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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
25/11/2009 |
Data da última atualização: |
17/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
FEITOSA, T. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; HOMMA, A. K. O.; MATOS, G. B. de. |
Afiliação: |
Terezinha Cavalcante Feitosa, UFPA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; ALFREDO KINGO OYAMA HOMMA, CPATU; GRIMOALDO BANDEIRA DE MATOS, CPATU. |
Título: |
A importância do extrativismo do pequi na economia doméstica entre os agricultores do Sudeste paraense. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 43., 2005, Ribeirão Preto. Instituições, eficiência, gestão e contratos no sistema agroindustrial: anais. Ribeirão Preto: SOBER, 2005. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Analisa a importância econômica do pequi nas áreas de cerrados no Sudeste Paraense entre os pequenos produtores dos Projetos de Assentamentos no Município de Santa Maria das Barreiras, entrevistando-se 19 famílias. Identificou-se que o pequi, embora seja um produto com alto valor comercial os pequenos produtores não dão importância para essa fruta ficando a mercê dos comerciantes de feira que efetuam a coleta e a comercialização. Observou-se que embora a safra do pequi seja bastante curta apresenta resultados significativos para aqueles que comercializam, chegando a um faturamento líquido mensal em torno de R$ 2.440,00, mesmo quando vendido in natura. Como os produtores desconhecem esse faturamento, não tem mo tivação para a venda do fruto, utilizando apenas no consumo doméstico e como fonte de alimentação para os animais silvestres. É importante identificar as quantidades produzidas e perdidas, motivar os pequenos produtores na organização e na comercialização para que possam tirar proveito do pequi e de outros recursos naturais existentes no cerrado. Caso não seja tomada nenhuma medida nesse sentido o destino do pequizeiro será a extinção uma vez que o fogo utilizado para renovar as pastagens reduz a produção e aniquila os pequizeiros jovens. A expansão das culturas de abacaxi e da soja se constituem em ameaças para os pequizeiros, que além de apresentarem rentabilidade, são espécies que precisam ser preservadas |
Palavras-Chave: |
Recursos naturais. |
Thesagro: |
Pequeno Produtor; Pequi. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82543/1/164.pdf
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Marc: |
LEADER 02230nam a2200193 a 4500 001 1576121 005 2022-11-17 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFEITOSA, T. C. 245 $aA importância do extrativismo do pequi na economia doméstica entre os agricultores do Sudeste paraense.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 43., 2005, Ribeirão Preto. Instituições, eficiência, gestão e contratos no sistema agroindustrial: anais. Ribeirão Preto: SOBER$c2005 520 $aAnalisa a importância econômica do pequi nas áreas de cerrados no Sudeste Paraense entre os pequenos produtores dos Projetos de Assentamentos no Município de Santa Maria das Barreiras, entrevistando-se 19 famílias. Identificou-se que o pequi, embora seja um produto com alto valor comercial os pequenos produtores não dão importância para essa fruta ficando a mercê dos comerciantes de feira que efetuam a coleta e a comercialização. Observou-se que embora a safra do pequi seja bastante curta apresenta resultados significativos para aqueles que comercializam, chegando a um faturamento líquido mensal em torno de R$ 2.440,00, mesmo quando vendido in natura. Como os produtores desconhecem esse faturamento, não tem mo tivação para a venda do fruto, utilizando apenas no consumo doméstico e como fonte de alimentação para os animais silvestres. É importante identificar as quantidades produzidas e perdidas, motivar os pequenos produtores na organização e na comercialização para que possam tirar proveito do pequi e de outros recursos naturais existentes no cerrado. Caso não seja tomada nenhuma medida nesse sentido o destino do pequizeiro será a extinção uma vez que o fogo utilizado para renovar as pastagens reduz a produção e aniquila os pequizeiros jovens. A expansão das culturas de abacaxi e da soja se constituem em ameaças para os pequizeiros, que além de apresentarem rentabilidade, são espécies que precisam ser preservadas 650 $aAmazonia 650 $aPequeno Produtor 650 $aPequi 653 $aRecursos naturais 700 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de 700 1 $aHOMMA, A. K. O. 700 1 $aMATOS, G. B. de
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
26/09/2022 |
Data da última atualização: |
26/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PAIVA, R.; REIS, N. J. C.; PAIVA, M. I. de; FERNANDES, L. de O.; MACIEL, G. A.; BRAGA, G. J. |
Afiliação: |
RICARDO PAIVA; NÍNIVE JHORS CARNEIRO REIS; MARCIA INDRID DE PAIVA; LEONARDO DE OLIVEIRA FERNANDES; GIOVANA ALCANTARA MACIEL, CPAC; GUSTAVO JOSE BRAGA, CPAC. |
Título: |
Evaluation of the effect of weight at weaning on the subsequent growth of pure Nellore calves under grazing. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 57., 2022, Campinas. Tropical animal science and pratice to feed the planet: proceedings. Brasília, DF: SBZ; São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. |
Páginas: |
