance to understand the role of each chemical constituent in the toxic activity on insects. These chemical constituents may exhibit potential for postharvest disinfestations of stored grains, causing lethal (mortality) and sublethal effects, such as oviposition deterrence or repellency. For that, this study aimed to evaluate the bioactivity of five chemical constituents from essential oils on the mortality, oviposition, emergence of adults, population growth and repellency of Callosobruchus maculatus (Fabr., 1775) on cowpea Vigna unguiculata (L.) Walp stored grains. 650 $aSublethal effects 650 $aGorgulho 650 $aVigna Unguiculata 653 $aFeijão caupi 653 $aManejo de praga 653 $aToxicidade 700 1 $aOLIVEIRA, J. V, de 700 1 $aSILVA, P. H. S. da 700 1 $aSANTANA, M. F. 700 1 $aBREDA, M. O. 700 1 $aFRANÇA, S. M. de 700 1 $aMIRANDA, V. L. de 773 $tJournal of Plant Diseases and Protection$gv. 128, n. 6, p. 1575-1586, Dec. 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/11/2009 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
FIRMINO, P. de T.; ALVES, S. de M.; BELTRÃO, N. E. de M.; SILVA, A. C.; ALVES, H. S. |
Afiliação: |
PAULO DE TARSO FIRMINO, CNPA; SERGIO DE MELLO ALVES, CPATU; NAPOLEAO ESBERARD DE MACEDO BELTRAO, CNPA; AYICE CHAVES SILVA, CNPA; HAMILTON SANTOS ALVES, UFPB. |
Título: |
Determinação dos componentes químicos das sementes de algodão colorido variedade BRS rubi pelo método de cromatografia gasosa. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALGODÃO, 5., 2005, Salvador. Algodão, uma fibra natural: anais. [S.l.]: Abapa: Embrapa: Governo da Bahia, 2005. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Ácidos graxos; Subprodutos do algodão. |
Thesagro: |
Algodão; Semente. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/103412/1/385-1.pdf
|
Marc: |
LEADER 00732nam a2200193 a 4500 001 1576421 005 2022-06-10 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFIRMINO, P. de T. 245 $aDeterminação dos componentes químicos das sementes de algodão colorido variedade BRS rubi pelo método de cromatografia gasosa.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALGODÃO, 5., 2005, Salvador. Algodão, uma fibra natural: anais. [S.l.]: Abapa: Embrapa: Governo da Bahia$c2005 650 $aAlgodão 650 $aSemente 653 $aÁcidos graxos 653 $aSubprodutos do algodão 700 1 $aALVES, S. de M. 700 1 $aBELTRÃO, N. E. de M. 700 1 $aSILVA, A. C. 700 1 $aALVES, H. S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|