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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/07/1996 |
Data da última atualização: |
13/02/2008 |
Autoria: |
MARQUES, E. S.; FAQUIN, V.; GUIMARAES, P. T. G. |
Título: |
Efeito do calcário e gesso na nutrição e produção do cafeeiro: I. teores foliares de Ca, Mg, K e S. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.2, p. 1073-1075. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil; Coffee; Cultivar Catuai; Sulphur. |
Thesagro: |
Café; Calcário; Cálcio; Cerrado; Coffea Arábica; Enxofre; Fertilidade; Gesso; Magnésio; Nutrição; Potássio; Produção. |
Thesaurus Nal: |
calcium; gypsum; liming materials; magnesium; potassium. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01047naa a2200385 a 4500 001 1364646 005 2008-02-13 008 1995 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARQUES, E. S. 245 $aEfeito do calcário e gesso na nutrição e produção do cafeeiro$bI. teores foliares de Ca, Mg, K e S. 260 $c1995 650 $acalcium 650 $agypsum 650 $aliming materials 650 $amagnesium 650 $apotassium 650 $aCafé 650 $aCalcário 650 $aCálcio 650 $aCerrado 650 $aCoffea Arábica 650 $aEnxofre 650 $aFertilidade 650 $aGesso 650 $aMagnésio 650 $aNutrição 650 $aPotássio 650 $aProdução 653 $aBrasil 653 $aCoffee 653 $aCultivar Catuai 653 $aSulphur 700 1 $aFAQUIN, V. 700 1 $aGUIMARAES, P. T. G. 773 $tIN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995.$gv.2, p. 1073-1075.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
14/11/2017 |
Data da última atualização: |
06/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MENEZES, E. de A.; OLIVEIRA, A. F. de; FRANÇA, C. de J.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
Eveline de Abreu Menezes, Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira; Aline Fernandes de Oliveira, UFSCar; Célia de Jesus França, Faculdade ASSER; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Bioaccessibility of Ca, Cu, Fe, Mg, Zn, and crude protein in beef, pork and chicken after thermal processing. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 240, p. 75-83, 2018. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.090 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The bioaccessibility of Ca, Cu, Fe, Mg, Zn, and crude protein was evaluated after submitting beef, pork, and chicken to five different thermal treatments. The bioaccessibility of crude protein and metals were simulated by using in vitro enzymatic digestion with a gastric fluid solution and dialysability approach. Inductively coupled plasma optical spectrometry was used to quantify the dialyzable fraction and the total mineral content after microwave-assisted digestion. Graphite furnace atomic absorption spectrometry quantified Cu in chicken dialyzable fraction. The increase of temperature and heat exposure period decreased the protein bioaccessibility. Considering the total and dialyzable fraction, beef is an important source of Cu, Fe, Mg, and Zn to the human diet. The results of Fourier-transform infrared spectroscopy indicated physical changes in the treated samples related to protein denaturation, which was probably responsible for the decreased bioaccessibility of minerals and protein, mainly at higher temperatures. |
Palavras-Chave: |
Infrared characterization; Metal bioaccessibility; Thermally processed meat. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01790naa a2200229 a 4500 001 2079663 005 2018-04-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.07.090$2DOI 100 1 $aMENEZES, E. de A. 245 $aBioaccessibility of Ca, Cu, Fe, Mg, Zn, and crude protein in beef, pork and chicken after thermal processing.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe bioaccessibility of Ca, Cu, Fe, Mg, Zn, and crude protein was evaluated after submitting beef, pork, and chicken to five different thermal treatments. The bioaccessibility of crude protein and metals were simulated by using in vitro enzymatic digestion with a gastric fluid solution and dialysability approach. Inductively coupled plasma optical spectrometry was used to quantify the dialyzable fraction and the total mineral content after microwave-assisted digestion. Graphite furnace atomic absorption spectrometry quantified Cu in chicken dialyzable fraction. The increase of temperature and heat exposure period decreased the protein bioaccessibility. Considering the total and dialyzable fraction, beef is an important source of Cu, Fe, Mg, and Zn to the human diet. The results of Fourier-transform infrared spectroscopy indicated physical changes in the treated samples related to protein denaturation, which was probably responsible for the decreased bioaccessibility of minerals and protein, mainly at higher temperatures. 653 $aInfrared characterization 653 $aMetal bioaccessibility 653 $aThermally processed meat 700 1 $aOLIVEIRA, A. F. de 700 1 $aFRANÇA, C. de J. 700 1 $aSOUZA, G. B. de 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tFood Chemistry$gv. 240, p. 75-83, 2018.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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