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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/03/2010
Data da última atualização:  29/11/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTANA, I.; BIZZO, H. R.; MATTA, V. M. da; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  ISABELLE SANTANA, UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Effect of the concentration by reverse osmosis of grape juice on its aroma profile.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: EUROPEAN FEDERATION OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY CONFERENCE, 2009, Budapest. New challenges in food preservation: processing: safety: sustainability. Wageningen: EFFoST, 2009. 1 CD-ROM. Ref. P138.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Reverse osmosis (RO) is a membrane process applied for fruit juices concentration as it is carried out under mild temperature, preserving the natural aroma profile of these beverages. In Brazil, grape juice is usually concentrated during the crop season that can results in methyl anthranilate loss, the main substance of grape juice characteristic aroma. The aim of this work was to evaluate the effect of the RO temperature for the concentration of grape juice and its influence on the aroma profile. The single strength red grape juice (SGJ) produced with Vitis labrusca grapes (Concord, Isabella, BRS Rubea and BRS Violet cv.) was concentrated at 50oC,30oC and 20oC, and 60 bar transmembrane pressure. The RO processes were carried out in a plate and frame unit with composite membranes presenting 98% rejection to NaCl. Volatile compounds characterization was accomplished by SPME extraction with PDMS/DVB fibers and the aroma profile was determined by gas chromatography using flame ionization detector and mass spectrometer. For the Quantitative Descriptive Sensory analysis, ten panelists evaluated eight samples of the reconstituted grape juices (12,7oBrix), including the SGJ, the three concentrated juices and four commercial products (E, F, G, H) in a nine point hedonic scale, where 1 was absence or weak and 9 represented strong characteristic aroma. Permeation of volatile compounds was observed in all RO processes at all evaluated temperatures. The relative peak area for methyl ant... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Concentração; Osmose inversa; Suco de uva.
Thesagro:  Aroma.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/71059/1/2009-225.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA10270 - 1UPCRA - PP2009/2252010.00136
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  15/12/2021
Data da última atualização:  10/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BRAGA, K.; FANTIN, L. H.; CANTERI, M. G.; UTIAMADA, C. M.; MADALOSSO, T.; CAMPOS, H. D.; SILVA, D. D. da; COSTA, R. V. da; MOREIRA, L. S. O.; YADA, I. F. U.; DUARTE, A. P.; COSTA, A. A.; DIAS, A. R.; MUHL, A.; SCHIPANSKI; NAKASHIMA, C.; CHAGAS, D. F.; BETIOLI JÚNIOR, E.; BARROS, E.; BLAINSKI, E.; MOREIRA, E. N.; MEDEIROS, F. C. L.; GARCIA, F. C.; FANTIN, G. M.; COSTA, J. M.; SILVA, J. B. G. D.; ROY, J. M.; GRIGOLI, J. F. J.; NUNES JUNIOR, J.; SATO, L. N.; BELUFI, L. M. R.; MÜLLER, M. A.; TORMEN, N. R.; CARRÉ-MISSIO, V.; CUSTÓDIO, A. A. P.
Afiliação:  KARLA BRAGA; LUCAS H. FANTIN, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; MARCELO G. CANTERI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; CARLOS M. UTIAMADA, TAGRO TECNOLOGIA AGROPECUÁRIA LTDA; TIAGO MADALOSSO, Copacol; HÉRCULES D. CAMPOS, UniRV; DAGMA DIONISIA DA SILVA, CNPMS; RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS; LUCAS SIMAS O. MOREIRA, Coamo; INÊS F. U. YADA, IDR-Paraná; AILDSON P. DUARTE, IAC; ALEXANDRE A. COSTA, AgroEnsaio; ALFREDO R. DIAS, Fundação Chapadão; ARIEL MUHL, Copacol; CARLOS A. SCHIPANSKI, G12Agro; CLÁUDIO NAKASHIMA; DÉBORA F. CHAGAS, G12Agro; EDNER BETIOLI JÚNIOR; EDUARDO BARROS; ÉDER BLAINSKI, Terra Paraná; ÉDER N. MOREIRA, FITOLAB; FERNANDA C. L. MEDEIROS, Universidade Federal de Lavras; FERNANDA C. GARCIA, Coagru; GISÈLE M. FANTIN, IB/APTA; JOAQUIM M. COSTA, AgroEnsaio; JOÃO BATISTA G. D. SILVA, Cocari; JOÃO MAURÍCIO T. ROY, Copacol; JOSÉ F. J. GRIGOLLI, Fundação MS; JOSÉ NUNES JÚNIOR, Emater-GO; LUIZ N. SATO, TAGRO TECNOLOGIA AGROPECUÁRIA LTDA; LUANA M. R. BELUFI, Fundação Rio Verde; MÔNICA A. MÜLLER, Fundação MT; NÉDIO R. TORMEN, Instituto Phytus; VIVIAN CARRÉ-MISSIO, Universidade Federal do Paraná; ADRIANO A. P. CUSTÓDIO, IDR.
Título:  Novos fungicidas foliares são eficientes no controle da mancha branca e promovem ganho de produtividade no milho: uma metanálise.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO NACIONAL DE MILHO SAFRINHA, 16., 2021, Assis. Três décadas de inovações: avanços e desafios: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2021.
Páginas:  p. 25-26.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esta pesquisa em metanálise objetivou sumarizar quantitativamente os resultados de eficiência de controle da mancha branca e o efeito médio de tratamentos com fungicidas foliares no ganho de produtividade do milho segunda safra (kg ha-1 ) em experimentos de campo. Para isso, de 2016 a 2020, protocolos específicos e padronizados foram conduzidos pela rede cooperativa.
Palavras-Chave:  Epidemiologia quantitativa; Rede nacional de pesquisa cooperativa.
Thesagro:  Zea Mays.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229210/1/Uso-fungicida.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29706 - 1UPCAA - DD
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