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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  08/02/2010
Data da última atualização:  01/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAIA, S. M. F.; XAVIER, F. A. S.; OLIVEIRA, T. S.; MENDONÇA, E. S.; ARAUJO FILHO, J. A. de.
Afiliação:  Stoércio Malta Ferreira Maia, Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza; Francisco Alisson S. Xavier, Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza.; Teógenes Senna Oliveira, Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza.; Eduardo Sá Mendonça, Universidade Federal de Viçosa (UFV), Viçosa, MG.; João Ambrósio de Araújo Filho, Embrapa Caprinos (CNPC).
Título:  Organic carbon pools in a luvisol under agroforestry and conventional farming systems in the semi-arid region of Ceará, Brazil.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Agroforestry Systems, v. 71, n. 2, p. 127-138, 2007.
DOI:  10.1007/s10457-007-9063-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Many environmental benefits have been attributed to agroforestry systems in various ecosystems around the world. However, there is a limited amount of information to evaluate this agricultural system in the semi-arid region, specifically in the region of Ceara´, Brazil. The objective of this work was to evaluate five agricultural (four agroforestry and one conventional) systems in order to test the hypothesis that the agroforestry systems promote an increase in the soil organic carbon stocks and organic carbon pools, thus improving soil quality. The following treatments were tested: agrosilvopasture (AGP), silvopasture (SILV), traditional agroforestry (TRAG), intensive cropping (IC), and native forest (NF). The soil samples were collected at four depths: 0-6, 6-12, 12-20 and 20-40 cm. Total soil organic carbon stocks and the organic carbon pools (microbial biomass-C, mineralizable-C, oxidizable-C, free, occluded light fraction organic matter, and C in the humic substances) were analyzed. After 5 years of experimental cultivation, the soil under the SILV system presented the best results for the attributes studied, preserving, and in some cases, improving these attributes, when compared to the other conditions. The traditional agroforestry system (TRAG) reduced total organic carbon stocks and, consequently, C in some organic matter compartments, indicating that the fallow period was not sufficient to maintain soil quality. The AGP and IC systems presented significant losses i... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agroforestry systems; Carbono orgânico de solo; Northeastern; Qualidade do solo.
Thesagro:  Solo Orgânico.
Thesaurus Nal:  Agroforestry; Arid lands; Brazil; Carbon sinks; Conventional tillage; Semiarid soils; Semiarid zones; Soil organic carbon; Soil quality.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC22680 - 1UPCAP - DDSP 05426SP 05426
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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  23/01/2008
Data da última atualização:  15/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  SNELLING, W. M.; CHIU, R.; SCHEIN, J. E.; HOBBS, M.; ABBEY, C. A.; ADELSON, D. L.; AERTS, J.; BENNETT, G. L.; BOSDET, I. E.; BOUSSAHA, M.; BRAUNING, R.; CAETANO, A. R.; COSTA, M. M.; CRAWFORD, A. M.; DALRYMPLE, B. P.; EGGEN, A.; WIND, A. E. van der; FLORIOT, S.; GAUTIER, M.; GILL, C. A.; GREEN, R. D.; HOST, R.; JANN, O.; JONES, S. J. M.; DAPPES, S. M.; KEELE, J. W.; JONG, P. J. de; LARKIN, D. M.; LEWIN, J. A.; MCEWAN, J. C.; MCKAY, S.; MARRA, M. A.; MATHEWSON, C. A.; MATUKUMALLI, L. K.; MOORE, S. S.; MURDOCH, B.; NICHOLAS, F. W.; OSOEGAWA, K.; ROY, A.; SALIH, H.; SCHIBLE, L.; SCHNAGEL, R. D.; SILVERI, L.; SKOW, L. C.; SMITH, T. P. L.; SONSTEGARD, T. S.; TAYLOR, J.; TELLAM, R.; TASSELL, C. P. van; WILLIAMS, J. L.; WOMACK, J. E.; WYE, N. H.; YANG, G.; ZHAO, S.
Afiliação:  Warren M. Snelling, US Meat Animal Research Center; Readman Chiu, Genome Sciences Centre; Jacqueline E. Schein, Genome Sciences Centre; Matthew Hobbs, Cooperative Research Centre for Innovative Dairy Products; Colette A. Abbey, Texas A & M University; David L. Adelson, Texas A & M University; Jan Aerts, Roslin Institute; Gary L. Bennett, US Meat Animal Research Center; Ian E. Bosdet, Genome Sciences Centre; Mekki Boussaha, INRA; Rudiger Brauning, AgResearch Invermay; Alexandre Rodrigues Caetano, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Marcos Mota do Carmo Costa, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Allan M. Crawford, AgResearch Invermay; Brian P. Dalrymple, CSIRO Livestock Industries; André Eggen, INRA; Annelie Everts van der Wind, University of Illinois at Urbana; Sandrine Floriot, INRA; Mathieu Gautier, INRA; Clare A. Gill, Texas A & M University; Ronnie D. Green, USDA-ARS; Robert Holt, Genome Sciences Centre; Oliver Jann, Roslin Institute; Steven J. M Jones, Genome Sciences Centre; Steven M. Kappes, USDA-ARS; John W. Keele, US Meat Animal Research Center; Pieter J. de Jong, Children's Hospital Oakland Research Institut; Denis M. Larkin, University of Illinois at Urbana; Harris A. Lewin, University of Illinois at Urbana; John C. McEwan, AgResearch Invermay; Stephanie McKay, University of Alberta; Marco A. Marra, Genome Sciences Centre; Carrie A. Mathewson, Genome Sciences Centre; Lakshmi K. Matukumalli USDA ARS; Stephen S. Moore, University of Alberta; Brenda Murdoch, University of Alberta; Frank W. Nicholas, Cooperative Research Centre for Innovative Dairy Products; Kazutoyo Osoegawa, Children's Hospital Oakland Research Institut; Alice Roy, Genoscope; Hanni Salih, Texas A & M University; Laurent Schibler, INRA; Robert D. Schnabel, Animal Science Research Center; Licia Silveri, Instituto di Zootecnica Università Cattolica del S. Cuore; Loren C. Skow, Texas A & M University; Timothy P. L. Smith, US Meat Animal Research Center; Tad S. Sonstegard, USDA; Jeremy F. Taylor, Animal Science Research Center; Ross Tellam, CSIRO Livestock Industries; Curtis P. Van Tassell USDA ARS; John LWilliams USDA ARS; James E. Womack, Texas A & M University; Natasja H. Wye, Genome Sciences Centre; George Yang, Genome Sciences Centre; Shaying Zhao, The Institute for Genomic Research.
Título:  A physical map of the bovine genome.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Genome Biology, 8, p. R165, 2007.
Idioma:  Inglês
Thesagro:  Bovino; Genoma.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178177/1/ID-28831-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN28831 - 1UPCAP - DDSP 1934819348
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