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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/11/2020 |
Data da última atualização: |
08/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, G. G. de; MIRANDA, N. B. de; TIMM, T. G.; MATOS, M.; LIMA, T. A. M. de; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B.; HANSEL, F. A.; HELM, C. V. |
Afiliação: |
GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Pós-doutorando da UFPR; NELI BRANCO DE MIRANDA, Universidade Regional de Blumenau; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, Universidade Regional de Blumenau; MAILSON MATOS, Doutorando da UFPR; TIELIDY ANGELINA MORAES DE LIMA, Athlone Institute of Technology; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, Universidade Regional de Blumenau; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF. |
Título: |
Characterisation and in vivo evaluation of Araucaria angustifolia pinhão seed coat nanosuspension as a functional food source. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food & Function, v. 11, p. 9820-9832, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1039/D0FO02256J |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Araucaria angustifolia seeds from South America are culturally important; however, the seed coat is generally discarded and it has yet to find a beneficial commercial impact. Herein, we propose a new formulation for the use of the seed coat for the production of a food source. A nanosuspension was developed under two conditions, bleached and unbleached treatment. Initial characterisation of the seed coat, as well as the nanosuspension, was conducted, in which nanofibrils with antioxidant activity and high values of phenol and sterol classes with health-promoting ability were detected by GC-MS; however, after bleaching, the compounds were removed. The nanosuspension induced a decrease in cholesterol, triglycerides, glucose levels and weight gain when added to the daily rat diet. No significant differences were determined when bleach treatment was used, suggesting that dietary fibre plays a more significant role. Histology analysis and biochemical markers reported no toxicity from the rat ingestion of the nanoformulation. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional. |
Thesagro: |
Araucária Angustifólia; Espécie Nativa; Pinhão; Pinheiro do Paraná. |
Thesaurus Nal: |
Functional foods. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
07/12/2010 |
Data da última atualização: |
07/12/2010 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALCANTARA, R. M. C. M. de; XAVIER, G. R.; CARVALHO, J. dos S.; ROCHA, M. de M.; RUMJANEK, N. G.; SILVA, L. R. da. |
Afiliação: |
ROSA MARIA CARDOSO M DE ALCANTARA, CPAMN; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; JACKELINE DOS S. CARVALHO, BOLSISTA EMBRAPA MEIO NORTE; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; NORMA GOUVEA RUMJANEK, CNPAB; L. R. da SILVA, BOLSISTA EMBRAPA MEIO NORTE. |
Título: |
Contribuição da estirpe de rizóbio BR3267 para o incremento dos componentes de produção em genótipos ancestrais de feijão-caupi. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Feijão de Corda; Genótipo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.fertbio2010.com/TRABALHOS/675.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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