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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/02/2014
Data da última atualização:  26/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATHIAS, S. P.; ROSENTHAL, A.; GASPAR, A.; ARAGÃO, G. M. F.; SLONGO-MARCUSI, A.
Afiliação:  SIMONE PEREIRA MATHIAS, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ARLENE GASPAR, UFRJ; G. M. F. ARAGÃO, UFSC; A. SLONGO-MARCUSI, IFECTF.
Título:  Prediction of acid lactic-bacteria growth in turkey ham processed by high hydrostatic pressure.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, São Paulo, v. 44, n. 1, p. 23-28, Apr. 2013.
DOI:  10.1590/S1517-83822013005000014
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High hydrostatic pressure (HHP) has been investigated and industrially applied to extend shelf life of meat-based products. Traditional ham packaged under microaerophilic conditions may sometimes present high lactic acid bacteria population during refrigerated storage, which limits shelf life due to development of unpleasant odor and greenish and sticky appearance. This study aimed at evaluating the shelf life of turkey ham pressurized at 400 MPa for 15 min and stored at 4, 8 and 12 °C, in comparison to the non pressurized product. The lactic acid bacteria population up to 107 CFU/g of product was set as the criteria to determine the limiting shelf life According to such parameter the pressurized sample achieved a commercial viability within 75 days when stored at 4 °C while the control lasted only 45 days. Predictive microbiology using Gompertz and Baranyi and Roberts models fitted well both for the pressurized and control samples. The results indicated that the high hydrostatic pressure treatment greatly increased the turkey ham commercial viability in comparison to the usual length, by slowing down the growth of microorganisms in the product.
Palavras-Chave:  Alta pressão hidrostática; Bactérias do ácido láctico; Modelos preditivos; Presunto de peru.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/98281/1/2013-206.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA12100 - 1UPCAP - PP2013/2062013.00206
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  17/11/2008
Data da última atualização:  29/01/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALBUQUERQUE, W. G. de; SEVERINO, L. S.; BELTRÃO, N. E. de M.; FREIRE, M. A. de O.; MILANI, M.
Afiliação:  Walker Gomes de Albuquerque, UFCG; Liv Soares Severino, Embrapa Algodão; Napoleão Esberard de Macêdo Beltrão, Embrapa Algodão; Maria Aline de Oliveira Freire, UVA; Máira Milani, Embrapa Algodão.
Título:  Variação no percentual de tegumento em relação ao peso da semente de dez genótipos de mamoneira.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 3., 2008, Salvador. Energia e ricinoquímica: resumos. Salvador: SEAGRI: Embrapa Algodão, 2008.
Páginas:  p.36.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Correlação fenotípica; Teor de óleo.
Thesagro:  Ricinus Communis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA21668 - 1UMTPL - --665.353C749r
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