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Registros recuperados : 186 | |
102. | | ANDRADE, J. S.; MAIA, G. A.; HOLANDA, L, F. F. de; SALES, M. G.; FIGUEIREDO, R. W. de. Estudo do processamento e estabilidade do creme de amendoa da castanha de caju Revista Brasileira de Fruticultura, v.11, n.3, p.47-53, Cruz das Almas,1989 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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103. | | LIMA, A. da S.; FIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; LIMA, J. R.; SOUSA, P. H. M. de. Estudo da estabilidade de melões desidratados obtidos por desidratação osmótica seguida de secagem convencional. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v.26, n.1, p.107-109, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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104. | | JALES, K. A.; MAIA, G. A.; GARRUTI, D. S.; SOUZA NETO, M. A.; JANZANTTI, N. S.; FRANCO, M. R. B. Evaluación de los dados compuestos odoríferos del jugo de maracuyá amarillo por GC-MS y GC-O (OSME). Noticias Técnicas del Laboratorio, Mannheim, v.13, n.3, p.12-14, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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105. | | PIMENTEL, M. L.; MAIA, G. A.; OLIVEIRA, G. S. F. de; MONTEIRO, J. C. S.; SILVA JUNIOR, A. Influencia do processamento sobre a vitamina C do suco da acerola (Malpighia glabra L.).1 Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal-SP, v.23, n.1, p.143-146, 2001 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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106. | | ANDRADE, J. de S.; MAIA, G. A.; HOLANDA, L. F. F. de; SALES, M. G.; RAIMUNDO, W. de F. Influencia do teor de umidade na estabilidade de amendoas da castanha de caju (Anacardium occidentale, L.) Revista Brasileira de Fruticultura, v.12, n.1, p.23-33, Cruz das Almas, 1990 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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110. | | CARVALHO, J. M. de; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R, W, de; BRITO, E. S. de; RODRIGUES, S. Storage stability of a stimulant coconut water-cashew apple juice beverage. Journal of Food Processing and Preservation, England, v.31, p.178-189, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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111. | | SOUSA, P. H. M. de; MAIA, G. A.; AZEREDO, H. M. C. de; RAMOS, A. M.; FIGUEIREDO, R. W. de. Storage stability of a tropical fruit (cashew apple, acerola, papaya, guava and passion fruit) mixed nectar added caffeine. International Journal of Food Science and Technology, Londres, v. 45, n. 10, p. 2162-2166, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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112. | | BEZERRA, F. C.; ROSA, M. de F.; LEAL, F. R. R.; SOARES, I.; ROLIM, H. C. N.; MAIA, G. X. Use of green coir dust as substrate for tomato, pepper and eggplant seedling production. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 49., 2003, Fortaleza. Programa e resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2003. p. 110 Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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113. | | RAMOS, A. F.; SALMAN, A. K. D.; RÊGO, A. C. do; FATURI, C.; MAIA, G. F. N.; CAVALI, J.; PORTO, M. O.; SALES, M. F. L. Alimentos e alimentação. In: SALMAN, A. K. D.; PFEIFER, L. F. M. (Ed.). Pecuária leiteira na Amazônia. Brasília, DF: Embrapa, 2020. Cap. 13, p. 281-317. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
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114. | | SOUZA, M. do C. P. de; MAIA, G. A.; GUEDES, Z. B. de L.; ORIA, H. F.; HOLANDA, L. F. F. de. Amadurecimento natural e artificial do buriti. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.19, n.7, p. 891-896, jul. 1984. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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115. | | PINTO, L. G. C.; GARRUTI, D. dos S.; RODRIGUES, M. do C. P.; SOUZA NETO, M. A. de; MAIA, G. A.; FREITAS, M. M. de M. Alterações no perfil sensorial de suco de acerola em função do processamento industrial. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 15., 2007, Fortaleza-CE. Anais... Fortaleza: SBAAL, 2007. 5 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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116. | | SOUSA, P. H. M. de; RAMOS, A. M.; MAIA, G. A.; BRITO, E. S. de; GARRUTI, D. dos S.; FONSECA, A. V. V. da. Adição de extratos de Ginkgo biloba e Panax ginseng em néctares mistos de frutas tropicais. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 30, n. 2, p. 463-470, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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117. | | OLIVEIRA, M. A. de; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W. de; SOUZA, A. C. R. de; BRITO, E. S. de; AZEREDO, H. M. C. de. Addition of cashew tree gum to maltodextrin-based carriers for spray drying of cashew apple juice. International Journal of Food Science and Technology, v.44, n.3, p.641-645, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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119. | | OLIVEIRA, A. C. de; FIGUEIREDO, R. W. de; MAIA, G. A.; ALVES, R. E.; SOUZA FILHO, M. de S. M.; SOUSA, P. H. M. de. Efeito do tipo de corte nas características físico-químicas e microbiológicas do melão 'Cantaloupe' (cucumis melo L. Híbrido HY-MARK) minimamente processado. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.31, n.4, p.1095-1101, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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120. | | FREITAS, C. A. S. de; MAIA, G. A.; COSTA, J. M. C. da; FIGUEIREDO, R. W. de; SOUSA, P. H. M. de; FERNANDES, A. G. Estabilidade dos carotenoides, antocianinas e vitamina C presentes no suco tropical de acerola (Malpighia emarginata DC.) adoçado envasado pelos processos Hot-Fill e asséptico. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 5, p. 942-949, set./out. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 186 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Algodão. Para informações adicionais entre em contato com cnpa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