p. 124 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of the study was to evaluate the effect of weight at weaning on the development of Nellore calves, pure of origin (PO), during the rearing phase. The trial was conducted from June 2020 to March 2021, divided in 2 phases. The first phase had 140 days (dry season) with protein-energy supplementation at 0.5% of the live weight (LW) and silage at 1% (dry matter of corn silage) of LW. The second phase had 140 days (wet season) with protein-energy supplementation at 0.4% of LW (dry matter basis). The experimental design was completely randomized with three treatments and 35 replicates. The experimental area of 20.3 ha of Urochloa brizantha cv. BRS Paiaguás was divided in 8 paddocks of 2.53 ha. Nellore calves (n = 105) registered at birth as PO category, aged between 6 and 8 months, were sort in 3 weaning LW treatments: 1. Light mean LW of 213 kg; 2. Intermediate mean LW of 245 kg; and 3. Heavy mean LW of 278 kg. Forage samples presented mean crude protein content of 9.7 and 17.7% in dry and wet season, respectively. The proportion of leaves in the canopy of BRS Paiaguás was 45% in the wet season and 30% in the dry season, and dry matter production in dry and wet season corresponded to 35% and 65% of the total, respectively. Stocking rates were 3.4 and 6.1 UA/ha for dry and wet seasons, respectively. The average daily live weight gain (ADG) was not affected by the treatments (P<0.05), since the feeding management was standardized for all weight categories. The live weight gain per area (GA) was 1,108 kg/ha, corresponding to 38.4 @/ha considering the rearing phase under grazing. The differences in LW at weaning were maintained at the end of the rearing phase, with 395, 418 and 456 kg LW for treatments 1, 2 and 3, respectively, showing the weaning weight as an important factor for the early finishing of Nellore beef cattle, reducing time and costs of the livestock cycle. MenosThe objective of the study was to evaluate the effect of weight at weaning on the development of Nellore calves, pure of origin (PO), during the rearing phase. The trial was conducted from June 2020 to March 2021, divided in 2 phases. The first phase had 140 days (dry season) with protein-energy supplementation at 0.5% of the live weight (LW) and silage at 1% (dry matter of corn silage) of LW. The second phase had 140 days (wet season) with protein-energy supplementation at 0.4% of LW (dry matter basis). The experimental design was completely randomized with three treatments and 35 replicates. The experimental area of 20.3 ha of Urochloa brizantha cv. BRS Paiaguás was divided in 8 paddocks of 2.53 ha. Nellore calves (n = 105) registered at birth as PO category, aged between 6 and 8 months, were sort in 3 weaning LW treatments: 1. Light mean LW of 213 kg; 2. Intermediate mean LW of 245 kg; and 3. Heavy mean LW of 278 kg. Forage samples presented mean crude protein content of 9.7 and 17.7% in dry and wet season, respectively. The proportion of leaves in the canopy of BRS Paiaguás was 45% in the wet season and 30% in the dry season, and dry matter production in dry and wet season corresponded to 35% and 65% of the total, respectively. Stocking rates were 3.4 and 6.1 UA/ha for dry and wet seasons, respectively. The average daily live weight gain (ADG) was not affected by the treatments (P<0.05), since the feeding management was standardized for all weight categories. The live we... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Forragem; Pastagem. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146822/1/Giovana-Maciel-Evaluation-of-the-effect.pdf
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Marc: |
LEADER 02682nam a2200205 a 4500 001 2146822 005 2022-09-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPAIVA, R. 245 $aEvaluation of the effect of weight at weaning on the subsequent growth of pure Nellore calves under grazing.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 57., 2022, Campinas. Tropical animal science and pratice to feed the planet: proceedings. Brasília, DF: SBZ; São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste$c2022 300 $ap. 124 520 $aThe objective of the study was to evaluate the effect of weight at weaning on the development of Nellore calves, pure of origin (PO), during the rearing phase. The trial was conducted from June 2020 to March 2021, divided in 2 phases. The first phase had 140 days (dry season) with protein-energy supplementation at 0.5% of the live weight (LW) and silage at 1% (dry matter of corn silage) of LW. The second phase had 140 days (wet season) with protein-energy supplementation at 0.4% of LW (dry matter basis). The experimental design was completely randomized with three treatments and 35 replicates. The experimental area of 20.3 ha of Urochloa brizantha cv. BRS Paiaguás was divided in 8 paddocks of 2.53 ha. Nellore calves (n = 105) registered at birth as PO category, aged between 6 and 8 months, were sort in 3 weaning LW treatments: 1. Light mean LW of 213 kg; 2. Intermediate mean LW of 245 kg; and 3. Heavy mean LW of 278 kg. Forage samples presented mean crude protein content of 9.7 and 17.7% in dry and wet season, respectively. The proportion of leaves in the canopy of BRS Paiaguás was 45% in the wet season and 30% in the dry season, and dry matter production in dry and wet season corresponded to 35% and 65% of the total, respectively. Stocking rates were 3.4 and 6.1 UA/ha for dry and wet seasons, respectively. The average daily live weight gain (ADG) was not affected by the treatments (P<0.05), since the feeding management was standardized for all weight categories. The live weight gain per area (GA) was 1,108 kg/ha, corresponding to 38.4 @/ha considering the rearing phase under grazing. The differences in LW at weaning were maintained at the end of the rearing phase, with 395, 418 and 456 kg LW for treatments 1, 2 and 3, respectively, showing the weaning weight as an important factor for the early finishing of Nellore beef cattle, reducing time and costs of the livestock cycle. 650 $aForragem 650 $aPastagem 700 1 $aREIS, N. J. C. 700 1 $aPAIVA, M. I. de 700 1 $aFERNANDES, L. de O. 700 1 $aMACIEL, G. A. 700 1 $aBRAGA, G. J.
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