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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
21/12/2010 |
Data da última atualização: |
18/06/2013 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARDINALI, M. C. B.; VENÂNCIO, A. L.; KUBOTA, T. M. K.; MILORI, D. M. B. P.; FERREIRA, E. J.; MARTINS, P. K.; FREITAS-ASTÚA, J. |
Afiliação: |
DEBORA MARCONDES BASTOS P MILORI, CNPDIA; EDNALDO JOSE FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Evaluation of early diagnosis of citrus greening using laser-induced fluorescence spectroscopy. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Citrus research & technology, Cordeirópolis, v. 31, suplemento, p. 108, 2010. Proceedings of the 18 conference international organization citrus virologists, 2010, Campinas. 1CD-ROM. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Greening (HLB) is the most devastating disease that citrus plants face nowadays. The state of Sao Paulo, the largest producer of citrus in Brazil, has increasing incidences of this disease, which has no cure and makes trees unproductive over time. The strategy adopted by producers consists in elimination of symptomatic trees and spraying for vector control. However, this control is not effective because the plants have a long asymptomatic phase. This fact makes them invisible sources of inoculum. This study proposes the use of Laser-Induced Fluorescence Spectroscopy (LIFS) for early diagnosis of HLB in citrus plants. Leaves from healthy and inoculated plants with Candidatus Liberibacter asiaticus were assessed. Artificial Neural Network was used as chemometric tool for classifying spectra. Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-qPCR) measurements were performed to detect the presence of the bacteria. Based on the LIFS and RT-qPCR results, it is possible to determine that the chemical changes and the bacteria are unevenly distributed in the tree, and the accuracy of diagnosis increases with the number of collected leaves. Nevertheless, our results show that LIFS has great potential for early Greening diagnosis. In the third month after inoculation, around four months before the appearance of symptoms, 83% success rate was achieved. In the seventh month, LIFS has above 85% of success rate with high correlation with the RT-qPCR. |
Palavras-Chave: |
Evento; Plant disease. |
Thesagro: |
Bactéria; Doença de Planta; Fruta Cítrica; Greening. |
Thesaurus Nal: |
Candidatus Liberibacter asiaticus. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84530/1/Proci-10.00260.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
15/02/2011 |
Data da última atualização: |
25/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, M. G. M. F.; AZEVEDO, J. A. G. de; PEREIRA, L. G. R.; SILVA, T. C. da; CABRAL, I. dos S.; FARIAS, D. da S. |
Afiliação: |
MURILO GARRETT MOURA FERREIRA SANTOS, UESC; JOSÉ AUGUSTO GOMES DE AZEVEDO, UESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIAGO CARVALHO DA SILVA, UFPB; ÍCARO DOS SANTOS CABRAL, UESC; DANIELA DA SILVA FARIAS, UESC. |
Título: |
Relação entre pressão e volume para implantação da técnica in vitro de produção de gases no trópico úmido. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científico na zootecnia brasileira: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se estabelecer uma equação para estimar o volume (V, em mL) de gases produzidos no interior dos frascos por meio de dados de pressão (P, em psi) e V, obtidos manualmente durante a fermentação de diferentes substratos na técnica in vitro semi-automática de produção de gases. Foram utilizadas forragens e concentrados, que geraram 815 observações de P e V. A equação ajustada [V (mL) = 0,04755 + 1,9754P + 0,01407P2 , (R2 = 0,99)], para o Laboratório de Nutrição Animal da Universidade Estadual de Santa Cruz, demonstra a especificidade à ser considerada, para cada laboratório, quando necessita predizer o volume (mL) a partir de mensurações da pressão (psi) na técnica in vitro semiautomática de produção de gases. |
Palavras-Chave: |
Avaliação de alimentos; Calibração laboratorial; Fermentação ruminal. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/877225/1/Relacao-entre-pressao-e-volume-para-implantacao-da-tecnica-in-vitro-de-producao.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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