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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Pantanal.
Data corrente:  08/11/2019
Data da última atualização:  08/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORRÊA, A. C.; CARMONA, V. B.; SIMÃO, J. A.; GALVANI, F.; MARCONCINI, J. M.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  ANA CAROLINA CORRÊA; VITOR BRAIT CARMONA, UFSCar; JOSÉ ALEXANDRE SIMÃO, UFSCar; FABIO GALVANI, CPAP; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Cellulose nanocrystals from fibers of Macauba (Acrocomia Aculeata) and Gravata (Bromelia Balansae) from Brazilian Pantanal.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Polymers, v. 11, n. 1785, p. 1-19, 2019.
DOI:  doi:10.3390/polym11111785
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cellulose nanocrystals (CNC) were obtained from macauba and gravata fibers. Macauba (or Bocaiuva) is a palm tree found throughout most of Brazil and Gravata is an abundant kind of bromeliab with 1-2m long leaves, found in Brazilian Pantanal and Cerrado. The raw fibers of both fibers were mercerized with NaOH solutions and bleached; they were then submitted to acid hydrolysis using H2SO4 at 45 ?C, varying the hydrolysis time from 15 up to 75 min. The fibers were analyzed by X-ray diffraction (XRD), FTIR Spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM) and thermal stability by thermogravimetric analysis (TG). XRD patterns did not present changes in the crystal structure of cellulose after mercerization, but it was observed a decrease of hemicellulose and lignin contents, and consequently an increase of cellulose content with the increase of NaOH solution concentration in the mercerization. After acid hydrolysis, the cellulose nanocrystals (CNC) were also analyzed by transmission electron microscopy (TEM) which showed an acicular or rod-like aspect and nanometric dimensions of CNC from both fibers, but the higher values of aspect ratio (L/D) were found on CNC obtained from gravata after 45 min of acid hydrolysis. The mercerization and subsequent bleaching of fibers influenced the crystallinity index and thermal stability of the resulting CNC, but their properties are mainly influenced by the hydrolysis time, i. e., there is an increase in crystallinity and thermal stability up ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cellulose nanocrystals; Characterization; Pantanal fibers.
Thesagro:  Celulose; Fibra Vegetal; Gravata; Macaúba.
Thesaurus Nal:  Acrocomia; Cellulose; Nanocrystals; Plant fibers.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204457/1/Cellulose-nanocrystals-macauba-gravata-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17287 - 1UPCAP - DDPROCI.19-1312019.0220
CPAP60449 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLIU, J.; HULL, V.; BATISTELLA, M.; DEFRIES, R.; DIETZ, T.; FU, F.; HERTEL, T. W.; IZAURRALDE, R. C.; LAMBIN, E. F.; LI, S.; MARTINELLI, L. A.; MCCONNELL, W. J.; MORAN, E. F.; NAYLOR, R.; OUYANG, Z.; POLENSKE, K. R.; REENBERG, A.; ROCHA, G. DE M.; SIMMONS, C. S.; VERBURG, P. H.; VITOUSEK, P. M.; ZHANG, F.; ZHU, C. Framing sustainability in a telecoupled world. Ecology and Society, v. 18, n. 2, jun. 2013. 19 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoHERRERO, M.; THORNTON, P. K.; MASON-D'CROZ, D.; PALMER, J.; BENTON, T. G.; BODIRSKY, B. L.; BOGARD, J. R.; HALL, A.; LEE, B.; NYBORG, K.; PRADHAN, P.; BONNETT, G. D.; BRYAN, B. A.; CAMPBELL, B. M.; CHRISTENSEN, S.; CLARK, M.; COOK, M. T.; BOER, I. J. M. de; DOWNS, C.; DIZYEE, K.; FOLBERTH, C.; GODDE, C. M.; GERBER, J. S.; GRUNDY, M.; HAVLIK, P.; JARVIS, A.; KING, R.; LOBOGUERRERO, A. M.; LOPES, M. A.; MCLNTYRE, C. L.; NAYLOR, R.; NAVARRO, J.; OBERSTEINER, M.; PARODI, A.; PEOPLES, M. B.; PIKAAR, I.; POPP, A.; ROCKSTROM, J.; ROBERTSON, M. J.; SMITH, P.; STEHFEST, E.; SWAIN, S. M.; VALIN, H.; VAN WIJK, M.; VAN ZANTEN, H. H. E.; VERMEULEN, S.; VERVOORT, J.; WEST, P. C. Innovation can accelerate the transition towards a sustainable food system. Nature Food, v. 1, p. 266-272, May 2020. Perspective.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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