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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
31/07/2014 |
Data da última atualização: |
31/07/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RIBEIRO, R. C.; MATIAS, J. R.; PELACANI, C. R.; DANTAS, B. F. |
Afiliação: |
RENATA CONDURU RIBEIRO; JANETE RODRIGUES MATIAS; CLAUDINÉIA REGINA PELACANI; BARBARA FRANCA DANTAS, CPATSA. |
Título: |
Activity of antioxidant enzymes and proline accumulation in Erythrina velutina Willd. seeds subjected to abiotic stresses during germination. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, v. 36, n. 2, p. 231-239, 2014. |
DOI: |
10.1590/2317-1545v32n2956 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the effect of different abiotic stresses on the activity of antioxidant enzymes and on accumulation of proline in Erythrina velutina Willd. seeds during germination. Mulungu seeds were scarified and placed to germinate at constant temperatures of 15, 25, and 35 °C, moistened with distilled water, and exposed to 12 h of light. Other seeds were exposed to solutions of NaCl (EC of 0, 4, and 8 dS.m-1) and polyethylene glycol (osmotic potentials of 0.0, -0.2, and - 0.6 MPa) and maintained in a germination chamber set at 25 °C and 12 h photoperiod for seven days. At the end of each period of imbibition, the embryonic axis and cotyledons of the seedlings were collected separately and used to quantify proline content and the activity of antioxidant enzymes. These were detected in both the cotyledons and embryonic axis of the mulungu seeds. Antioxidant activity varied depending upon the type and degree of stress applied. It was concluded that under the aspect of the detoxification process, the mechanism found in mulungu seeds is more efficient when subjected to different temperatures followed by salt stress and water stress. |
Palavras-Chave: |
Antioxidative metabolism; Estresse abiótico. |
Thesagro: |
Caatinga; Germinação; Mulungu; Semente. |
Thesaurus Nal: |
Erythrina velutina; Water stress. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105776/1/Barbara-3.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
03/05/2005 |
Data da última atualização: |
08/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
FRANKE, I. L.; BERGO, C. L.; AMARAL, E. F. do; ARAÚJO, E. A. de; MELO, A. W. de. |
Afiliação: |
IDESIO LUIS FRANKE, CPAF-AC; CELSO LUIS BERGO, CPAF-AC; EUFRAN FERREIRA DO AMARAL, CPAF-AC; EDSON ALVES DE ARAÚJO, SEAP/SEPRO; ANTÔNIO WILLIAN FLORES DE MELO, PPGI-EA/USP. |
Título: |
Aptidão para o cultivo de pupunha (Bactris gasipaes H.B.K.) no estado do Acre. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2001. |
Páginas: |
5 p. |
Série: |
(Embrapa Acre. Comunicado técnico, 141). |
ISSN: |
0100-8668 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com o objetivo de caracterizar os locais de aptidão para o cultivo racional da pupunha, considerando a ocorrência natural da espécie e a classificação pedológica dos solos do Acre, definiram-se as características químicas, morfológicas e físicas ideais para o seu cultivo no Estado do Acre, visando suprir a carência de informações técnicas relacionadas a zonas preferenciais para implantação de plantios racionais. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Aptitud del suelo; Fertilidad del suelo; Peach palm; Western Amazon. |
Thesagro: |
Aptidão Agrícola; Bactris Gasipaes; Fertilidade do Solo; Pupunha. |
Thesaurus NAL: |
Soil fertility; Soil suitability. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAF-AC/9711/1/comunicado141.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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