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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Elementos de dendrologia. Santa Maria: Ed. da Universidade Federal de Santa Maria, [1995?]. 163 p. il.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas; Embrapa Pecuária Sul.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Areais no sudoeste do Rio Grande do Sul: elementos para uma historia natural. Ciencia & Ambiente, Santa Maria, v.3, n.5, p.65-89, 1992.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia do xilema secundário de Mimosa incana (Spreng.) Benth. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 6, n. 1, p. 53-63, nov. 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia descritiva do lenho de Feijoa sellowiana Berg. Ciência e Natura, Santa Maria, n. 6, p. 117-125, dez. 1984.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de Acacia bonariensis Gill. Ex Hook. Et. Arn. Ciência Rural, Santa Maria, RS, v. 26, n. 2, p. 209-216, maio/ago. 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de Acacia nitidifolia Speg. (Leguminosae Mimosoideae). Ciência Florestal, Santa Maria, v. 1, n. 1, p. 46-63, nov. 1991.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de casca do marica, Mimosa bimucronata (DC.) O. Kuntze. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 3, n. 1, p. 85-106, nov. 1993.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de Colletia paradoxa (Spreng.) Escalante. Ciência e Natura, Santa Maria, n. 5, p. 161-170, dez. 1983.

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9.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de Eugenia involucrata DC. (Myrtaceae). Ciência e Natura, Santa Maria, n. 6, p. 127-136, dez. 1984.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia da madeira de Maba inconstans (Jacq.) Gris. (Ebenaceae). Ciência e Natura, Santa Maria, n. 5, p. 153-160, dez. 1983.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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11.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Anatomia das madeiras do genero Acacia, nativas e cultivadas na Estado do Rio Grande do Sul Floresta, Curitiba, v.20, n.1/2, p.111-111, 1990

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12.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Descrição e classificação botânica de Acacia ibirocayyensis Marchiori, nov. sp. Ciência e Natura, Santa Maria, n. 6, p. 101-107, dez. 1984.

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13.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Estudo microscópico da madeira de sete-capotes, Campomanesia guazumaefolia (Camb.) Berg., Myrtaceae. Ciência Rural, Santa Maria, RS, v. 28, n. 1, p. 47-51, 1998.

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14.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. A estrutura do xilema secundário de Mimosa dadeoides Benth. (Leguminosae Mimosoideae). Ciência e Natura, Santa Maria, n. 4, p. 107-113, dez. 1982.

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15.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Estudo anatômico de lenho de Inga striata Benth. Ciência e Natura, Santa Maria, n. 6, p. 109-116, dez. 1984.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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16.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Estudo anatômico do xilema secundário de Cassia corymbosa Lam. (Leguminosae Caesalpinioedeae). Ciência e Natura, Santa Maria, n. 5, p. 179-186, dez. 1983.

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17.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Estudo anatômico do xilema sucundário e da casca de Acacia recurva Benth. (Leguminosae Mimosoideae). Ciência e Natura, Santa Maria, n. 4, p. 95-105, dez. 1982.

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18.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Dendrologia das angiospermas: das bixáceas às rosáceas. Santa Maria: Ed. da Universidade Federal de Santa Maria, [2000?]. 240 p. il.

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19.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Dendrologia das angiospermas: leguminosas. Santa Maria: Ed. da Universidade Federal de Santa Maria, [1997?]. 199p.

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20.Imagem marcado/desmarcadoMARCHIORI, J. N. C. Dendrologia das angiospermas: das magnoliaceas as flacurtiaceas. Santa Maria: Ed. da UFSM, 1997. 271p.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/08/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  WELKE, J. E.; ZANUS, M. C.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Juliane Elisa Welke; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Cláudia Alcaraz Zini.
Título:  Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 59, p. 85-99, 2014.
Idioma:  Português
Notas:  DOI 10.1016/j.foodres.2014.02.002
Conteúdo:  The quantitative determination of volatile compounds of Chardonnay wines using HS-SPME-GC × GC/TOFMS along with the determination of odor activity value (OAV) and relative odor contribution (ROC) of volatiles are reported for the first time. The use of GC × GC/TOFMS for the analysis of Chardonnay wine of Serra Gaucha resulted in the tentative identification of 243 compounds, showing the superior performance of this analytical technique for this specific varietal wine, considering that the number of compounds usually separated by 1D-GC for this type of wine is lower. Furthermore, 42 compounds co-eluted in the first dimension and 34 of them were separated in the second dimension, while the others were resolved by spectral deconvolution (8), which indicates that the conventional 1D-GC/MS may result in misleading results. The calculation of OAV and ROC allowed the determination of the volatile compounds that presented the greater contribution to wine aroma. Ethyl octanoate, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, and beta-damascenone showed the highest OAV and ROC values, although other 43 compounds showed also potential to contribute to wine aroma. Figures of merit of the developed method were: accuracies from 92.4 to 102.6%, repeatability from 1.2% to 13.4%, LOD from 0.001 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 2.554 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate), LOQ from 0.003 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 7.582 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate).
Palavras-Chave:  Chardonnay; Odor activity value; Relative odor contribution.
Thesagro:  Aroma; Cromatografia gasosa; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/107375/1/Welke2014-Aroma-Chardonnay.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV15211 - 1UPCAP - DD
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