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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Rondônia; Embrapa Soja; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
20/10/1992 |
Data da última atualização: |
26/09/2014 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
MANDARINO, J. M. G. |
Título: |
Coloração esverdeada nos grãos de soja e seus derivados. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Londrina: Embrapa Soja, 2005. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(Embrapa Soja. Comunicado Técnico, 77). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Condições de estresse climático e incidência de grãos verdes; Gr]aos esverdeados e seus efeitos sobre a qualidade da soja e seus derivados. |
Palavras-Chave: |
Coloração - Semente - Soja; Estresse climático; Grão verde; Semente - Estresse - Soja. |
Thesagro: |
Dano; Grão; Qualidade; Soja. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPSO-2009-09/25671/1/soja_verde77.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/06/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VOLLET-NETO, A.; MAIA-SILVA, C.; MENEZES, C.; IMPERATRIZ-FONSECA, V. L. |
Afiliação: |
Ayrton VOLLET-NETO, USP; Camila MAIA-SILVA, USP / Universidade Federal Rural do Semi-Árido; CRISTIANO MENEZES, CPATU; Vera Lucia IMPERATRIZ-FONSECA, USP / Universidade Federal Rural do Semi-Árido / ITV. |
Título: |
Newly emerged workers of the stingless bee Scaptotrigona aff. depilis prefer stored pollen to fresh pollen. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Apidologie, v. 48, n. 2, p. 204-210, Mar. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Like in honey bees, the pollen collected and stored by stingless bees usually undergoes a fermentation process characterized by increase in moisture, lactic acid, and proliferation of microorganisms. We tested whether 2-day-old Scaptotrigona aff. depilis workers were more attracted to and consumed fermented pollen from old pollen pots (>7 days) or fresh pollen collected from the corbicula of foragers. In each bioassay, we offered both types of pollen to 40 inexperienced workers of one colony for 24 min, and repeated the procedure in ten different colonies. In all cases, there were more bees feeding on the fermented pollen, which was 2.2 times more consumed than the fresh pollen. Our results suggested that fermented pollen attracted more bees potentially due to innate preference of young bees, higher levels of attractant substances present in fermented pollen, or due to associative learning reminiscent from larvae feeding habits. |
Thesagro: |
Abelha; Nutrição; Pólen. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 01521naa a2200193 a 4500 001 2071130 005 2021-12-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVOLLET-NETO, A. 245 $aNewly emerged workers of the stingless bee Scaptotrigona aff. depilis prefer stored pollen to fresh pollen.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aLike in honey bees, the pollen collected and stored by stingless bees usually undergoes a fermentation process characterized by increase in moisture, lactic acid, and proliferation of microorganisms. We tested whether 2-day-old Scaptotrigona aff. depilis workers were more attracted to and consumed fermented pollen from old pollen pots (>7 days) or fresh pollen collected from the corbicula of foragers. In each bioassay, we offered both types of pollen to 40 inexperienced workers of one colony for 24 min, and repeated the procedure in ten different colonies. In all cases, there were more bees feeding on the fermented pollen, which was 2.2 times more consumed than the fresh pollen. Our results suggested that fermented pollen attracted more bees potentially due to innate preference of young bees, higher levels of attractant substances present in fermented pollen, or due to associative learning reminiscent from larvae feeding habits. 650 $aAbelha 650 $aNutrição 650 $aPólen 700 1 $aMAIA-SILVA, C. 700 1 $aMENEZES, C. 700 1 $aIMPERATRIZ-FONSECA, V. L. 773 $tApidologie$gv. 48, n. 2, p. 204-210, Mar. 2017.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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