Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  25/05/2022
Data da última atualização:  25/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CRUZ, G. dos S. da; VERA, G. de S.; SOUZA, I. M. de; FERREIRA, A. C. M.; SILVA, K. J. D. e; ALCANTARA, R. M. C. M. de; MELO, F. de B.; SOUZA, H. A. de.
Afiliação:  GABRIEL DOS SANTOS DA CRUZ, UFPR; GEANIA DE SOUSA VERA, UFPI; IVANDERLETE MARQUES DE SOUZA, UVA; ANE CAROLINE MELO FERREIRA, UFLA; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; ROSA MARIA CARDOSO M DE ALCANTARA, CPAMN; FRANCISCO DE BRITO MELO, CPAMN; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN.
Título:  Optimal economical dose of nitrogen and diagnostic leaf to assess the nutritional status of cowpea.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, SC, v. 21, n. 1, p. 1-7, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Considering that crop nutrition is essential to obtain high yields, the objective of this study was to determine the optimal economical dose of nitrogen (N) associated with maximum technical and economical yield. Additionally, to correlate cowpea cultivars with N contents and yield.
Palavras-Chave:  Adubação de fundação.
Thesagro:  Adubação de Cobertura; Produtividade; Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143438/1/OptimalEconomicalDoseNitrogenDiagnosticLeafAssessNutritionalStatusCowpeaRCA21.2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33362 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  25/11/1999
Data da última atualização:  25/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BALIGAR, V. C.; WRIGHT, R. J.; FAGERIA, N. K.; PITTA, G. V. E.
Afiliação:  V. C. BALIGAR, USDA; R. J. WRIGHT, USDA; NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; GILSON VILLACA EXEL PITTA, CNPMS.
Título:  Enzyme activities in cerrado soils of Brazil.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 30, n. 9/10, p. 1551-1560, 1999.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Enzymes play an important role in cycling of organically bound nutrients in soils. Pyrophosphates (PPi), acid phosphatase (AP), arylsulfatase (AS), urease (UR), and dehydrogenase (DH) activities were measured in air-dry samples from the top 15 cm of two dark red Latosols and four red-yellow Latosols from Cerrado regions of Minas Gerais (MG) and Goias (GO) Brazil. Relationships between enzyme activities and soil properties were examined. Among the six soils, the dark red Latosol from Sete lagoas, MG, had the highest activities for AP, AS, and UR enzyzmes. The lowest activities for these enzymes were observed in a dark red Latosol from Uberaba, MG, and this soil also recorded the lowest DH activity. The red-yellos Latosol from Sete Lagoas, MG, had the highest PPi and DH. The activities, whereas a red-yellow Latosol from Felixlandia, MG, gave the lowest PPi activity. Activities of all enzymes were negatively correlated with sand and silt content and positively correlated with pH, organic carbon (c), Bray-P, and exchangeable potassium (k), calcium (Ca), and magnesium (Mg). Soil rganic C appears to have the greatest effect on the level of enzyme activities in acid soils. Each soil type has its own inherent levels of enzyme activities. Knowledge of relationships between enzyme activities and soil properties could be useful in development of sound fertilizer practices for Cerrado soils.
Palavras-Chave:  Brasil; Enzyme; Savanna.
Thesagro:  Cerrado; Enzima; Nutriente; Solo.
Thesaurus NAL:  Brazil; Enzymes; soil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF15318 - 1UPCAP - PP19991999
CNPMS11449 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional