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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  21/12/2010
Data da última atualização:  18/06/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CARDINALI, M. C. B.; VENÂNCIO, A. L.; KUBOTA, T. M. K.; MILORI, D. M. B. P.; FERREIRA, E. J.; MARTINS, P. K.; FREITAS-ASTÚA, J.
Afiliação:  DEBORA MARCONDES BASTOS P MILORI, CNPDIA; EDNALDO JOSE FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Evaluation of early diagnosis of citrus greening using laser-induced fluorescence spectroscopy.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Citrus research & technology, Cordeirópolis, v. 31, suplemento, p. 108, 2010. Proceedings of the 18 conference international organization citrus virologists, 2010, Campinas. 1CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Greening (HLB) is the most devastating disease that citrus plants face nowadays. The state of Sao Paulo, the largest producer of citrus in Brazil, has increasing incidences of this disease, which has no cure and makes trees unproductive over time. The strategy adopted by producers consists in elimination of symptomatic trees and spraying for vector control. However, this control is not effective because the plants have a long asymptomatic phase. This fact makes them invisible sources of inoculum. This study proposes the use of Laser-Induced Fluorescence Spectroscopy (LIFS) for early diagnosis of HLB in citrus plants. Leaves from healthy and inoculated plants with Candidatus Liberibacter asiaticus were assessed. Artificial Neural Network was used as chemometric tool for classifying spectra. Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-qPCR) measurements were performed to detect the presence of the bacteria. Based on the LIFS and RT-qPCR results, it is possible to determine that the chemical changes and the bacteria are unevenly distributed in the tree, and the accuracy of diagnosis increases with the number of collected leaves. Nevertheless, our results show that LIFS has great potential for early Greening diagnosis. In the third month after inoculation, around four months before the appearance of symptoms, 83% success rate was achieved. In the seventh month, LIFS has above 85% of success rate with high correlation with the RT-qPCR.
Palavras-Chave:  Evento; Plant disease.
Thesagro:  Bactéria; Doença de Planta; Fruta Cítrica; Greening.
Thesaurus Nal:  Candidatus Liberibacter asiaticus.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84530/1/Proci-10.00260.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA13051 - 1UPCRA - PPPROCI-10.002602010.00260
CNPMF27094 - 1UPCRA - PPCD2010.0112010.011
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  15/02/2011
Data da última atualização:  25/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, M. G. M. F.; AZEVEDO, J. A. G. de; PEREIRA, L. G. R.; SILVA, T. C. da; CABRAL, I. dos S.; FARIAS, D. da S.
Afiliação:  MURILO GARRETT MOURA FERREIRA SANTOS, UESC; JOSÉ AUGUSTO GOMES DE AZEVEDO, UESC; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIAGO CARVALHO DA SILVA, UFPB; ÍCARO DOS SANTOS CABRAL, UESC; DANIELA DA SILVA FARIAS, UESC.
Título:  Relação entre pressão e volume para implantação da técnica in vitro de produção de gases no trópico úmido.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científico na zootecnia brasileira: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2010.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivou-se estabelecer uma equação para estimar o volume (V, em mL) de gases produzidos no interior dos frascos por meio de dados de pressão (P, em psi) e V, obtidos manualmente durante a fermentação de diferentes substratos na técnica in vitro semi-automática de produção de gases. Foram utilizadas forragens e concentrados, que geraram 815 observações de P e V. A equação ajustada [V (mL) = 0,04755 + 1,9754P + 0,01407P2 , (R2 = 0,99)], para o Laboratório de Nutrição Animal da Universidade Estadual de Santa Cruz, demonstra a especificidade à ser considerada, para cada laboratório, quando necessita predizer o volume (mL) a partir de mensurações da pressão (psi) na técnica in vitro semiautomática de produção de gases.
Palavras-Chave:  Avaliação de alimentos; Calibração laboratorial; Fermentação ruminal.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/877225/1/Relacao-entre-pressao-e-volume-para-implantacao-da-tecnica-in-vitro-de-producao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL17813 - 1UPCAA - DD
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