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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2018 |
Data da última atualização: |
10/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARNEIRO, F. de A.; MARRACCINI, P.; SILVA JUNIOR, O. B. da; GRATTAPAGLIA, D.; ANDRADE, A. C. |
Afiliação: |
Fernanda de Araújo Carneiro, UFLA; Pierre Marraccini, Cirad UMR DAP Montpellier-França; ORZENIL BONFIM DA SILVA JUNIOR, Cenargen; DARIO GRATTAPAGLIA, Cenargen; ALAN CARVALHO ANDRADE, SAPC. |
Título: |
Desenvolvimento e validação do chip de genotipagem 26K Axiom® SNP array em Coffea canephora. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA UFLA, 26., 2017, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2017. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A produção mundial de café é altamente afetada pelas mudanças climáticas, consequentemente, obter plantas adaptadas a este cenário de clima alterado torna-se muito importante. Com os recentes avanços na genômica do cafeeiro, como o sequenciamento do genoma de C. canephora, o objetivo deste trabalho foi desenvolver e validar o chip de genotipagem de DNA para C. canephora (26K Axiom SNP array), visando uma plataforma de genotipagem confiável e de alto rendimento, a ser utilizada nos programas de melhoramento da espécie. A construção do chip foi feita utilizando-se dados gerados a partir do resequenciamento genômico de pools formados por indivíduos dos diferentes grupos de diversidade encontrados na espécie e por indivíduos de C. canephora Conilon, pertencentes aos principais programas de melhoramento no Brasil. Este painel de resequenciamento foi escolhido visando cobrir a maior parte da diversidade genética presente na espécie estudada. |
Palavras-Chave: |
Genotipagem; Melhoramento genético; SNP array. |
Thesagro: |
Coffea canephora; DNA; Gene; Genoma. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170689/1/Desenvolvimento-e-validacao-do-chip-de-genotipagem-26K-Axiom-SNP.pdf
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Marc: |
LEADER 01707nam a2200241 a 4500 001 2084718 005 2018-01-10 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARNEIRO, F. de A. 245 $aDesenvolvimento e validação do chip de genotipagem 26K Axiom® SNP array em Coffea canephora.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA UFLA, 26., 2017, Lavras. Anais... Lavras: UFLA$c2017 520 $aA produção mundial de café é altamente afetada pelas mudanças climáticas, consequentemente, obter plantas adaptadas a este cenário de clima alterado torna-se muito importante. Com os recentes avanços na genômica do cafeeiro, como o sequenciamento do genoma de C. canephora, o objetivo deste trabalho foi desenvolver e validar o chip de genotipagem de DNA para C. canephora (26K Axiom SNP array), visando uma plataforma de genotipagem confiável e de alto rendimento, a ser utilizada nos programas de melhoramento da espécie. A construção do chip foi feita utilizando-se dados gerados a partir do resequenciamento genômico de pools formados por indivíduos dos diferentes grupos de diversidade encontrados na espécie e por indivíduos de C. canephora Conilon, pertencentes aos principais programas de melhoramento no Brasil. Este painel de resequenciamento foi escolhido visando cobrir a maior parte da diversidade genética presente na espécie estudada. 650 $aCoffea canephora 650 $aDNA 650 $aGene 650 $aGenoma 653 $aGenotipagem 653 $aMelhoramento genético 653 $aSNP array 700 1 $aMARRACCINI, P. 700 1 $aSILVA JUNIOR, O. B. da 700 1 $aGRATTAPAGLIA, D. 700 1 $aANDRADE, A. C.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
06/11/2020 |
Data da última atualização: |
06/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LEMOS, M. P. L.; SARAIVA, M. M. S.; LEITE, E. L.; SILVA, N. M. V.; VASCONCELOS, P. C.; GIACHETTO, P. F.; FREITAS NETO, O. C.; GIVISIEZ, P. E. N.; GEBREYES, W. A.; OLIVEIRA, C. J. B. |
Afiliação: |
MATEUS P. L. LEMOS, CCA/UFPB; MAURO M. S. SARAIVA, CCA/UFPB; ELMA L. LEITE, CCA/UFPB; NÚBIA M. V. SILVA, CCA/UFPB; PRISCYLLA C. VASCONCELOS, CCA/UFPB; POLIANA FERNANDA GIACHETTO, CNPTIA; OLIVEIRO C. FREITAS NETO, UFMG; PATRÍCIA E. N. GIVISIEZ, CCA/UFPB; WONDWOSSEN A. GEBREYES, The Ohio State University, Columbus; CELSO J. B. OLIVEIRA, CCA/UFPB, The Ohio State University, Columbus. |
Título: |
The posthatch prophylactic use of ceftiofur affects the cecalmicrobiota similar to the dietary sanguinarine supplementationin broilers. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Poultry Science, v. 99, n. 11, p. 6013-6021, Nov. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.06.078 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract. The prophylactic administration of ceftiofur to newly hatched chicks is a common practice in some hatcheries worldwide to mitigate early gastrointestinal infections caused by Enterobacteriaceae. In spite of the crucial role of the gut microbiome for the broiler's health, there is still limited information on how the microbial composition is affected by such procedure. We investigated the effects of posthatch prophylactic application of ceftiofur on the cecal microbiota of 14-day-old broilers fed regular or sanguinarine-supplemented diets. DNA samples were extracted from cecal contents, amplified for the V3-V4 regions of the microbial 16S rRNA gene, and sequenced in a high-throughput sequencing platform (Illumina MiSeq). After downstream bioinformatics and statistical analyses, our results demonstrated that both ceftiofur and sanguinarine treatments similarly increased the proportions of the phylum Bacteroidetes and the genera Bacteroides and Megamonas, whereas