04/10/2022 |
Data da última atualização: |
05/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAÚJO, F. dos S.; ARRIEL, N. H. C.; MEDEIROS, E. P. de; LIMA, L. M. de; SOUZA, M. A. de; ANDRADE, A. P. de; BRUNO, R. de L. A. |
Afiliação: |
FERNANDO DOS SANTOS ARAÚJO, UFAPE; NAIR HELENA CASTRO ARRIEL, CNPA; EVERALDO PAULO DE MEDEIROS, CNPA; LIZIANE MARIA DE LIMA, CNPA; MAYARA ANDRADE DE SOUZA, CESMAC; ALBERÍCIO PEREIRA DE ANDRADE, UFAPE; RISELANE DE LUCENA ALCÂNTARA BRUNO, UFAPE. |
Título: |
Multi-level characterization of perennial cotton (Gossypium hirsutum L. race marie-galante Hutch.) populations from the northeastern Brazil to the breeding and conservation of this germplasm. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Genetic Resources and Crop Evolution, v. 69, p. 1219-1227, 2022. |
ISSN: |
1573-5109 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10722-021-01299-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The remaining populations of perennial cotton (Gossypium hirsutum L. r. marie-galante Hutch.) that occur in northeastern Brazil are part of the primary gene pool for the creation of modern upland cotton cultivars. Therefore, we present fiber technological properties, genetic diversity and population structure analysis of four populations of G. hirsutum L. r. marie-galante from Para&305;´ba state in Brazil, using the High-Volume Instrument (HVI) analytical system and Inter Simple Sequence Repeats (ISSRs) polymorphic loci, respectively. The fiber technological properties differed between populations. The average length, resistance, micronaire index, maturity index and count-strength-product of the populations are consistent with the fiber quality traits present in commercial upland cotton cultivars. The populations showed low levels of total (HT= 0.1305) and intrapopulation (HS = 0.0806) genetic diversity, besides high genetic differentiation (GST= 0.3824) and low indirect gene flow (Nm = 0.875) and are structured in two gene clusters by Bayesian inference. The positive relationship between genetic distance and geographical distance using the Mantel test (r=0.8364; p value=0.0038) suggests that genetic divergence among populations can be explained by spatial isolation. This information can support genetic conservation and the valuation of these populations for cotton breeding programs. |
Palavras-Chave: |
Cultivation; Diversidade genética. |
Thesagro: |
Algodão; Cultivo Perene; Gossypium Hirsutum Marie Galante; Landrace; Melhoramento Genético Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Cotton; Genetically modified plants; Gossypium; Landraces; Perennials; Semiarid soils; Species diversity. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02658naa a2200385 a 4500 001 2147114 005 2023-02-05 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1573-5109 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10722-021-01299-x$2DOI 100 1 $aARAÚJO, F. dos S. 245 $aMulti-level characterization of perennial cotton (Gossypium hirsutum L. race marie-galante Hutch.) populations from the northeastern Brazil to the breeding and conservation of this germplasm.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe remaining populations of perennial cotton (Gossypium hirsutum L. r. marie-galante Hutch.) that occur in northeastern Brazil are part of the primary gene pool for the creation of modern upland cotton cultivars. Therefore, we present fiber technological properties, genetic diversity and population structure analysis of four populations of G. hirsutum L. r. marie-galante from Para&305;´ba state in Brazil, using the High-Volume Instrument (HVI) analytical system and Inter Simple Sequence Repeats (ISSRs) polymorphic loci, respectively. The fiber technological properties differed between populations. The average length, resistance, micronaire index, maturity index and count-strength-product of the populations are consistent with the fiber quality traits present in commercial upland cotton cultivars. The populations showed low levels of total (HT= 0.1305) and intrapopulation (HS = 0.0806) genetic diversity, besides high genetic differentiation (GST= 0.3824) and low indirect gene flow (Nm = 0.875) and are structured in two gene clusters by Bayesian inference. The positive relationship between genetic distance and geographical distance using the Mantel test (r=0.8364; p value=0.0038) suggests that genetic divergence among populations can be explained by spatial isolation. This information can support genetic conservation and the valuation of these populations for cotton breeding programs. 650 $aCotton 650 $aGenetically modified plants 650 $aGossypium 650 $aLandraces 650 $aPerennials 650 $aSemiarid soils 650 $aSpecies diversity 650 $aAlgodão 650 $aCultivo Perene 650 $aGossypium Hirsutum Marie Galante 650 $aLandrace 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 653 $aCultivation 653 $aDiversidade genética 700 1 $aARRIEL, N. H. C. 700 1 $aMEDEIROS, E. P. de 700 1 $aLIMA, L. M. de 700 1 $aSOUZA, M. A. de 700 1 $aANDRADE, A. P. de 700 1 $aBRUNO, R. de L. A. 773 $tGenetic Resources and Crop Evolution$gv. 69, p. 1219-1227, 2022.
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