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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
15/04/2008 |
Data da última atualização: |
16/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HOMMA, A. K. O.; CARVALHO, J. E. U. de; MATOS, G. B. de; MENEZES, A. J. E. A. de. |
Afiliação: |
ALFREDO KINGO OYAMA HOMMA, CPATU; JOSE EDMAR URANO DE CARVALHO, CPATU; GRIMOALDO BANDEIRA DE MATOS, CPATU; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU. |
Título: |
Manejando a planta e o homem: os bacurizeiros do nordeste paraense e da Ilha de Marajó. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Amazônia: Ciência & Desenvolvimento. Belém, PA, v. 2, n. 4, p. 119-135, jan./jun. 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O bacurizeiro possui uma característica ímpar de rebrotar a partir de suas raízes, chegando a infestar antigas áreas de ocorrência dessa espécie. O manejo desses rebrotamentos constitui a opção de curto prazo mais apropriada para aumentar a produção de frutos, totalmente restrita pela oferta extrativa. Outra alternativa seria a de efetuar plantios racionais e a sua incorporação em sistemas agroflorestais, promovendo a recuperação de áreas desmatadas e aquelas que não deveriam ter sido desmatadas. Urge o desenvolvimento de máquinas apropriadas para a retirada da polpa e o aproveitamento da casca e do caroço, que representam mais de 80% do peso do fruto. Por ser uma planta que apresenta polinização cruzada efetuada por pássaros, o sucesso dos programas de manejo e dos plantios racionais vai depender da conservação dos recursos faunísticos e da flora. O manejo do homem, evitando a retirada de frutos verdes, a derrubada de bacurizeiros para obtenção de madeira e proteger as áreas de ocorrência evitando a substituição por atividades agrícolas constituem medidas que precisam ser implementadas. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Ilha de Marajó; Pará. |
Thesagro: |
Bacuri; Desenvolvimento Agrícola; Manejo; Recurso Natural. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/30437/1/ManejandoPlantaHomem.pdf
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Marc: |
LEADER 01871naa a2200253 a 4500 001 1394891 005 2017-08-16 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHOMMA, A. K. O. 245 $aManejando a planta e o homem$bos bacurizeiros do nordeste paraense e da Ilha de Marajó. 260 $c2007 520 $aO bacurizeiro possui uma característica ímpar de rebrotar a partir de suas raízes, chegando a infestar antigas áreas de ocorrência dessa espécie. O manejo desses rebrotamentos constitui a opção de curto prazo mais apropriada para aumentar a produção de frutos, totalmente restrita pela oferta extrativa. Outra alternativa seria a de efetuar plantios racionais e a sua incorporação em sistemas agroflorestais, promovendo a recuperação de áreas desmatadas e aquelas que não deveriam ter sido desmatadas. Urge o desenvolvimento de máquinas apropriadas para a retirada da polpa e o aproveitamento da casca e do caroço, que representam mais de 80% do peso do fruto. Por ser uma planta que apresenta polinização cruzada efetuada por pássaros, o sucesso dos programas de manejo e dos plantios racionais vai depender da conservação dos recursos faunísticos e da flora. O manejo do homem, evitando a retirada de frutos verdes, a derrubada de bacurizeiros para obtenção de madeira e proteger as áreas de ocorrência evitando a substituição por atividades agrícolas constituem medidas que precisam ser implementadas. 650 $aAmazonia 650 $aBacuri 650 $aDesenvolvimento Agrícola 650 $aManejo 650 $aRecurso Natural 653 $aBrasil 653 $aIlha de Marajó 653 $aPará 700 1 $aCARVALHO, J. E. U. de 700 1 $aMATOS, G. B. de 700 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de 773 $tAmazônia: Ciência & Desenvolvimento. Belém, PA$gv. 2, n. 4, p. 119-135, jan./jun. 2007.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
12/07/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PAULA, B. V. de; VITTO, B. B.; SETE, P. B.; TRAPP, T.; ZALAMENA, J.; MELO, G. W. B. de; BALDI, E.; TOSELLI, M.; ROZANE, D. E.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
BETANIA VAHL DE PAULA, Universidade Federal de Santa Maria; BEATRIZ BATICINI VITTO, Universidade Federal de Santa Catarina; PAULA BEATRIZ SETE, Universidade Federal de Santa Catarina; TALITA TRAPP, Universidade Federal de Santa Catarina; JOVANI ZALAMENA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; ELENA BALDI, University of Bologna; MORENO TOSELLI, University of Bologna; DANILO EDUARDO ROZANE, Universidade do Estado de São Paulo; GUSTAVO BRUNETTO, Universidade Federal de Santa Maria. |
Título: |
Annual and residual urea nitrogen contribution to the nutrition of peach trees (Prunus persica L.) grown under subtropical climate. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 284, e-110099, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/J.SCIENTA.2021.110099 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nitrogen (N) fertilizers such as urea are applied to peach orchards worldwide whenever the soil cannot meet plants? N demand. However, the actual nutritional contribution of different N supply modes applied to peach crops, or the contribution of residual N in the subsequent cycle, is yet to be fully known. The current study aims to assess the annual and residual urea N contribution to the nutrition of peach trees grown under subtropical climate. Forty kilograms of N per hectare supplied as enriched urea (3.0 at. % 15N), were applied to peach in full production at a single rate (100 % at budding) or split in two rates (50 % at budding and 50 % at flowering). Total 15N and N concentrations in the application year and in the year after treatments were assessed in peach leaves throughout the cycle, in fruits (pulp and stone) at harvest and in stratified soil samples. Total 15N, N concentrations and total dry mass were measured in annual and perennial tree organs in the year after treatment application. Peach trees evidenced higher N deriving from fertilizer (NDFF) in leaves and fruits (pulp and stone) in the year N was applied to the soil, as well as in the following year when N application was split into two rates. The highest NDFF amounts recorded in the year following N application were observed in leaves and fruits (annual organs) and thick roots (perennial organ), mainly when N was splitted. However, mainly in the year following its application, due to the small residual N, the N found in trees derived from sources other than N fertilizer; this justifies annual N applications, whenever necessary. The cultivation of cover crops and the preservation of organic matter could help N peach nutrition that seems to take advantage more of residual N in soil than on fertilizers. MenosNitrogen (N) fertilizers such as urea are applied to peach orchards worldwide whenever the soil cannot meet plants? N demand. However, the actual nutritional contribution of different N supply modes applied to peach crops, or the contribution of residual N in the subsequent cycle, is yet to be fully known. The current study aims to assess the annual and residual urea N contribution to the nutrition of peach trees grown under subtropical climate. Forty kilograms of N per hectare supplied as enriched urea (3.0 at. % 15N), were applied to peach in full production at a single rate (100 % at budding) or split in two rates (50 % at budding and 50 % at flowering). Total 15N and N concentrations in the application year and in the year after treatments were assessed in peach leaves throughout the cycle, in fruits (pulp and stone) at harvest and in stratified soil samples. Total 15N, N concentrations and total dry mass were measured in annual and perennial tree organs in the year after treatment application. Peach trees evidenced higher N deriving from fertilizer (NDFF) in leaves and fruits (pulp and stone) in the year N was applied to the soil, as well as in the following year when N application was split into two rates. The highest NDFF amounts recorded in the year following N application were observed in leaves and fruits (annual organs) and thick roots (perennial organ), mainly when N was splitted. However, mainly in the year following its application, due to the small residual N,... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
15N isotope; Fruit farming; N distribution; N fertilization; Orchard. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144667/1/Paula-2021-110099.pdf
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Marc: |
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