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Registros recuperados : 177 | |
41. | | MAGALHAES, J. V. de; ALVES, V. M. C.; NOVAIS, R. F. de; MAGALHAES, J. R.; BAHIA FILHO, A. F. C. Ammonium absorption by maize (Zea mays, L.) under increasing periods of phosphorus starvation in nutritive solution. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PLANT-SOIL INTERACTIONS AT LOW pH, 4., 1996, Belo Horizonte. Abstracts/Programs. Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1996. p.54. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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43. | | SOUSA, S. M. de; PARENTONI, S. N.; GUIMARAES, C. T.; MAGALHAES, J. V. de; VASCONCELOS, M. J. V. de. Análise da morfologia do sistema radicular e da expressão de genes visando a associação com a eficiência na aquisição de fósforo em milho. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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44. | | PITTA, G. V. E.; COELHO, A. M.; ALVES, V. M. C.; FRANCA, G. E. de; MAGALHAES, J. V. de. Fertilidade de solos: calagem e gessagem. In: CRUZ, J. C.; VERSIANI, R. P.; FERREIRA, M. T. R. (Ed.). Cultivo do milho. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2000. (Embrapa Milho e Sorgo. Sistema de produção, 1). Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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48. | | AZEVEDO, G. C.; NEGRI, B. F.; MATOS, F. M.; SOUSA, S. M. de; MAGALHAES, J. V. de; GUIMARAES, C. T. Identificação de genes homólogos ao Pup1 e mapeamento de QTLs associados com morfologia radicular em milho (Zea mays). In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 2873-2879. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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49. | | SOUSA, S. M. de; PARENTONI, S. N.; GUIMARAES, C. T.; MAGALHAES, J. V. de; VASCONCELOS, M. J. V. de. Influence of phosphorus and sucrose in root morphology, biochemistry and physiology. In: ANNUAL MAIZE GENETICS CONFERENCE, 52., 2010, Riva del Garda, Italy. Program and abstracts... Riva del Garda: [s.n.], 2010. p. 50. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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56. | | RODRIGUES, F.; ROCHA, M. C. da; SILVA, L. A.; TARDIN, F. D.; MAGALHAES, J. V. de; SCHAFFERT, R. E. Avaliação de dez cultivares de sorgo em dois níveis de fósforo em solo de cerrado em casa de vegetação. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 27.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO , SPODOPTERA FRUGIPERDA, 3.; WORKSHOP SOBRE MANEJO E ETIOLOGIA DA MANCHA BRANCA DO MILHO, 2008, Londrina. Agroenergia, producao de alimentos e mudanças climáticas: desafios para milho e sorgo: trabalhos e palestras. [Londrina]: IAPAR; [Sete Lagoas]: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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59. | | DAMASCENO, C. M. B.; PARRELLA, R. A. da C.; SIMEONE, M. L. F.; SCHAFFERT, R. E.; MAGALHAES, J. V. de. Caracterização bioquímica de genótipos de sorgo quanto ao teor de lignina e análise molecular de rotas metabólicas visando à produção de etanol de segunda geração. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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60. | | RODRIGUES, F.; MAGALHAES, J. V. de; PINTO, C. A. B. P.; TARDIN, F. D.; SCHAFFERT, R. E. Critérios para a seleção de linhagens de sorgo eficientes e responsivas ao fósforo. Revista Caatinga, Mossoró, v. 27, n. 4, p. 75-84, out./dez. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 177 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/05/2019 |
Data da última atualização: |
14/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S. |
Afiliação: |
Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA. |
Título: |
Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019. |
DOI: |
10.1590/1984-70332019v19n1a11 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; Cassava. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01622naa a2200217 a 4500 001 2108981 005 2019-10-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1984-70332019v19n1a11$2DOI 100 1 $aARAÚJO, F. das C. B. de 245 $aChemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $a'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. 650 $aAmazonia 650 $aCassava 650 $aMandioca 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aFARIAS NETO, J. T. de 700 1 $aSILVA, R. de S. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology$gv. 19, p. 77-85, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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