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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  28/10/2011
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS, C. V.; MENDES, J. S.; SANTOS, A. C. dos; PIROVANI, C. P.; GESTEIRA, A. da S.; MICHELI, F.; GRAMACHO, K. P.; HAMMERSTONE, J.; MAZZAFERA, P.; CASCARDO, J. C. de M.
Afiliação:  CRISTIANO VILLELA DIAS, UESC; JULIANO SALES MENDES, UESC; ANDERSON CARVALHO DOS SANTOS, UESC; CARLOS PRIMINHO PIROVANI, UESC; ABELMON DA SILVA GESTEIRA, CNPMF; FABIENNE MICHELI, UESC; KARINA PERES GRAMACHO, CEPLAC; JOHN HAMMERSTONE, Mars Center for Cocoa Science; PAULO MAZZAFERA, UNICAMP; JÚLIO CÉZAR DE MATTOS CASCARDO, UESC.
Título:  Hydrogen peroxide formation in cacao tissues infected by the hemibiotrophic fungus Moniliophthora perniciosa.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Plant Physiology and Biochemistry, v. 49, p. 917-922, 2011.
DOI:  10.1016/j.plaphy.2011.05.004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In plant-pathogen interaction, the hydrogen peroxide (H2O2) may play a dual role: its accumulation inhibits the growth of biotrophic pathogens, while it could help the infection/colonization process of plant by necrotrophic pathogens. One of the possible pathways of H2O2 production involves oxalic acid (Oxa) degradation by apoplastic oxalate oxidase. Here, we analyzed the production of H2O2, the presence of calcium oxalate (CaOx) crystals and the content of Oxa and ascorbic acid (Asa) e the main precursor of Oxa in plants e in susceptible and resistant cacao (Theobroma cacao L.) infected by the hemibiotrophic fungus Moniliophthora perniciosa. We also quantified the transcript level of ascorbate peroxidase (Apx), germin-like oxalate oxidase (Glp) and dehydroascorbate reductase (Dhar) by RT-qPCR. We report that the CaOx crystal amount and the H2O2 levels in the two varieties present distinct temporal and genotype dependent patterns. Susceptible variety accumulated more CaOx crystals than the resistant one, and the dissolution of these crystals occurred in the early infection steps and in the final stage of the disease in the resistant and the susceptible variety, respectively. High expression of the Glp and accumulation of Oxa were observed in the resistant variety. The content of Asa increased in the inoculated susceptible variety, but remained constant in the resistant one. The susceptible variety presented reduced Dhar expression. The role of H2O2 and its formation from Oxa... Mostrar Tudo
Thesagro:  Cacau; Fungo.
Thesaurus Nal:  Moniliophthora perniciosa.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF27939 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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