|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/07/2005 |
Data da última atualização: |
14/02/2023 |
Autoria: |
MATSUI, K. N; LAROTONDA, F. D. S.; PIRES, A. T. N.; LAURINDO, J. B. |
Afiliação: |
UFSC. |
Título: |
Moisture isotherms of cassava bagasse composites impregnated with cassava starch acetate solutions. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 14, n. 2 , p.137-140, 2003. |
ISSN: |
0103-4235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The industrial processing of cassava to obtain starch generates a great variety of residues, with bagasse being the main solid residue produced. The improper disposal of this material represents an environmental problem and could be avoided by using this residue as a raw material to obtain biodegradable products. The bagasse produced during the process to obtain starch from cassava was used to prepare composites for disposable trays. Samples of the composites were impregnated with cassava starch acetate at atmospheric pressure and under vacum condition. Moisture isotherms were determined and adjusted by GAB model. It was observed that the impregnation promoted an important decrease in sample higroscopicity, mainly at high relative humidities. These results suggest that starch acetate impregnation can be an alternative to water proofing biological materials like the composites obtained in this work. |
Palavras-Chave: |
impregnation; isotherms; starch acetate. |
Thesaurus Nal: |
bagasse; cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01582naa a2200229 a 4500 001 1652610 005 2023-02-14 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-4235 100 1 $aMATSUI, K. N 245 $aMoisture isotherms of cassava bagasse composites impregnated with cassava starch acetate solutions.$h[electronic resource] 260 $c2003 520 $aThe industrial processing of cassava to obtain starch generates a great variety of residues, with bagasse being the main solid residue produced. The improper disposal of this material represents an environmental problem and could be avoided by using this residue as a raw material to obtain biodegradable products. The bagasse produced during the process to obtain starch from cassava was used to prepare composites for disposable trays. Samples of the composites were impregnated with cassava starch acetate at atmospheric pressure and under vacum condition. Moisture isotherms were determined and adjusted by GAB model. It was observed that the impregnation promoted an important decrease in sample higroscopicity, mainly at high relative humidities. These results suggest that starch acetate impregnation can be an alternative to water proofing biological materials like the composites obtained in this work. 650 $abagasse 650 $acassava 653 $aimpregnation 653 $aisotherms 653 $astarch acetate 700 1 $aLAROTONDA, F. D. S. 700 1 $aPIRES, A. T. N. 700 1 $aLAURINDO, J. B. 773 $tAlimentos e Nutrição, Araraquara$gv. 14, n. 2 , p.137-140, 2003.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 2 | |
1. | | LIMA, L. S. N. H.; SILVA JUNIOR, M. A. DE M.; NUNES, A. O.; MEDEIROS, F. G. M. DE; RODRIGUES, D. DA C.; BASTOS, M. do S. R.; MATSUI, K. N. Produção e caracterização dos filmes biodegradáveis à base de amido de mandioca: influência da temperatura de secagem. In: MELLO, R. G.; FREITAS, P. G. de (org.). Variantes do meio ambiente: atuação, interdisciplinaridade e sustentabilidade. Rio de Janeiro: e-Publicar, 2021. v. 2, Cap. 26 p. 387-405.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
| |
2. | | REINALDO, J. S.; MILFONT, C. H. R.; GOMES, FELIPE P. C.; MATTOS, A. L. A.; MEDEIROS, FABIO G. M.; LOPES, P. F. N.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; MATSUI, K. N.; ITO, E. N. Influence of grape and acerola residues on the antioxidant, physicochemical and mechanical properties of cassava starch biocomposites. Polymer Testing, v. 93, 107015, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
| |
Registros recuperados : 2 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|