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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/10/1995 |
Data da última atualização: |
11/06/2020 |
Autoria: |
JACOMINE, P. K. T.; CAMARGO, M. N.; CARVALHO, A. P. de; PESSOA, S. C. P.; CAVALCANTI, A. C.; MÉLO FILHO, H. F. R. de; MEDEIROS, L. A. R.; BURGOS, N.; LOPES, O. F.; FORMIGA, R. A. |
Afiliação: |
PAULO KLINGER TITO JACOMINE, SNLCS; MARCELO NUNES CAMARGO, SNLCS; AMÉRICO PEREIRA DE CARVALHO, SNLCS; SERGIO COSTA PINTO PESSOA, SNLCS; ANTONIO CABRAL CAVALCANTI, SNLCS; HERACLIO FERNANDES RAPOSO DE MÉLO FILHO, SNLCS; LUIZ ALBERTO REGUEIRA MEDEIROS, SNLCS; NIVALDO BURGOS, SNLCS; OSVALDO FERREIRA LOPES, SNLCS; RHENO AMARO FORMIGA, SUDENE. |
Título: |
Estudo expedito de solos no estado do Piauí para fins de classificação, correlação e legenda preliminar. |
Ano de publicação: |
1980 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: EMBRAPA-SNLCS; Recife: SUDENE-DRN, 1980. |
Páginas: |
234 p. |
Série: |
(EMBRAPA-SNLCS. Boletim técnico, 63; SUDENE-DRN. Série Recursos de solos, 14). |
ISSN: |
0100-123X |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente trabalho constitui o informe técnico do estudo expedito de solos realizado no Estado do Piauí em março de 1980. Foi executado pelo Serviço Nacional de Levantamento e Conservação de Solos da EMBRAPA, através do Convênio EMBRAPA/SNLCS-SUDENE/DRN. A viagem teve uma duração de 10 (dez) dias de campo, perfazendo um percurso total de aproximadamente 2.732 km, durante o qual foram estudados 93 (noventa e três) perfis de solos. Visando estudar as características físicas, químicas e mineralógicas, foram colhidas amostras de 48 (quarenta e oito) perfis de solos em cortes de estrada ou através de tradagem, num total de 79 (setenta e nove) amostras. Na área estudada, foi feita a identificação de vários solos, inclusive com estudo sumário de suas características morfológicas, físicas, químicas e mineralógicas. Foram feitas também observações sobre vegetação, relevo, altitude, geologia, material originário e uso agrícola dos diversos solos. Os registros das observações realizadas, referentes aos perfis estudados e condições do meio ambiente onde se acham, estão apresentados de forma condensada neste relatório. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Classificação; Estudo do solo; Piauí. |
Thesagro: |
Análise do solo; Classificação do solo; Física; Levantamento; Mineralogia; Química; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Soil; Soil analysis; Soil classification. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175686/1/BT-63-1980.pdf
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Marc: |
LEADER 02373nam a2200421 a 4500 001 1335996 005 2020-06-11 008 1980 bl uuuu 00u1 u #d 022 $a0100-123X 100 1 $aJACOMINE, P. K. T. 245 $aEstudo expedito de solos no estado do Piauí para fins de classificação, correlação e legenda preliminar. 260 $aRio de Janeiro: EMBRAPA-SNLCS; Recife: SUDENE-DRN$c1980 300 $a234 p. 490 $a(EMBRAPA-SNLCS. Boletim técnico, 63; SUDENE-DRN. Série Recursos de solos, 14). 520 $aO presente trabalho constitui o informe técnico do estudo expedito de solos realizado no Estado do Piauí em março de 1980. Foi executado pelo Serviço Nacional de Levantamento e Conservação de Solos da EMBRAPA, através do Convênio EMBRAPA/SNLCS-SUDENE/DRN. A viagem teve uma duração de 10 (dez) dias de campo, perfazendo um percurso total de aproximadamente 2.732 km, durante o qual foram estudados 93 (noventa e três) perfis de solos. Visando estudar as características físicas, químicas e mineralógicas, foram colhidas amostras de 48 (quarenta e oito) perfis de solos em cortes de estrada ou através de tradagem, num total de 79 (setenta e nove) amostras. Na área estudada, foi feita a identificação de vários solos, inclusive com estudo sumário de suas características morfológicas, físicas, químicas e mineralógicas. Foram feitas também observações sobre vegetação, relevo, altitude, geologia, material originário e uso agrícola dos diversos solos. Os registros das observações realizadas, referentes aos perfis estudados e condições do meio ambiente onde se acham, estão apresentados de forma condensada neste relatório. 650 $aSoil 650 $aSoil analysis 650 $aSoil classification 650 $aAnálise do solo 650 $aClassificação do solo 650 $aFísica 650 $aLevantamento 650 $aMineralogia 650 $aQuímica 650 $aSolo 653 $aBrasil 653 $aClassificação 653 $aEstudo do solo 653 $aPiauí 700 1 $aCAMARGO, M. N. 700 1 $aCARVALHO, A. P. de 700 1 $aPESSOA, S. C. P. 700 1 $aCAVALCANTI, A. C. 700 1 $aMÉLO FILHO, H. F. R. de 700 1 $aMEDEIROS, L. A. R. 700 1 $aBURGOS, N. 700 1 $aLOPES, O. F. 700 1 $aFORMIGA, R. A.
