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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
04/08/2017 |
Data da última atualização: |
05/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARONIO, C. A.; MACHOTA JUNIOR, R.; PARANHOS, B. A. J.; BOTTON, M. |
Afiliação: |
Cléber A. Baronio, Doutorando UFPel. Pelotas, RS; Ruben Machota Jr, Pós-doutorando da Embrapa Uva e Vinho; BEATRIZ AGUIAR JORDAO PARANHOS, CPATSA; MARCOS BOTTON, CNPUV. |
Título: |
Avaliação de formulações de iscas tóxicas para a supressão populacional de Ceratitis capitata (Wied., 1824) (Diptera: Tephritidae) em uva fina de mesa. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 11., 2017, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2017. |
Páginas: |
p. 17. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A mosca-do-mediterrâneo Ceratitis capitata é a principal praga da cultura da videira na região do Submédio São Francisco. Nesse estudo de caso, foi avaliado o efeito de formulações de iscas tóxicas de pronto uso (Gelsura® e Success* 0.02CB®) e do atrativo Anamed® associado ao inseticida espinosade (Tracer®) na supressão populacional de C. capitata em uva fina de mesa da cultivar Sugar Crisp® em Lagoa Grande, BA. |
Palavras-Chave: |
Anais; CNPUV; Cultura da videira; IC; Iniciação cientifica; Mosca-do-mediterrâneo; Plant disease; Região do Submédio São Francisco; Videira. |
Thesagro: |
Ceratitis Capitata; Mosca do Mediterrâneo; Praga. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162449/1/Anais-15IC-2017-17.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
30/03/1998 |
Data da última atualização: |
16/02/2017 |
Autoria: |
ALVES, L. F. A.; ALVES, S. B.; PEREIRA, R. M.; CAPALBO, D. M. F. |
Afiliação: |
L. F. A. ALVES, ESALQ; S. B. ALVES, ESALQ; UNIVERSITY OF FLORIDA; DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA. |
Título: |
Production of Bacillus thuringiensis Berliner var. kurstaki grown in alternative media. |
Ano de publicação: |
1997 |
Fonte/Imprenta: |
Biocontrol Science and Technology, v.7, p.377-383, 1997. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agro-industrial residues and by-products available in southeastern Brazil were used as ingridients for low-cost culture media for liquid fermentation of Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Highest spore yield was obtained with a medium containing cheese whey, soya bean milk and molasses (WSM). Crystals and spores were produced in all media and potency of the final product was highest for nutrient broth + yeast extract medium (NBY). There was no correlation between the number of spores in the fermented media and the potency of the preparations. Considering all three factors, the potencies, costs and yields of the final products, lowest relative cost was obtained with BMM medium (Bombyx mori pupae + molasses). NBY and WSM had intermediate relative cost aproximately nine times higher than BMM. The cost analysis suggests that BMM medium should be preferred for local production of Bacillus thuringiensis var. kurstaki in comparison to other media tested. The results also demonstrate the importance of considering yields, cost and potency of the B. thuringiensis preparations in selecting the production medium. |
Palavras-Chave: |
Agro-industrial residues; Biocontrol; Bioinsecticide; Diseases; Liquid fermentation; Microbial control; Vectors. |
Thesaurus NAL: |
biological control; entomopathogenic bacteria; pests. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155925/1/1997AP41-Capalbo-Production-3376.PDF
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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