reduced the relative abundances of Firmicutes and Lachnospiraceae in the ceca of the birds. Such changes are probably associated with increased carbohydrate fermentation processes favoring the production of short-chain fatty acids. This was also corroborated by the functional prediction findings, which suggest an increase in some metabolic pathways associated with digestibility in broilers receiving ceftiofur. Considering that antimicrobial stewardship in animal production systems is strongly needed to mitigate the threat of antimicrobial resistance, our findings show that supplementation with a phytogenic feed additive can lead to a similar microbial composition in the ceca of commercial broiler chickens, suggesting that the use of alternative products could lead to functional modifications without increasing pressure for antimicrobial resistance. MenosAbstract. The prophylactic administration of ceftiofur to newly hatched chicks is a common practice in some hatcheries worldwide to mitigate early gastrointestinal infections caused by Enterobacteriaceae. In spite of the crucial role of the gut microbiome for the broiler's health, there is still limited information on how the microbial composition is affected by such procedure. We investigated the effects of posthatch prophylactic application of ceftiofur on the cecal microbiota of 14-day-old broilers fed regular or sanguinarine-supplemented diets. DNA samples were extracted from cecal contents, amplified for the V3-V4 regions of the microbial 16S rRNA gene, and sequenced in a high-throughput sequencing platform (Illumina MiSeq). After downstream bioinformatics and statistical analyses, our results demonstrated that both ceftiofur and sanguinarine treatments similarly increased the proportions of the phylum Bacteroidetes and the genera Bacteroides and Megamonas, whereas reduced the relative abundances of Firmicutes and Lachnospiraceae in the ceca of the birds. Such changes are probably associated with increased carbohydrate fermentation processes favoring the production of short-chain fatty acids. This was also corroborated by the functional prediction findings, which suggest an increase in some metabolic pathways associated with digestibility in broilers receiving ceftiofur. Considering that antimicrobial stewardship in animal production systems is strongly needed to mitiga... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
16S rRNA; Aplicação profilática pós-parto; Bioinformática; Broiler; Cecal microbiota. |
Thesagro: |
Análise Estatística; Frango; Frango de Corte. |
Thesaurus NAL: |
Bioinformatics; Broiler chickens; Ceftiofur; Sanguinarine; Statistical analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217539/1/AP-Posthatch-prophylactic-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 03063naa a2200397 a 4500 001 2126346 005 2020-11-06 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.psj.2020.06.078$2DOI 100 1 $aLEMOS, M. P. L. 245 $aThe posthatch prophylactic use of ceftiofur affects the cecalmicrobiota similar to the dietary sanguinarine supplementationin broilers.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract. The prophylactic administration of ceftiofur to newly hatched chicks is a common practice in some hatcheries worldwide to mitigate early gastrointestinal infections caused by Enterobacteriaceae. In spite of the crucial role of the gut microbiome for the broiler's health, there is still limited information on how the microbial composition is affected by such procedure. We investigated the effects of posthatch prophylactic application of ceftiofur on the cecal microbiota of 14-day-old broilers fed regular or sanguinarine-supplemented diets. DNA samples were extracted from cecal contents, amplified for the V3-V4 regions of the microbial 16S rRNA gene, and sequenced in a high-throughput sequencing platform (Illumina MiSeq). After downstream bioinformatics and statistical analyses, our results demonstrated that both ceftiofur and sanguinarine treatments similarly increased the proportions of the phylum Bacteroidetes and the genera Bacteroides and Megamonas, whereas reduced the relative abundances of Firmicutes and Lachnospiraceae in the ceca of the birds. Such changes are probably associated with increased carbohydrate fermentation processes favoring the production of short-chain fatty acids. This was also corroborated by the functional prediction findings, which suggest an increase in some metabolic pathways associated with digestibility in broilers receiving ceftiofur. Considering that antimicrobial stewardship in animal production systems is strongly needed to mitigate the threat of antimicrobial resistance, our findings show that supplementation with a phytogenic feed additive can lead to a similar microbial composition in the ceca of commercial broiler chickens, suggesting that the use of alternative products could lead to functional modifications without increasing pressure for antimicrobial resistance. 650 $aBioinformatics 650 $aBroiler chickens 650 $aCeftiofur 650 $aSanguinarine 650 $aStatistical analysis 650 $aAnálise Estatística 650 $aFrango 650 $aFrango de Corte 653 $a16S rRNA 653 $aAplicação profilática pós-parto 653 $aBioinformática 653 $aBroiler 653 $aCecal microbiota 700 1 $aSARAIVA, M. M. S. 700 1 $aLEITE, E. L. 700 1 $aSILVA, N. M. V. 700 1 $aVASCONCELOS, P. C. 700 1 $aGIACHETTO, P. F. 700 1 $aFREITAS NETO, O. C. 700 1 $aGIVISIEZ, P. E. N. 700 1 $aGEBREYES, W. A. 700 1 $aOLIVEIRA, C. J. B. 773 $tPoultry Science$gv. 99, n. 11, p. 6013-6021, Nov. 2020.
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