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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTI, T. B.; VERDI, M.; MAURENZA, D. Família Lythraceae. In: POUGY, N.; VERDI, M.; MARTINS, E.; LOYOLA, R.; MARTINELLI, G. (Org.). Plano de Ação Nacional para a Conservação da Flora Ameaçada de Extinção da Serra do Espinhaço Meridional. Rio de Janeiro: CNCFlora: Jardim Botânico do Rio de Janeiro, 2015. p. 89-90.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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2.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, S. R.; MAURENZA, D.; LOPES, M. I. M. S.; PINTO, M. M. Produção de serapilheira e retorno de nutrientes ao solo em arboreto de pau-brasil (Caesalpinia echiinata Lam.) em Mogi-Guaçu, São Paulo, Brasil. Hoehnea, São Paulo, v. 33, n. 3, p. 339-347, set. 2006.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. L. M. N. da; BAJGIELMAN, T.; PEREIRA, T. S.; MAURENZA, D.; AMARO, R.; DALCIN, E. C.; MAUNDER, M. Estratégia Nacional para Conservação Ex Situ de Espécies Ameaçadas da Flora Brasileira. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Conservação da Flora - CNCFlora; Jardim Botânico do Rio de Janeiro, 2016. 24 p. Colaboradores da Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia/Cenargen: Anderson Cassio Sevilha; Bruno Machado Teles Walter; Dulce Alves; Fabio Oliveira Freitas; Francisco Ricardo Ferreira; Juliano Gomes Padua; Kazumitsu Matsumoto; Luciano...

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTI, T. B.; FERNANDEZ, E. P.; XAVIER, R. A.; PRIETO, P. V.; BARROS, F. S. M.; MAURENZA, D. Lythraceae. In: MARTINELLI, G.; MORAES, M. A. (Org.). Livro vermelho da flora do Brasil. Rio de Janeiro: Centro Nacional de Conservação da Flora, 2013. p. 630-638

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/10/2023
Data da última atualização:  24/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; SANTOS, L. F. dos; RIBEIRO. T. da S.; VELOSO, C. M.
Afiliação:  JOÃO C. VILVERT, Graduate Program in Agronomy, State University of Southwest Bahia, Vitoria da Conquista, BA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; LUANA F. DOS SANTOS; TIFFANY DA S. RIBEIRO, University of Pernambuco, Petrolina, PE; CRISTIANE M. VELOSO, State University of Southwest Bahia, Itapetinga, BA.
Título:  Phenolic compounds in acerola fruit and by-products: an overview on identification, quantification, influencing factors, and biological properties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, v. 18, p. 216–239, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-023-02175-1
Idioma:  Inglês
Notas:  Online.
Conteúdo:  Acerola (Malpighia emarginata DC) is a cherry-like tropical fruit well-known for being a rich source of ascorbic acid (vitamin C) and phenolic compounds. This review provides a complete overview on aspects related to phenolic compounds of acerola fruit and by-products, comprising the identification and quantification of phenolic compounds, influencing fac- tors, and biological properties. Scientific evidences suggest that the acerola is a promising superfruit with great potential in the food and pharmaceutical industries. At least 76 phenolic compounds were identified using high performance liquid chromatography in acerolas, including 55 flavonoids (anthocyanins, flavan-3-ols, flavonols, flavones, flavanones, isoflavones and chalcones) and 21 non-flavonoids (phenolic acids, stilbenes and lignans). Phenolic compounds in acerola show several biological properties, including antioxidant, antibacterial, antihyperglycemic, antihyperlipidemic, anti-inflammatory, and hepatoprotective activities. However, studies are further required to assess the seasonal and genotypic influence on the phenolics of acerola and their bioaccessibility. Acerola is an anthocyanin-rich fruit with high potential for pigment extraction, but stabilization of anthocyanins in juice and pulp should be further elucidated and improved.
Palavras-Chave:  Atividade antioxidante; Fitoquímicos; Polifenóis; Propriedades biológicas.
Thesagro:  Acerola; Composto Fenólico; Fruta Tropical; Subproduto; Vitamina C.
Thesaurus NAL:  Antioxidant activity; Malpighia emarginata; Phenolic compounds; Polyphenols.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/265741/1/Phenolic-compounds-in-acerola-fruit-and-by-product.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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