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
23/06/2020 |
Data da última atualização: |
23/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
COLOMBARI FILHO, J. M.; ABREU, A. G. de; PEREIRA, J. A. |
Afiliação: |
JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; ALUANA GONCALVES DE ABREU, CNPAF; JOSE ALMEIDA PEREIRA, CPAMN. |
Título: |
Red rice. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: OLIVEIRA, A. C. de; PEGORARO, C.; VIANA, V. E. (Ed.). The future of rice demand: quality beyond productivity. Switzerland: Springer Nature, 2020. |
Páginas: |
p. 283-296. |
ISBN: |
978-3-030-37509-6 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/978-3-030-37510-2 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Chapter 12. |
Conteúdo: |
The term "red rice" refers to the color of rice kernel which is determined by deposits of natural reddish pigments in different layers of the pericarp during rice seed development, covered with dark- or light-colored husk. Although it is often associated with weedy rice, and sometimes used as a synonym, "red rice" can also be wild or cultivated rice. Red rice has been grown for a long time in Asia and consumed as unpolished whole grain because the milling process strips the color along with the bran layer, making it similar to polished white rice. Brown rice, also called whole grain rice, represents the unpolished version of the more common white (noncolored) rice including bran, germ, and endosperm. Red rice production continued in less favorable areas, using low-input agricultural practices, where its consumption became a tradition, as in the Paraiba state, on the valleys of Piancó and Rio do Peixe, and in the Rio Grande do Norte state, on Apodi Valley. In addition, most of the varieties cultivated nowadays in these sites come from the ones introduced centuries ago, and therefore, have a very narrow genetic base. In these states, red rice varieties present grains with rounded shape and are traditionally consumed as semi-polished and cooked with milk, salt, and spices. However, in modern times, this Brazilian red rice also started to be commercialized and used in gourmet food products in other regions, as South and Southeast, where people have greater purchasing power. These consumers recognize that red rice is a higher value-added product, due to its functional properties and its unique flavor, color, and texture. In Brazil, rice for specific culinary, or which have novel cooking, appearance, aroma, and flavor characteristics, have been called "special rice". This niche market is growing rapidly and usually practices a premium market price. MenosThe term "red rice" refers to the color of rice kernel which is determined by deposits of natural reddish pigments in different layers of the pericarp during rice seed development, covered with dark- or light-colored husk. Although it is often associated with weedy rice, and sometimes used as a synonym, "red rice" can also be wild or cultivated rice. Red rice has been grown for a long time in Asia and consumed as unpolished whole grain because the milling process strips the color along with the bran layer, making it similar to polished white rice. Brown rice, also called whole grain rice, represents the unpolished version of the more common white (noncolored) rice including bran, germ, and endosperm. Red rice production continued in less favorable areas, using low-input agricultural practices, where its consumption became a tradition, as in the Paraiba state, on the valleys of Piancó and Rio do Peixe, and in the Rio Grande do Norte state, on Apodi Valley. In addition, most of the varieties cultivated nowadays in these sites come from the ones introduced centuries ago, and therefore, have a very narrow genetic base. In these states, red rice varieties present grains with rounded shape and are traditionally consumed as semi-polished and cooked with milk, salt, and spices. However, in modern times, this Brazilian red rice also started to be commercialized and used in gourmet food products in other regions, as South and Southeast, where people have greater purchasing power. Thes... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Arroz; Melhoramento Genético Vegetal; Oryza Sativa; Pericarpo; Pigmento. |
Thesaurus NAL: |
Cultural behavior; Pericarp; Pigments; Plant breeding; Red rice; Seed development. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02827naa a2200325 a 4500 001 2123420 005 2020-06-23 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-3-030-37509-6 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/978-3-030-37510-2$2DOI 100 1 $aCOLOMBARI FILHO, J. M. 245 $aRed rice.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $ap. 283-296. 500 $aChapter 12. 520 $aThe term "red rice" refers to the color of rice kernel which is determined by deposits of natural reddish pigments in different layers of the pericarp during rice seed development, covered with dark- or light-colored husk. Although it is often associated with weedy rice, and sometimes used as a synonym, "red rice" can also be wild or cultivated rice. Red rice has been grown for a long time in Asia and consumed as unpolished whole grain because the milling process strips the color along with the bran layer, making it similar to polished white rice. Brown rice, also called whole grain rice, represents the unpolished version of the more common white (noncolored) rice including bran, germ, and endosperm. Red rice production continued in less favorable areas, using low-input agricultural practices, where its consumption became a tradition, as in the Paraiba state, on the valleys of Piancó and Rio do Peixe, and in the Rio Grande do Norte state, on Apodi Valley. In addition, most of the varieties cultivated nowadays in these sites come from the ones introduced centuries ago, and therefore, have a very narrow genetic base. In these states, red rice varieties present grains with rounded shape and are traditionally consumed as semi-polished and cooked with milk, salt, and spices. However, in modern times, this Brazilian red rice also started to be commercialized and used in gourmet food products in other regions, as South and Southeast, where people have greater purchasing power. These consumers recognize that red rice is a higher value-added product, due to its functional properties and its unique flavor, color, and texture. In Brazil, rice for specific culinary, or which have novel cooking, appearance, aroma, and flavor characteristics, have been called "special rice". This niche market is growing rapidly and usually practices a premium market price. 650 $aCultural behavior 650 $aPericarp 650 $aPigments 650 $aPlant breeding 650 $aRed rice 650 $aSeed development 650 $aArroz 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aOryza Sativa 650 $aPericarpo 650 $aPigmento 700 1 $aABREU, A. G. de 700 1 $aPEREIRA, J. A. 773 $tIn: OLIVEIRA, A. C. de; PEGORARO, C.; VIANA, V. E. (Ed.). The future of rice demand: quality beyond productivity. Switzerland: Springer Nature, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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