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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
05/09/2019 |
Data da última atualização: |
18/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GINJA, C.; GAMA, L. T.; CORTÉS, O.; BURRIEL, I. M.; VEGA-PLA , J. L.; PENEDO, C.; SPONENBERG, P.; CAÑÓN, J.; SANZ, A.; EGITO, A. A. do; ALVAREZ, L. A.; GIOVAMBATTISTA, G.; AGHA, S.; ROGBERG-MUÑOZ, A.; LARA, M. A. C.; DELGADO, J. V.; MARTINEZ, A.; AFONSO, S.; AGUIRRE, L.; ARMSTRONG, E.; VALLEJO, M. E. C.; CANALES, A.; CASSAMÁ, B.; CONTRERAS, G; CORDEIRO, J. M. M.; DUNNER, S.; ELBELTAGY, A.; FIORAVANTI, M. C. S.; CARPIO, M. G.; GÓMEZ, M.; HERNÁNDEZ, A.; HERNANDEZ, D.; JULIANO, R. S.; LANDI, V.; MARQUES, J. R.; MARTÍNEZ, R. D.; MARTÍNEZ, O. R.; MELUCCI, L.; FLORES, B. M.; MÚJICA, F.; PARÉS I CASANOVA, P. M.; QUIROZ, J.; RODELLAR, C.; TJON, G.; ADEBAMBO, T.; UFFO, O.; VARGAS, J. C.; VILLALOBOS, A.; ZARAGOZA, P. |
Afiliação: |
CATARINA GINJA, UNIVERSIDADE DO PORTO; LUIS TELO GAMA, UNIVERSIDADE DE LISBOA; OSCAR CORTÉS, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID; INMACULADA MARTIN BURRIEL, UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA; JOSE LUIS VEGA-PLA, SERVICIO DE CRÍA CABALLAR DE LAS FUERZAS ARMADAS; CECILIA PENEDO, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; PHIL SPONENBERG, VIRGINIA-MARYLAND REGIONAL COLLEGE OF VETERINARY MEDICINE; JAVIER CAÑÓN, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID; ARIANNE SANZ, UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA; ANDREA ALVES DO EGITO, CNPGC; LUZ ANGELA ALVAREZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE COLOMBIA; GUILLERMO GIOVAMBATTISTA, UNIVERSIDAD NACIONAL DE LA PLATA; SAIF AGHA, AIN SHAMS UNIVERSITY, CAIRO, EGYPT; ANDRÉS ROGBERG-MUÑOZ, CONICET, BUENOS AIRES, ARGENTINA.; MARIA APARECIDA CASSIANO LARA, INSTITUTO DE ZOOTECNIA; JUAN VICENTE DELGADO, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; AMPARO MARTINEZ, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; SÓNIA AFONSO, UNIVERSIDADE EDUARDO MONDLANE; LENIN AGUIRRE, UNIVERSIDAD NACIONAL DE LOJA; EILEEN ARMSTRONG, FACULTAD DE VETERINARIA-UDELAR; MARIA ESPERANZA CAMACHO VALLEJO, IFAPA CENTRO ALAMEDA DEL OBISPO; AMADO CANALES, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; BERNARDO CASSAMÁ, DIREÇAO GERAL DA PECUÁRIA, BISSAU, GUINEA-BISSAU; GLORIA CONTRERAS, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES AGRÍCOLAS - INIA; J. M. MORAS CORDEIRO, UNIVERSIDADE JOSÉ EDUARDO DOS SANTOS; SUSANA DUNNER, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID; AHMED ELBELTAGY, ANIMAL PRODUCTION RESEARCH INSTITUTE; MARIA CLORINDA SOARES FIORAVANTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MAYRA GÓMEZ CARPIO, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; MARIANO GÓMEZ, DIPUTACIÓN FORAL DE BIZKAIA; ANTONIO HERNÁNDEZ, UNIVERSIDAD VERACRUZANA; DARWIN HERNANDEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE COLOMBIA; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; VINCENZO LANDI, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; JOSE RIBAMAR MARQUES, CPAMN; RUBÉN D. MARTÍNEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE LOMAS DE ZAMORA; O. ROBERTO MARTÍNEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE ASUNCIÓN; LILIA MELUCCI, UNIVERSIDAD NACIONAL DE MAR DEL PLATA; BALDOMERO MOLINA FLORES, UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA; FERNANDO MÚJICA, UNIVERSIDAD AUSTRAL DE CHILE; PERE-MIQUEL PARÉS I CASANOVA, UNIVERSITAT DE LLEIDA; JORGE QUIROZ, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES FORESTALES, AGRÍCOLAS Y PECUARIAS; CLEMENTINA RODELLAR, UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA; GERALD TJON, MINISTRY OF AGRICULTURE, ANIMAL HUSBANDRY AND FISHERIES; TUMININU ADEBAMBO, UNIVERSITY OF AGRICULTURE ABEOKUTA; ODALYS UFFO, CENTRO NACIONAL DE SANIDAD AGROPECUARIA; JULIO CÉSAR VARGAS, UNIVERSIDAD ESTATAL AMAZÓNICA; AXEL VILLALOBOS, INSTITUTO DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA; PILAR ZARAGOZA, UNIVERSIDAD DE ZARAGOZA. |
Título: |
The genetic ancestry of american creole cattle inferred from uniparental and autosomal genetic markers. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Scientific Reports, v. 9, n. 11486, p. 1-16, 2019. |
DOI: |
