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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
03/01/2006 |
Data da última atualização: |
23/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ANDREOLI, C.; MARCONDES, M. C.; MIGLIORANZA, E. |
Afiliação: |
CNPSo; UEL; UEL. |
Título: |
Equação de viabilidade para determinar a longevidade de sementes de trigo sob condições diferenciadas em armazenamento convencional. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Informativo ABRATES, Pelotas, v. 15, n. 1/3, p. 66, ago. 2005. Ref. 52. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição dos Resumos do XIV Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, ago. 2005. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi aplicar a equação simplificada de viabilidade desenvolvida por Andreoli (1998) para predizer a longevidade de semente de trigo das cultivares BRS 210, BRS 208, CD 104, IAPAR 78 e IPR 85, em condições de armazenamento convencional (desprovido de controle de temperatura e umidade), nos municípios de Mauá da Serra, PR e Londrina, PR. A equação simplificada é explicada pelo modelo Vp = Vi - (tgß).p, em que Vp é a viabilidade em 'probit' no período p, Vi é a germinação inicial do lote, e tgß é a taxa de deterioração da semente para cada cultivar. Os lotes de semente escolhidos ao acaso foram divididos em quatro partes, embalados em sacaria de polipropileno trançado e armazenados por 300 dias em armazéns convencionais, nos dois municípios. Os dados de germinação foram transformados em 'probít' e a declividade da reta (tgß) foi calculada entre O e 30 dias. As taxas de deterioração variaram de 0,4 x 10-3 1,3 x 10-3 . Nas condições de Londrina, as taxas foram maiores, indicando que a germinação da semente declinou mais rapidamente do que em Mauá da Serra. O modelo prediz com acurácia a longevidade da semente de trigo, independente do genótipo, em armazém convencional. A germinação inicial das sementes (V1) não afetou a taxa de deterioração. |
Palavras-Chave: |
Tratamento químico. |
Thesagro: |
Armazenamento; Deterioração; Semente; Trigo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114406/1/Equacao-de-viabilidade-para-determinar-a-longevidade-de-sementes-de-trigo-sob-condicoes-diferenciadas-em-armazenamento-convencional.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
12/01/2017 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; FERREIRA, P. A. A.; LOURENZI, C. R.; COUTO, R. da R.; TASSINARIA, A.; HAMMERSCHMITT, R. K.; SILVA, L. O. S. da; LAZZARETTI, B. P.; KULMANN, M. S. de S.; CARRANCA, C. |
Afiliação: |
GUSTAVO BRUNETTO, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Carlos Alberto Ceretta, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Eduardo Girotto, federal Institute of Education, Science and Technology of the Rio Grande do Sul, Rua Nelsi Ribas Fritsch 1111, Ibirubá, CEP 98200-000 RS, Brazil; Paulo Ademar Avelar Ferreira, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Cledimar Rogério Lourenzi, Department of Rural Engineering of the Federal University of Santa Catarina, Rodovia Admar Gonzaga 1346, Florianópolis, CEP 88034-000 SC, Brazil; Rafael da Rosa Couto, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Adriele Tassinaria, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Rodrigo Knevitz Hammerschmitt, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Lincon Oliveria Stefanello da Silva, Federal Institute of Education, Science and Technology of the Rio Grande do Sul, Rua Nelsi Ribas Fritsch 1111, Ibirubá, CEP 98200-000 RS, Brazil; Bruno Pedro Lazzaretti, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Matheus Severo de Souza Kulmann, Department of Soil Science of the Federal University of Santa Maria, C.P. 221, CEP 97105-900 Santa Maria, RS, Brazil; Corina Carranca, Instituto Nacional de Investigac¸ ão Agrária e Veterinária, Quinta do Marquês, Av. República, Nova Oeiras, Portugal. |
Título: |
Contribution of nitrogen from urea applied at different rates andtimes on grapevine nutrition. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 207, p. 1?6, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In Brazilian vineyards planted in sandy soils, nitrogen (N) should be applied at optimal rates and timing that correspond to greatest demand, thus minimizing N losses. The aim of this study was to evaluate the grapevine N distribution and recovery of urea-15N applied at budding and bloom. In 2009, in a vineyard (Vitis vinifera cv. Cabernet Sauvignon) planted in Santana do Livramento, south Brazil, grapevines were treated with 10 kg N ha?1 at budding +10 kg N ha?1 at full bloom (10B + 10F); 20 kg N ha?1 at budding +20 kg N ha?1 atfull bloom (20B + 20F); 20 kg N ha?1 at budding (20B); and 40 kg N ha?1 atfull bloom (40F). Budding of grapevines in 2009 and 2010 was atthe end of August and full bloom in November. In February 2010 and 2011, grapevine organs (leaves, berries, stem and roots) were collected, and in February 2011 soil samples were