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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/01/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MORAIS, S. de M.; GALVÃO, M. de S.; CARVALHO, L. M. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, L. L. de A.; SILVA, F. L. H. da; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
SAMARA DE MACÊDO MORAIS, Federal University of Paraíba (UFPB); MÉRCIA DE SOUSA GALVÃO, Federal University of Paraíba (UFPB); LEILA MOREIRA DE CARVALHO, Federal University of Paraíba (UFPB); GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Federal University of Pernambuco (UFPE); FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA, Federal University of Paraíba (UFPB); MARTA SUELY MADRUGA, Federal University of Paraíba (UFPB). |
Título: |
Identifcation of chemical markers of commercial tropical red wine candidates for the São Francisco Valley Geographical Indication. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, online, 13 jan. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-021-02225-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to identify chemical markers of commercial tropical red wines with the potential to apply for the Geographical Indication-GI São Francisco Valley. Volatile organic compounds of nine diferent commercial red wines from the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, that meet the classic oenological parameters for commercialization, were extracted and separated by the HS-SPME/GC?MS technique, and identifed. A total of 103 volatile compounds were identifed and classifed into 13 chemical groups, of which the esters and alcohols were the majority groups. Similarities were found in the composition of 27 compounds identifed in all wines; however, the cultivars infuenced the distinction of volatiles expressed exclusively in only one type of wine. Among these, 22 compounds were highlighted for having been identifed for the frst time in wines, such as 3-phenyl-undecane and 4-phenyl-decane. These exclusive compounds are possible markers which confrm the typicality of tropical red wines of this region, and can contribute to the qualitative description and enhancement of regional identity for wines from the São Francisco Valley. Keywords Vitis vinifera L. · Typicality marker · Tropical wine · Volatile compound |
Palavras-Chave: |
Tropical wine; Typicality marker; Vitis vinifera L; Volatile compound. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230402/1/Morais-et-al-FAM-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
12/04/2010 |
Data da última atualização: |
15/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
KOPP, M. M.; MARQUES, R.; PASSOS, L. P.; VIDIGAL, M. C.; SOUZA SOBRINHO, F. de; VALE, N. M. do; BARILI, L. D.; KELMER, G. A. R.; FERNANDES, F. de S. |
Afiliação: |
MAURICIO MARINI KOPP, CNPGL; RAFAEL MARQUES, UFJF; LEONIDAS PAIXAO PASSOS, CNPGL; MARIA COLETTA VIDIGAL, CNPGL; FAUSTO DE SOUZA SOBRINHO, CNPGL; NAINE MARTINS DO VALE, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SANTA CATARINA; LEIRI DAIANE BARILI, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SANTA CATARINA; GISLAYNE APARECIDA RODRIGUES KELMER, UFJF; FABIO DE SOUZA FERNANDES, UFJF. |
Título: |
Efeito do tempo de ação do hipoclorito de sódio na desinfestação de sementes de Brachiaria brizantha para cultivo in vitro. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Melhoramento Vegetal; Pastagem. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/663845/1/Efeito-do-tempo-de-acao-do-hipoclorito-de-sodio.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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