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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  20/04/2004
Data da última atualização:  20/04/2004
Autoria:  MATZENAUER, R.; MALUF, J. R. T.; BUENO, A. C.
Título:  Relações entre a evapotranspiração máxima do feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) com a evapotranspiração de referência e com a radiação solar global.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Agrometeorologia, Santa Maria, v. 7, n. 2, p. 173 -178, 1999
Idioma:  Português
Conteúdo:  A baixa disponibilidade hídrica é um dos fatores limitantes ao crescimento e desenvolvimento da cultura do feijoeiro no Rio Grande do Sul, causando com frequência, redução significativa na safra desta cultura. Estudos visando a determinação de coeficientes de estimativa do consumo de água da cultura são importantes para a recomendação de suplementação hídrica, buscando a minimização do problema.
Palavras-Chave:  Evapotranspiração de referência; Evapotranspiração máxima; Feijoeiro; Radiação solar global.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  01/02/2023
Data da última atualização:  24/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 3
Autoria:  SILVA, I. C. da; CONCEIÇÃO, E. O. A.; PEREIRA, D. S.; ROGEZ, H.; MUTO, N. A.
Afiliação:  IAGO CASTRO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; EVESON OSCAR ALMEIDA CONCEIÇÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; DANIEL SANTIAGO PEREIRA, CPATU; HERVÉ ROGEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; NILTON AKIO MUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ.
Título:  Evaluation of the antimicrobial capacity of bacteria isolated from stingless bee (Scaptotrigona aff. postica) honey cultivated in açai (Euterpe oleracea) monoculture.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Antibiotics, v. 12, n. 2, Article 223, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/antibiotics12020223
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Many antimicrobial compounds have been seeking to protect the human body against pathogenic microbial infections. In recent times, there has been considerable growth of pathogens resistant to existing drugs due to the inappropriate use of antibiotics. In the present study, bacteria isolated from the honey of stingless bees native to the Amazon called Scaptotrigona aff. postica and Apis mellifera were used to determine their potential antimicrobial properties and characterize the medium cultivated with isolated bacteria. The results showed inhibition of nine isolates. Among these isolates, SCA12, SCA13, and SCA15 showed inhibitory activity similar to that of vancomycin, which was used as a positive control. The SCA13 strain obtained the best results with antimicrobial extract against the tested pathogens; the species was identified as Enterococcus faecalis, and its lyophilized extract was characterized by temperature, pH, and trypsin, in which they showed antimicrobial activity. This work shows that bacteria isolated from the stingless bee honey, Scaptotrigona aff. postica, have the potential to produce antimicrobial substances.
Palavras-Chave:  Abelha sem ferrão; Atividade antimicrobiana; Compostos derivados de plantas.
Thesagro:  Abelha; Apis Mellifera; Mel.
Thesaurus NAL:  Honey; Stingless bees.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151435/1/EvaluationOfTheAntimicrobial.pdf
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Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU58656 - 1UPCAP - DD
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