10.1038/s41598-019-47636-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cattle imported from the Iberian Peninsula spread throughout America in the early years of discovery and colonization to originate Creole breeds, which adapted to a wide diversity of environments and later received influences from other origins, including zebu cattle in more recent years. We analyzed uniparental genetic markers and autosomal microsatellites in DNA samples from 114 cattle breeds distributed worldwide, including 40 Creole breeds representing the whole American continent, and samples from the Iberian Peninsula, British islands, Continental Europe, Africa and American zebu. We show that Creole breeds differ considerably from each other, and most have their own identity or group with others from neighboring regions. Results with mtDNA indicate that T1c-lineages are rare in Iberia but common in Africa and are well represented in Creoles from Brazil and Colombia, lending support to a direct African influence on Creoles. This is reinforced by the sharing of a unique Y-haplotype between cattle from Mozambique and Creoles from Argentina. Autosomal microsatellites indicate that Creoles occupy an intermediate position between African and European breeds, and some Creoles show a clear Iberian signature. Our results confirm the mixed ancestry of American Creole cattle and the role that African cattle have played in their development. |
Thesagro: |
Gado; Genética Molecular; Raça. |
Thesaurus Nal: |
Cattle breeds; Molecular genetics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201658/1/The-genetic-ancestry-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
27/03/2009 |
Data da última atualização: |
07/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
LOPES, A. de M.; MORAIS, O. P. de; CASTRO, E. da M. de; PEREIRA, J. A.; UTUMI, M. M.; CORDEIRO, A. C. C.; BRESEGHELLO, F.; LOBO, V. L. da S.; BASSINELLO, P. Z.; KOAKUZU, S. N.; FONSECA, J. R.; CASTRO, A. P. de. |
Afiliação: |
Altevir de Matos Lopes, CPATU; Orlando Peixoto de Morais, CNPAF; Emílio da Maia de Castro, CNPAF; José Almeida Pereira, CPAMN; Marley Marico Utumi, CPAF-RO; Antônio Carlos Centeno Cordeiro, CPAF-RR; Flávio Breseghello, CNPAF; Valácia Lemes da Silva Lobo, CNPAF; Priscila Zaczuk Bassinello, CNPAF; Selma Nakamoto Koakuzu, CNPAF; Jaime Roberto Fonseca, CNPAF; Adriano Pereira de Castro, CNPAF. |
Título: |
BRS Apinajé: cultivar de arroz de terras altas para a agricultura familiar paraense. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2008. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 164). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O arroz é o produto básico na dieta da população paraense, principalmente como fonte de carboidratos. É por essa razão que o arroz tem sido uma constante nas lavouras comunitárias comunitárias, criando oportunidade de trabalho e suprindo a necessidade desse alimento, tão apreciado pela população. Uma das dificuldades enfrentadas pelos agricultores tem sido a ausência de cultivares de arroz adaptadas às condições básicas da agricultura familiar. Nesse contexto, a Embrapa desenvolveu e disponibilizou em 2008 a cultivar BRS Apinajé, adaptada à agricultura familiar, nas condições de terras altas do Pará. A BRS Apinajé, pelas suas características de ciclo mais longo, porte relativamente alto mas com boa resistência ao acamamento, alta produtividade e boa qualidade de grãos, constitui mais uma opção de cultivar de arroz de terras altas para o estado do Pará, principalmente para os agricultores familiares. Características agronômicas e de resistência a doenças; Qualidade de grãos. |
Palavras-Chave: |
Amazônia: Pará; Arroz de terras altas; Brasil; BRS Apinajé; Pará. |
Thesagro: |
Aclimatação; Agricultura Familiar; Arroz; Comunidade Rural; Melhoramento Genético Vegetal; Oryza Sativa; Variedade. |
Thesaurus NAL: |
rice. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAF-2009-09/28154/1/comt_164.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAMN-2009-09/23199/1/comt_164.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAF-RO-2009-09/13385/1/comt_164.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAF-RR-2009-09/10886/1/comt_164.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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