also collected in the profile. The wine-producing grapevines grown in the sandy soil took up more N derived from 20B treatment, compared with other N treatments, especially in the first crop season. The N derived from fertilizer applied at different rates and time was preferentially distributed in annual plant organs, but most N contained in the plant organs was derived from other sources than the fertilizer N. In the following season, 15N applied in the previous year was recovered preferentially in leaves and fruits, again in low amounts. Nitrogen derived from fertilizer applied at different rates and time in a sandy soil apparently contributes little to grapevine nutrition MenosIn Brazilian vineyards planted in sandy soils, nitrogen (N) should be applied at optimal rates and timing that correspond to greatest demand, thus minimizing N losses. The aim of this study was to evaluate the grapevine N distribution and recovery of urea-15N applied at budding and bloom. In 2009, in a vineyard (Vitis vinifera cv. Cabernet Sauvignon) planted in Santana do Livramento, south Brazil, grapevines were treated with 10 kg N ha?1 at budding +10 kg N ha?1 at full bloom (10B + 10F); 20 kg N ha?1 at budding +20 kg N ha?1 atfull bloom (20B + 20F); 20 kg N ha?1 at budding (20B); and 40 kg N ha?1 atfull bloom (40F). Budding of grapevines in 2009 and 2010 was atthe end of August and full bloom in November. In February 2010 and 2011, grapevine organs (leaves, berries, stem and roots) were collected, and in February 2011 soil samples were also collected in the profile. The wine-producing grapevines grown in the sandy soil took up more N derived from 20B treatment, compared with other N treatments, especially in the first crop season. The N derived from fertilizer applied at different rates and time was preferentially distributed in annual plant organs, but most N contained in the plant organs was derived from other sources than the fertilizer N. In the following season, 15N applied in the previous year was recovered preferentially in leaves and fruits, again in low amounts. Nitrogen derived from fertilizer applied at different rates and time in a sandy soil apparently contri... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Derived from fertilizer; Plant N; Práticas agronômicas; Processo de rizosfera; Residual soil N; Solos vitícolas; Uptake. |
Thesagro: |
Cobre; Solo; Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153242/1/Contribution-of-nitrogen-from-urea-applied-at-different-rates-andtimes.pdf
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Marc: |
LEADER 02617naa a2200385 a 4500 001 2060601 005 2019-05-06 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aContribution of nitrogen from urea applied at different rates andtimes on grapevine nutrition.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aIn Brazilian vineyards planted in sandy soils, nitrogen (N) should be applied at optimal rates and timing that correspond to greatest demand, thus minimizing N losses. The aim of this study was to evaluate the grapevine N distribution and recovery of urea-15N applied at budding and bloom. In 2009, in a vineyard (Vitis vinifera cv. Cabernet Sauvignon) planted in Santana do Livramento, south Brazil, grapevines were treated with 10 kg N ha?1 at budding +10 kg N ha?1 at full bloom (10B + 10F); 20 kg N ha?1 at budding +20 kg N ha?1 atfull bloom (20B + 20F); 20 kg N ha?1 at budding (20B); and 40 kg N ha?1 atfull bloom (40F). Budding of grapevines in 2009 and 2010 was atthe end of August and full bloom in November. In February 2010 and 2011, grapevine organs (leaves, berries, stem and roots) were collected, and in February 2011 soil samples were also collected in the profile. The wine-producing grapevines grown in the sandy soil took up more N derived from 20B treatment, compared with other N treatments, especially in the first crop season. The N derived from fertilizer applied at different rates and time was preferentially distributed in annual plant organs, but most N contained in the plant organs was derived from other sources than the fertilizer N. In the following season, 15N applied in the previous year was recovered preferentially in leaves and fruits, again in low amounts. Nitrogen derived from fertilizer applied at different rates and time in a sandy soil apparently contributes little to grapevine nutrition 650 $aCobre 650 $aSolo 650 $aVitis Vinifera 653 $aDerived from fertilizer 653 $aPlant N 653 $aPráticas agronômicas 653 $aProcesso de rizosfera 653 $aResidual soil N 653 $aSolos vitícolas 653 $aUptake 700 1 $aCERETTA, C. A. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aGIROTTO, E. 700 1 $aFERREIRA, P. A. A. 700 1 $aLOURENZI, C. R. 700 1 $aCOUTO, R. da R. 700 1 $aTASSINARIA, A. 700 1 $aHAMMERSCHMITT, R. K. 700 1 $aSILVA, L. O. S. da 700 1 $aLAZZARETTI, B. P. 700 1 $aKULMANN, M. S. de S. 700 1 $aCARRANCA, C. 773 $tScientia Horticulturae$gv. 207, p. 1?6, 2016.
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