Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  20/01/2005
Data da última atualização:  08/03/2010
Autoria:  MARTINS, M. A.; JOEKES, I.; FERREIRA, F. C.; JOB, A. E.; MATTOSO, L. H. C.
Título:  Thermal behavior of raw and chemically treated sisal fibers.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NATURAL POLYMERS AND COMPOSITES, 5. Anais... São Pedro: ABPol: CNPDIA/EMBRAPA: FCA/UNESP: FEQ/UNICAMP/USP, 2004. p. 13-15.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: In this work mercerization, acetylation, and resorcinol/hexamethylenetetra- mine (R/H) solution treatments have been applied to sisal fibers to enhance adhesion with polymer matrices in composite materiais. The thermal behavior of raw and chemi- cally treated sisal fibers has been studied using the thermal gravimetric analysis (TGA) and the differential thermal gravimetry (DTG). The value of the initial decomposition temperature of sisal has been found to increase as a result of mercerization/acetylation treatment. Moreover, the rate ofthermal degradation offibers treated with RIH solution has beenfound to be lower than those of the raw fibers.
Palavras-Chave:  Fibra de sisal; TGA; Tratamento químico.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8603 - 1UMTSP - --PROCI-04.000912004.00091
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  18/01/2023
Data da última atualização:  10/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MAIA, M. P.; SILVA, C. G. M.; MARTINS, G. R.; SILVA, D. de O.; PEREIRA, A. L. X.; MAMEDES, A. de S.; PASSOS, A. M. A. dos.
Afiliação:  MAYANA PEREIRA MAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; CARINE GREGÓRIO MACHADO SILVA; GUILHERME RODRIGUES MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; DANIELLE DE OLIVEIRA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; ANA LUIZA XAVIER PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; ARTUR DE SOUZA MAMEDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; ALEXANDRE MARTINS ABDAO DOS PASSOS, CNPMS.
Título:  Impact of ultraviolet C radiation and ozone application on the physiological quality of organic maize seeds.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Advanced Engineering Research and Science, v. 9, n. 12, p. 456-465, 2022.
DOI:  https://dx.doi.org/10.22161/ijaers.912.51
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Non-thermal energy sources have been utilized to control diseases and boost the physiological quality of maize seeds. The aim of this paper was to assess the impact of UV-c exposure and ozone application, associated or not, on organic maize seed germination and seedling vigor. Three cultivars (BRS Caimbé, BRS 1060 and BR 451), three exposure levels to ozone (15, 30 and 60 minutes) in the absence and presence of ultraviolet radiation (UV-c), were used in a completely randomized design with a factorial scheme of 3 x 3 x 2 + 3 (additional treatments) experiment. Evaluations of electrical conductivity, emergence in soil, and germination (at 4th and 7th day) on paper roll were done. Daily measurements of the emerged seedlings were taken up to the 14th day after emergence. The measurements included total emergence (EC), coefficient of variation in emergence time (CVt) in percentage, coefficient of emergence velocity (CVe) in percentage, emergence rate index (ERI) in days, and emergence synchronization index (Z). The tested genotypes caused differences in all studied variables. Increasing the percentage with a 30-minute exposure to ozone in the presence of UV-C radiation resulted in a validated enhance in the first germination reading. The association of O3 and UV-c techniques can be used to treat organic maize seeds without significantly affecting their physiological quality.
Palavras-Chave:  Qualidade fisiológica.
Thesagro:  Germinação; Milho; Ozônio; Raio Ultravioleta; Semente.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151060/1/Impact-of-ultraviolet-C-radiation-and-ozone-application.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30037 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional