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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  17/12/2014
Data da última atualização:  06/01/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GONÇALVES, R. S.; NAVA, D. E.; ANDREAZZA, F.; LISBÔA, H.; NUNES, A. M.; GRÜTZMACHER, A. D.; VALGAS, R. A.; MAIA, A. H. N.; PAZIANOTTO, R. A. A.
Afiliação:  R. S. GONÇALVES, UFPEL; DORI EDSON NAVA, CPACT; F. ANDREAZZA, UFPEL; H. LISBÔA, UFPEL; A. M. NUNES; A. D. GRÜTZMACHER, UFPEL; RICARDO ALEXANDRE VALGAS, CPACT; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA.
Título:  Effect of constant temperatures on the biology, life table, and thermal requirements of aganaspis pelleranoi (Hymenoptera: Figitidae), a parasitoid of anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Environmental Entomology, v. 43, n. 2, p. 491-500, 2014.
ISSN:  0046-225X
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Aganaspis pelleranoi (Brèthes, 1924) (Hymenoptera: Figitidae) is a koinobiont endoparasitoid of larvae of species of the genus Anastrepha and of Ceratitis capitata. It is a candidate for use as a biological control agent, as under Þeld conditions, it may reach a parasitism rate of 62%. The objective of this study was to determine the effect of different constant temperatures on biological parameters of A. pelleranoi when parasitizing the larva of Anastrepha fraterculus (Wiedemann, 1830) (Diptera: Tephritidae), as well as to determine its thermal requirements. The study was conducted in environmental chambers at 18, 20, 22, 25, 28, and 30 +- 1.C; 70 +- 10% relative humidity; and a 12-h photophase. Females maintained at 18 and 20.C produced more progeny than females at other temperatures tested. The longevity of males and females was inversely proportional to temperature, ranging from 49.1 to 3.73 d for females and from 32.1 to 3.8 d for males at temperatures of 18-30.C, respectively. The duration of the biological cycle (egg-to-adult) was inßuenced by temperature, and ranged from 69.1 d at 18.C to 30 d at 25.C. No preimaginal development of A. pelleranoi occurred at 28 and 30.C. The relationship between temperature and the demographic parameters of A. pelleranoi showed a linear effect over the temperature range of 18-25.C. The lower temperature threshold and thermal constant were 11.69.C and 391.70 degree days, respectively.
Thesagro:  Anastrepha fraterculus; Entomologia; Fertilidade; Fruta; Longevidade; Mosca das frutas; Praga; Praga de planta; Temperatura.
Thesaurus Nal:  Aganaspis; Biological control; Fruit flies; Life tables; Parasitoids; Temperature.
Categoria do assunto:  --
O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA13297 - 1UPCAP - DD
CPACT17972 - 1UPCAP - DD001892014.00189
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  29/05/1995
Data da última atualização:  25/08/2015
Autoria:  FERREIRA, J. M. S.; WARWICK, D. R. N.; SIQUEIRA, L. A. (ed.).
Afiliação:  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Título:  A cultura do coqueiro no Brasil.
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 1994.
Páginas:  306 p.
ISBN:  85.85809.01.9
Idioma:  Português
Conteúdo:  Importância econômica do coqueiro: Introdução, Flutuação de preços, Panorama mundial, Distribuição geográfica e comércio internacional, Fontes de variação nas importações de óleos vegetais, Situação nacional. Morfologia do coqueiro: Introdução, Raíz, Caule, Folha, Inflorescência, Fruto. Ecofisiologia do coqueiro: Introdução, Temperatura, Umidade atmosférico, Pluviosidade, Intensidade luminosa/Radiação solar, Vento. Melhoramento genético do coqueiro: Introdução, Origem e distribuição do coqueiro, Sistema reprodutivo, Melhoramento genético, Cultura de embriões, Propagação vegetativa, Critérios de seleção de sementes, Campos de produção de sementes hídricas. Implantação e manejo da cultura do coqueiro: Introdução, Preparo da muda e plantio, Densidade de plantio, Manejo e tratos culturais, Colheita. Nutrição e adubação do coqueiro: Introdução, Principais solos cultivadas com coqueiro, Remoção de nutrientes pelo coqueiro, Funções e sintomas de deficiência dos nutrientes, Determinação da necessidade de adubação do coqueiro, Calagem e adubação do coqueiro. Pragas do coqueiro, Introdução, Coleoptera, Lepidoptera, Homoptera, Àcaros, Outras pragas. Doenças do coqueiro: Introdução, Queima-de-folhas, Lixa-pequena, Lixa-grande, Anel-vermelho, Murcha-de-phytomonas, Helmintosporiose, Podridão-seca.
Palavras-Chave:  Aspecto economico; Brasil; Coconut palm; Cocos; Coqueiro; Cultivation; Cultivo; Culture; Economic situation; General aspects; Management; Nucifera; Pest of plants; Plant diseases; production data.
Thesagro:  Coco; Cocos Nucifera; Doença de Planta; Fisiologia Vegetal; Manejo; Melhoramento Genético Vegetal; Morfologia Vegetal; Nutrição Vegetal; Praga de Planta; Produção Vegetal.
Thesaurus NAL:  Brazil; coconuts; plant anatomy; plant breeding; plant nutrition; plant physiology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC9293 - 1UMTLV - PP634.61F383c1995.064
CPATC9293 - 2UMTLV - PP634.61F383c1995.022
CPATC9293 - 4UMTLV - PP634.61F383c1999.137
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